15 золотих правил сучасного етикету!

4 Липня 2016 17:36
15 золотих правил сучасного етикету!
  1. Ніколи не приходьте в гості без дзвінка. Якщо вас відвідали без попередження, можете дозволити собі бути в халаті і бігудях. Одна британська леді говорила, що при появі непроханих гостей вона завжди одягає туфлі, капелюшок і бере парасольку. Якщо людина їй приємна, вона вигукне: «! Ах, як вдало, я щойно прийшла». Якщо неприємна: «Ах, який жаль, я повинна йти».
  2. Ким би ви не були – директор, академік, літня жінка або школяр, – входячи в приміщення, вітайтеся першим.
  3. Рукостискання: з жінками не прийнято вітатися за руку, але якщо вона простягає руку чоловікові першою, слід потиснути її, але не так міцно, як чоловікам.
  4. Парасолька ніколи не сушиться в розкритому стані – ні в офісі, ні в гостях. ЇЇ потрібно скласти і поставити в спеціальну підставку, або повісити.
  5. Сумку можна ставити на коліна, або на свій стілець. Маленьку сумочку-клатч можна покласти на стіл, об’ємну сумку повісити на спинку стільця, або поставити на підлогу, якщо немає спеціального стільчика (такі часто подають в ресторанах). Портфель ставлять на підлогу.
  6. Золоте правило при використанні парфумів – помірність. Якщо до вечора ви відчуваєте запах власних парфумів, знайте, що всі інші вже задихнулися.
  7. Якщо ви йдете з ким-небудь, і ваш супутник привітався з незнайомою вам людиною, слід привітатися і вам.
  8. Чоловік ніколи не носить жіночу сумку. І жіноче пальто він бере тільки для того, щоб донести до роздягальні.
  9. Домашній одяг – це штани і светр, зручні, але мають пристойний вигляд. Халат і піжама призначені, щоб вранці дійти до ванної, а ввечері – з ванної в спальню.
  10. З того моменту, як дитина поселяється в окремій кімнаті, привчіться стукати, заходячи до неї. Тоді і вона буде робити так само, перш ніж увійти у вашу спальню.
  11. Жінка може не знімати в приміщенні капелюх і рукавички, але не шапку і рукавиці.
  12. Чоловік завжди першим входить в ліфт, але виходить першим той, хто ближче до дверей.
  13. Говорити привселюдно про те, що ви сидите на дієті – поганий тон. Тим більше, не можна під цим приводом відмовлятися від страв, запропонованих господинею. Обов’язково похваліть її кулінарні таланти, при цьому ви можете нічого не їсти. Також слід робити з алкоголем. Не варто повідомляти всім, чому вам не можна пити. Попросіть білого сухого вина і злегка пригубіть.
  14. Теми-табу для світської бесіди: політика, релігія, здоров’я, гроші. Недоречне запитання: «Боже, яке плаття! Скільки ви заплатили?». Як реагувати? Мило посміхніться: «Це подарунок!» Переведіть розмову на іншу тему. Якщо співрозмовник наполягає, м’яко скажіть: «Я не хотіла б про це говорити».
  15. Речі, які слід тримати в таємниці: вік, багатство, молитву, склад ліків, любовні відносини, подарунок, шану.

І наостанок – Джек Ніколсон про правила хорошого тону:

«Я дуже трепетно ставлюся до правил хорошого тону. Як передати тарілку. Не кричати з однієї кімнати в іншу. Пропускати вперед даму. Мета всіх цих незліченних простих правил – зробити життя кращим. Це не якась там абстракція. Це всім зрозуміла мова взаємної поваги!».

15 золотих правил сучасного етикету!