Фаст-фуд: факти, про які ви не знали

20 Липня 2016 13:16
Фаст-фуд призводить до серйозних захворювань

© Pixabay

Фаст-фуд призводить до серйозних захворювань

Фаст-фуд завоював популярністю серед різних вікових груп в різних країнах світу, ставши улюбленим ласощем, як дорослих, так і дітей.

Широко відомо, що фаст-фуд шкідливий для здоров’я, проте далеко не всі знають, яку саме небезпеку він несе в собі.

Пропонуємо разом з НВ дізнатися про те, як фаст-фуд впливає на організм і яку небезпеку в собі приховують секрети ресторанів швидкого харчування та виробників харчових продуктів.

1.Фаст-фуд викликає депресію

Вживання продуктів з ресторанів швидкого харчування збільшує ризик розвитку депресії. Як показало дослідження, результати якого були опубліковані в журналі громадського харчування і охорони здоров’я Public Health Nutrition, за участю майже 9 тисяч респондентів, гамбургери, хот-доги і картопля фрі впливає не тільки на фігуру, але і на психологічний стан людини. Зокрема, ті, хто вживає фаст-фуд схильні до розвитку депресії набагато більше, ніж ті, хто дотримується здорового харчування.

Результати дослідження показали, що люди, що вживають фаст-фуд, порівняно з тими, хто їсть мало або не вживає взагалі, на 51 відсоток більш схильні до розвитку депресії.

«Чим більше фаст-фуду ви їсте, тим більше ризик розвитку депресії», – стверджує автор дослідження Альмудена Санчес-Вілегас.

2. Фаст-фуд призводить до розвитку астми і аутизму

Дослідження, яке було опубліковано в журналі Environmental Health Perspectives, показало, що любителі фаст-фуду піддаються підвищеному ризику дії фталатів, які є групою хімічних речовин, що використовуються для пом’якшення і збільшення гнучкості вінілу і пластику, який часто використовувається в упаковці фаст-фуду.

Зокрема, вчені виявили, що у людей, що вживають велику кількість фаст-фуду, рівень фталатів в організмі на 40 відсотків вище середнього.

Ці хімічні речовини, як відомо, руйнують гормони і пов’язані з розвитком декількох серйозних захворювань, включаючи астму і аутизм.

3. Фаст-фуд погіршує пам’ять

Від постійного вживання їжі з ресторанів швидкого харчування з часом погіршується пам’ять. Учені з Австралії провели дослідження впливу фаст-фуду на людину шляхом дослідів на щурах.

Вже через сім днів вони могли констатувати, що гризуни мали значні погіршення розумової діяльності. Зокрема, найбільше страждала пам’ять. Також у ході експерименту вчені довели можливість того, що втрачена пам’ять може не відновитися, навіть якщо потім вживати нормальну їжу.

4. Фаст-фуд викликає передчасне старіння

Британські вчені з’ясували, що фаст-фуд є причиною появи зморшок і вугрової висипки. За даними фахівців, «епідемія старіння», коли людина виглядає на 4-6 років старше свого біологічного віку, пов’язана з неправильним харчуванням. Опитування 8000 жінок у віці від 25 років дозволило визначити, що одним з головних винуватців передчасного старіння є фаст-фуд, недолік рідини і надлишок насичених жирів і простих вуглеводів.

5. Фаст-фуд впливає на розмір мозку

Згідно з результатами дослідження австралійських вчених, літні люди c нездоровим раціоном мають менший мозок, що ще раз доводить згубний вплив фаст-фуду на здоров’я людини.

Зокрема, дослідники встановили, як фаст-фуд впливає на гіпокамп. B експерименті брало участь близько 250 осіб у віці після 60 років, яких досліджували на розмір гіпокампу за допомогою МРТ. Незважаючи на те, що з віком ця ділянка мозку стає менше, вченим вдалося встановити, що зміни обсягу значно залежать від раціону. B порівнянні з людьми, які правильно харчуються у шанувальників фаст-фуду ліва половина гіпокампу була на 60 відсотків менше від загального обсягу вікових змін.

