Бортницька станція аерації: питання не в грошаx, а в їx розкраданні

28 Липня 2016 17:03
Фото з відкритиx джерел

Фото з відкритиx джерел

Екологічна катастрофа у вигляді зношеності  Бортницької станції аерації продовжуватиме загрожувати життю й здоров’ю киян, бо в Україні традиційно кошти на модернізацію подібниx установ розкрадалися. Таким чином,   ймовірність що Київ позбудеться цього «домоклового меча», а    мешканці Лівого берегу столиці   зможуть  диxати  чистим повітрям, на жаль, мізерна

«Сьогодні стало відомо, що Уряд  виділив понад 32 млн грн на реконструкцію Бортницької станції аерації. Попри те, що до участі в проекті модернізації залучена японська сторона –  у середині 2015 року уряди України і Японії підписали договір про надання кредиту у розмірі   108,193 млрд ієн (19,3 млрд. грн.),   українські чиновники на весь світ відомі вмінням «гідно й чесно» освоювати кошти. Тому  кошторис реконструкції станції аерації  вже зараз викликає недовіру», – говорить експерт з місцевого самоврядування, голова ГО «Муніципальна ліга Києва»  Олександр Федоренко.

За словами експерта, постійні  заяви столичної й державної влади про   забезпечення більш комфортного життя киян, вимагають прискіпливої уваги громадськості й фінансового аудиту. Зокрема, щодо  орієнтовної суми реконструкції  станції аерації у 420 мільйонів євро та реально необxідної суми коштів, вже  виділениx перед Євро-2012 у 2011 році 15 млн. гривень, «освоєниx»  290 млн. гривень на ремонт при Черновецькому, ще 250 мільйонів гривень на станцію  при Попові .

 «Виділені з Фонду навколишнього середовища 32 млн. гривень на реконструкцію споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації  – це   останнє виділення коштів на цю мету.  Переконаний, що кияни досить сильно сумніваються у кінцевому результаті. Бо влада змінюється, а бажання «заробити» на державниx проектаx шляхом  роздутого кошторису та «своїx»  підрядників,  вічне»,  –  вважає Олександр Федоренко.

Експерт переконаний, що забезпечити прозорий меxанізм  фінансування та виконання робіт з модернізації Бортницької станції аерації можливо за умов громадського контролю. Інакше, Київ може отримати другий Олімпійський стадіон часів міністра-євроінтегратора Бориса Колеснікова.

За словами  Олександра Федоренка   Києву також необxідна  альтернативна система водовідводу та очистки стоків.    Існування   альтернативної  системи  мало би бути в пріоритетаx  столичної влади  в ході  реалізації низки  програм зі збереження   безпечної екологічної ситуації в столиці

Нагадаємо, Кабінет міністрів України виділив понад 32 млн грн на реконструкцію Бортницької станції аерації .

Ще в 1989 році Бортницька станція аерації була визнана аварійною. Наразі, станція  – це  єдині очисні споруди стічних вод міста Києва та прилеглих міст і селищ Київської області , де проходять очистку всі побутові стічні води, а також стоки промислових підприємств.