Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

27 Липня 2016 11:19

Україна настільки різноманітна, що невтомно нас дивує і захоплює. Ми вже радили тобі, куди краще поїхати відпочивати влітку в Карпатах, розповідали, як в Яремче відпочивають зірки, а сьогодні хочемо розповісти тобі найцікавіші факти про Карпати – про місцевість, яку ми так любимо, про нашу гордість і місце, в яке завжди хочеться повертатися.

  • Найбільш високогірний населений пункт – село Випчина Чернівецької області, розташований на висоті 1100 м над рівнем моря.
  • Найбільш високогірне місто – Рахів. Середня його висота становить 820 м над рівнем моря. Цьому місту належить ще один рекорд – найбільший перепад висоти між вулицями – 600 м: від найнижчої (400 м) до найвищої 1000 м.
  • “Найглибша лікарня” – в селі Солотвин Закарпатської області, де понад 200 років видобувають сіль вищої категорії. У 1968 р курортології вирішили використовувати мікроклімат солотвинських копалень для лікування хворих бронхіальною астмою. Тут була відкрита алергологічна лікарня на 250 ліжок. Підземні палати, насичені високодисперсним аерозолем кухонної солі, розташовані на глибині 206 і 282 м від поверхні землі у товщі соляного пласта. Тривалість одного сеансу, на який хворі опускаються за допомогою ліфта, становить приблизно дві години протягом 30 днів. Створити на поверхні землі такі умови, як у цій лікарні, неможливо: тут завжди стала температура (+23 градусів) і вологість повітря (до 40%), висока насиченість атмосфери кухонною сіллю (10 мг на 1 см кубічний), абсолютна тиша, повністю безалергічне середовище, а кількість мікроорганізмів в повітрі в 5 разів менше, ніж у самій стерильною операційній.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

Рахов © wikipedia.org
  • Першою геологічною картою в Україні була геологічна карта Карпат, складена С. Сташицем в 1809 р.
  • Найзначніша палеонтологічна знахідка на території Карпат – місцезнаходження викопної фауни в селищі Старуня (Івано-Франківської обл.), Який став відомий на весь світ. У 1907 р тут випадково знайшли останки тварин кінця льодовикового періоду. У потоку Лукавець Великий в озокеритній шахті на глибині 12,5 м було знайдено мамонта, а трохи глибше – волохатий носоріг, гігантський олень, різні копалини птахів і земноводних. Очевидно, сіль, озокерит, розчин нафти та безкисневі умови багна сприяли консервації тварин. Радіобіологічним способом було встановлено, що носоріг пролежав тут 23 255 ± 775 років.
  • Найбільш високогірна конструкція була встановлена в 1996 році на г. Говерла, на якій розміщено державні символи – жовто-синій прапор і тризуб.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

Говерла © Depositphotos
  • Найвисокогірніше споруда – на вершині гори Піп Іван. Тут знаходиться кам’яна коробка, що була метеоролого-астрономічною обсерваторією. Урочисте відкриття відбулося влітку 1938 Головним астрономічним інструментом був астрограф з діаметром об’єктива 33 см. Під час Другої світової війни цей будинок, відомий як “Білий слон”, занепав інуждается у відновленні.
  • Найбільш високогірний готель – готель “Беркут”, розташований на Яблуницькому перевалі на висоті 931 м над рівнем моря і побудований в 1968 р.
  • Найдовший тунель – залізничний тунель Бескид на відрізку Скотарське, довжиною 1747 м, споруджений в 1887 р.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

гора Поп Иван © Depositphotos
  • Найбільш високогірне селище – село Випчина Чернівецької області, який знаходиться на висоті 1100 м над рівнем моря.
  • Найвисокогірніше місце праці та наукова споруда – біостаціонар Львівського відділення інституту ботаніки НАН України, який розташований на полонині Пожижевській (1429 м над р.м.). Включає метеостанцію та сніго-лавинную станцію. Побудований в 1899 р.
  • Найбільш високогірний санаторій – в смт. Ворохта Івано-Франківської області на висоті 850 м над рівнем моря.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

