Чому на чернігівському окрузі офіційний кандидат від Порошенка не подолав і 1%?

18 Липня 2016 14:38
rbc.ua

rbc.ua

Коментуючи у своєму блозі для «Лівого берега» попередні результати довиборів до ВР у чернігівському окрузі, лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко зазначив, що за умови висунення єдиного кандидата від об’єднаних демократичних, опозиційних до влади партій, навіть при застосуванні адмінресурсу влади, роздачі грошей і подарунків спокійно можна було би перемогти неофіційного, але реального кандидата від Порошенка-Березенка-Кононенка-Атрощенка – Максима Микитася.

Він нагадав, що перед виборами низка партій та громадських організацій Чернігівщини запропонували йому взяти участь у проміжних виборах до Верховної Ради. В свою чергу, він запропонував формат визначення єдиного кандидата від українських демократичних і опозиційних до влади партій. «Доки йшло обговорення, як це зробити, більше десятка таких партій чи самовисуванців вже зареєструвалися кандидатами на довиборах. За таких обставин я відмовився від участі у цих виборах, бо не треба було бути професором з політичних наук, щоб за таких умов передбачити результат», – зазначає М. Томенко.

Отож, згідно з попередніми результатами, Юрій Власенко від «Батьківщини» посів друге місце (25,4%) і відстав на 9% від першого місця. На третьому місці – представник радикалів (7,57%); на четвертому – кандидат від «Самопомочі» ( 4.9%) …. на 7-му місці – Євген Фірсов (3,55%) … на 10-му – представник «Демальянсу» (1,67%), на 11-му – «Свобода» (1,62%).

«Як бачимо, електоральні можливості протистояти владі й грошам були більш, аніж значні», – вважає Микола Томенко.

Він також звернув увагу на кілька «парадоксів нашої політичної культури».

«Влада, щоб приховати свого справжнього кандидата, висунула офіційного, але нікому не потрібного. В протоколі ЦВК чорним по білому читаємо: кандидат від Блоку Петра Порошенка Сергій Гарус посів 13-те місце і набрав 0,49%. Отож, така тепер офіційна підтримка партії Порошенка на Чернігівщині, згідно з інформацією сайту ЦВК! До речі, здивувала і партія Сакваралідзе і К., в майбутньому – партія Саакашвілі. Коли в Чернігові балотувався Березенко, то Саакашвілі знайшов час підтримати його, коли Фірсов, якого партія підтримала, то часу не знайшлося» – зауважує політик.

Джерело: Сайт М. Томенка