6. Фаст-фуд впливає на шкільну успішність

Фастфуд шкідливий для мозку дитини. Дослідження, проведені співробітниками Університету штату Огайо, показали, що діти, які споживали фаст-фуд, гірше справлялися з тестами з математики, природознавства і читання.

Діти, які щодня споживали фаст-фуд, набирали в середньому 79 балів з природознавства в порівнянні з 83 балами у тих, хто ніколи не їв фастфуд. Подібні результати спостерігалися і в інших тестах. Висновки вчених базуються на даних 8,5 тисяч школярів.

Фахівці припустили, що це може бути пов’язано з недоліком заліза, який спостерігається у людей з таким раціоном і призводить до уповільнення в розвитку певних процесів у головному мозку. Відповідно до іншої теорії, шкідливий вплив на процеси навчання надає раціон харчування з підвищеним вмістом жирів і цукру.


Фаст-фуд вредит не только фигуре © Pixabay

Фаст-фуд шкодить не тільки фігурі © Pixabay

7.

Фаст-фуд впливає на якість сперми

Дослідники з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я в США з’ясували, що у тих чоловіків, які вживають більше свіжих овочів, фруктів і риби і менше фаст-фуду і червоного м’яса вище якість сперми.

Експеримент учених показав, що у чоловіків, які дотримуються здорової дієти, показник рухливості сперматозоїдів вище, як мінімум, на 11 відсотків у порівнянні з тими, хто регулярно харчується в ресторанах швидкого харчування. Це свідчить про те, що фаст-фуд зменшує здатність чоловіка до зачаття.

8. Фаст-фуд викликає залежність

Дослідження, проведене в Університеті Південної Австралії, продемонструвало, що люди можуть придбати залежність від фаст-фуду, яка прирівнюється до залежності від наркотиків.

У ході експериментів з щурами вченим вдалося з’ясувати, що вживання шкідливих продуктів змінює ключові складові центру задоволень, що перебуває у людському мозку. Продукти з високим вмістом жиру і цукру можуть викликати зміну рівня допаміну, в результаті чого довготривале споживання фаст-фуду провокує зміни в мозку, подібні з тими, які відбуваються при наркотичній залежності.

9. Фаст-фуд поруч з будинком підвищує ризик ожиріння

Як показали результати дослідження, проведеного спільно з Колумбійським університетом і Каліфорнійським університетом у Берклі, ресторан фаст-фуду, який знаходиться в 150 метрах від школи, підвищує ймовірність ожиріння в учнів на 5,2 відсотка.

У ході експерименту також фахівцям вдалося встановити, що у тих вагітних жінок, які живуть в 800 метрах від ресторану швидкого харчування ризик набрати понад 20 кілограмів зайвої ваги підвищений на 2,5 відсотка.

10. Фаст-фуд змушує вас їсти більше

Дослідники з Університету Дьюка з’ясували, що ресторани швидкого харчування часто заохочують покупців до придбання більшого обсягу напою.

Фахівцям вдалося з’ясувати, що підсвідомо людина вибирає середній обсяг, проте мережеві ресторани знають, що чим більше ця «середня» порція, тим дорожче її можна продати.

Таким чином, концепція подібних закусочних передбачає великі порції, які в результаті стають причиною переїдання.

11. Фаст-фуд коштує недешево

Всупереч поширеній думці про те, що фаст-фуд є дешевою їжею, їжа в ресторанах швидкого харчування, все ж, коштує дорого.

Порівнявши середню вартість їжі Мcdonald’s і вартість простих і корисних продуктів, можна прийти до висновку, що кілограм пшона, фаршу індички і декількох пакетів заморожених овочів обійдеться споживачеві в таку ж суму, як обід у фаст-фуді.

12. Фаст-фуд створює смакову іллюзію

Приємний присмак створює відчуття, ніби страву тільки що зняли з вогню, але це лише смакова добавка. Варто задуматися, як блюдо, яке було заморожено і приготовлено в приміщенні, може бути таким ароматним і смачним.

Вся справа в добавці «зі смаком диму», виробництво якої базується на розчиненні у воді продуктів тління різних порід деревини. Як і будь-які інші ароматизатори, подібний продукт навряд чи можна назвати корисним.