тоннель Бескид © flickr.com/peterfenda
  • Найбільший кам’яний залізничний міст знаходиться в смт Ворохта, збудований в 1895 р При загальній довжині 130 м проліт становить 65 м. Це один з найбільших кам’яних мостів у світі.
  • Найбільш високогірна спортивна споруда – неподалік с. Ясіня, де на висоті 1450 м знаходиться спортивно-тренувальна база Драгобрат. Це унікальна карпатська полонина, багатство якої – достаток снігу. Майже завжди тренувальний сезон тут починається в грудні, а закінчується в квітні. А ось в 1993 р лижна підготовка продовжувалася рекордний термін – до 15 липня.
  • Найбільша з високогірних спортивних споруд – комфортабельна спортивно-тренувальна база “Тисовець”, що знаходиться поблизу м Сколе на Львівщині, розташована на висоті 1000 м і розрахована на 450 чол.
  • Найбільш високогірний вокзал – станція “Бескид”, що збудована на висоті 790 м над р.м.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

Карпаты © Depositphotos
  • Найбільший духовий музичний інструмент – трембіта, яка становить собою конічну дерев’яну трубу без бокових отворів, сягає 4 м в довжині. Поширена здебільшого на Гуцульщині, Буковині, а на Бойківщині й досі використовується для подачі сигналів про важливу подію в селі. Діапазон трембіти – до 2,5 октав, чутність звуку – понад 10 км.
  • Найбільше плоскогір’я розташоване в Чивчинських горах на висоті 1750 м над рівнем моря у вигляді плоскої вершини гори Паляниця.
  • Найбільш високогірне озеро – Бребенескул, що розташоване на схилі г. Гутин-Томнатик на висоті 1801 м, довжиною 134 і завширшки 44 м, площа – 4000 м2, максимальна глибина – 2,8 м.
  • Найбільше гірське озеро – Синевир в Межигірському р-ні Закарпатської області (басейн Тереблі). Площа 7 га, глибина – до 24 м. Сильний землетрус, або, можливо багатовікові вивітрювання викликали обвал скель, які і загатили долину гірського потоку й утворили озеро на висоті 989 м над рівнем моря.
  • Найбільш вітряне місце в Карпатах – полонина Пожижевська. Вітер зі швидкістю понад 15 м / с (54 км / год) дує тут в середньому 120 разів щорічно. Полонина Пожижевська є також і самим вологим місцем Украіни – 1593 мм рт. ст. річних опадів.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

музыканты с трембитами © Depositphotos
  • Найбільш сніжний населений пункт – с. Руска Мокра на Закарпатті – стійкий сніговий покрив лежить тут в середньому 110 днів на рік. Це зумовлено специфічним розташуванням села серед гірських хребтів, які суттєво затіняють територію села від прямих сонячних променів.
  • Село Старуня займає почесне місце найбільш сейсмоактивної місцевості. Висока сейсмочутливість проявляється в появі тріщин, провалів, рості порогів й невеликих водопадів,, активній динаміці газовиділення, а також у нерівномірному піднесенні – близько 1 м за сім років. Чудо-Старуня, що поруч з селом, реагує на землетруси, що відбуваються в радіусі 3-6 тис. Км в Румунії, Італії, Німеччини, Іраку, на Кавказі і навіть у середній Азії. Цей постійно діючий підземний “барометр” – унікальне місце для вивчення особливостей динаміки землі, закономірностей формування корисних копалин, прогнозування землетрусів.
  • Селятин на Буковині – саме грозове місце України. 45 днів у році – грозові. Великий Березний – 43, Рахів – 41 день на рік. Селятин також відомий найтривалішою грозою. У 1948 р вона почалася 10 червня о 15:30 і закінчилася 12 червня о 4:30, тобто тривала 37 годин.
  • Найдавніше дерево в карпатських лісах – ялина (смерека). Її походження пов’язане з крейдяним періодом мезозойської ери. В Україні відомо два дикорослих види ялин – звичайна та гірська.

Дивовижні Карпати: найцікавіші факти про Західну Україну

озеро Синевир © Depositphotos
Джерело: travel.tochka.net