8 порад як “правильно” сваритись на очах у дітей

4 Липня 2016 14:20

Без сварок життя неможливе, однак, батьки повинні думати про почуття дитини. Хороша новина: ніколи не пізно навчитися правильному сімейному скандалу. Отже, як лаятися правильно?

ssory-v-seme1.jpg (31.91 Kb)

1. Розберіться в суті конфлікту, причині сварки. Виключіть можливість простого непорозуміння. Ми часто чуємо не те, що говорить наш опонент, адже пропускаємо все через внутрішні фільтри. Точніше, через цілу систему найскладніших фільтрів, яка будується роками, починаючи з раннього дитинства.

2. Спробуйте переказати фразу улюбленого опонента. Він здивований тим, як ви все сприйняли? Попросіть його “розшифрувати” його претензії, розповісти, що ви не так зрозуміли. Так ви навчитеся краще розуміти один одного. До речі, вивчати мову іншої людини, вкрай важливо, якщо ви хочете розуміти його по-справжньому, всією душею.

3. Вибирайте місце і час. Якщо ви не готові до розмови (втомилися, зайняті, намічається похід в гості) не прикидається. Попросіть тайм-аут. І самі його надавайте, якщо вас попросять.

4. Говоріть тільки про себе: про свої думки, почуття, бажання. Формулюйте претензії у вигляді “я-висловлювань”: “Я так хвилювався, чого тільки не передумав”, а не “Ти що, не могла подзвонити!”

5.  Ніколи не згадуйте старих образ. Говоріть по суті, конкретно про те, що трапилося. Щоб не навішувати ярлики, відмовтеся від фраз: “Ти як завжди …”, “А в позаминулому році ти …”.

6. Не бійтеся йти на примирення. Краще це робити прямо: “Ми занадто розійшлися вчора. Мені погано, коли ми посваримось. Давай спокійно все обговоримо”. Після таких слів, багато проблем здадуться не такими вже складними.

7. Не сваріться при дитині. При частих сварках батьків їх опановує тривога. Їм сняться страшні сни, вони замикаються в собі і стають нерішучими. Затяжні конфлікти, які розігруються у них на очах, ведуть до сильної психічної травми, часто навіть до неврозів (нічного енурезу, тіків, порушення уваги і пам’яті). Малюк любить обох батьків і сприймає їх роздратування і взаємну агресію як крах світу. І, як правило, приймає провину на себе: мучиться, не вміючи поділитися своїми переживаннями.

8. Не приховуйте конфлікти за фальшивою ввічливістю, не робіть вигляд, що все добре. Вирішуйте проблеми. Обов’язково поясніть малюкові, що у дорослих іноді бувають розбіжності, навіть у тих, хто дуже один одного любить. Скажіть: “Ми ж дорослі. І ми обов’язково все вирішимо, ти не хвилюйся, ти ні в чому не винен. Дорослі іноді сваряться або ображаються. Але ми з татом обов’язково в усьому розберемося!” І розбирайтеся! Вдосконалюйте мистецтво перемир’я постійно.

Джерело: ditey.com