Окрошку за традицією готують влітку, у найспекотніші дні. Такий суп відмінно втамовує спрагу і голод, освіжає і при цьому залишає відчуття легкості.
Окрошки бувають овочеві, м’ясні та рибні. Про основні секрети приготування цього холодного супу можна прочитати в нашій статті. Сьогодні ж ми поділимося з вами деякими цікавими фактами, а також п’ятьма кращими рецептами.
Трохи історії
Іноземці вважають окрошку екзотичною стравою, але жителям України цей холодний суп здається цілком рядовим і звичним. Його історія налічує чимало цікавих фактів, а коріння окрошки йдуть у традиційну російську і українську кухню. Назва «окрошка» – це похідне від дієслова «кришити». В основі рецепта – дрібно нарізані овочі, зелень, яйця, м’ясо, залиті квасом.
Вважається, що прообразом окрошки стало інше російське блюдо – редька з квасом. Його готували з чорної редьки, цибулі та хлібного кислого квасу. Трохи пізніше стали додавати для ситності картоплю, овочі і навіть в’ялену рибу.
Традиційна філософія окрошки дуже проста – потрібно змішувати в основі все те, що є в дома. За великим рахунком це завжди імпровізація з єдиною непорушною складовою – хлібним саморобним квасом.
Сьогодні традиційний рецепт цього холодного супу трансформувався, увібравши в себе елементи з інших національних кухонь. Квас – уже не основна складова, його легко можна замінити і кефіром, і бульйоном, і сироваткою, і газованою водою, і буряковим відваром, і навіть пивом. Для того щоб розуміти, яка конкретно заливка підходить до основи, орієнтуйтеся на обраний рецепт.
В основі окрошки сьогодні можна використовувати навіть екзотичні морепродукти. Існує маса варіантів окрошки, серед яких кожен знайде підходящий.
Як вибрати квас для окрошки
Ті, хто не любить окрошку, в більшості пробували блюдо з неправильним квасом. Окрошку не готують з солодким, сильногазованим, темним квасом. Солодка газована вода мало підходить до м’яса, овочів або риби. Найпростіше приготувати квас потрібного смаку самостійно, скориставшись нашим рецептом та рекомендаціями.
Якщо ж ви вирішили купити квас в магазині, то врахуйте наступні моменти. На етикетці підходящого квасу обов’язково повинна бути інформація про те, що цей квас природного бродіння. Чим менше в напої міститься цукру, тим більше він підходить конкретно для цієї страви.
Не рекомендуємо використовувати різкий за смаком квас. Віддавайте перевагу живому квасу, бочковим варіантам, які сьогодні продаються практично скрізь. Якщо у вас сильногазований напій, то його радимо попередньо потримати з відкритою кришкою, щоб зайвий газ вийшов і квас став більш м’яким за смаком.
Традиційний рецепт окрошки
Традиційний рецепт, описаний в кулінарних книгах минулих століть, дещо відрізняється від того, до якого ми звикли. У ньому дві особливості – це самостійно приготований квас і спеціальна заправка до основи. Спробуйте приготувати за нашим рецептом, і у вас вийде справжня українська автентична окрошка.
інгредієнти:
М’ясо індички, тетерева або пісна свинина 350 г.
Яйця 3 шт. цибуля ½ шт.
Свіжі огірки 2 шт.
Солений огірок 1 шт.
Солені сливи 100 г
Гірчиця 1 ч. л.
Огірковий рассіл 2 ст. л.
Хрін за смаком, цибуля за смаком,
Чорний перець за смаком,
Сметана за смаком.
Спосіб приготування
Відварене м’ясо розібрати і нарізати невеликими шматочками. Огірки, сливи, ріпчасту цибулю нарізати дрібно. Покришити м’ясо з ріпчастою цибулею, свіжими і солоними огірками, сливами. Добре перемішати і трохи розтерти ложкою. Із жовтків, розсолу, гірчиці, хрону, зеленої цибулі, естрагону, чорного перцю приготувати заправку, розтерши все до однорідності ложкою. Основу змішати із заправкою і дати настоятися близько години. Залити окрошку квасом. Подавати зі сметаною.
Зелена окрошка
Прекрасний варіант окрошки для тих хто дотримуються дієти. Дуже легке блюдо, яке і голод вгамує, і шкоди фігурі не принесе.
інгредієнти:
Редис 6 шт.
Свіжі огірки 3 шт.
Зелена цибуля 50 г
Кріп 50 г
Петрушка 50 г
Щавель 50 г
Яйця 2 шт.
Кефір 1 л
Спосіб приготування
На великій тертці натерти редис і огірки. Нарубати зелень. Дрібно нарізати зварені круто яйця.
Все посолити за смаком і добре перемішати.
Залити кефіром і дати настоятися кілька хвилин.
Грибна окрошка
Для цієї окрошки бажано брати солоні гриби, а не мариновані, тоді її смак буде збалансованим і оригінальним.
інгредієнти:
Солоні гриби 400 г
Картопля 250 г
Морква 1 шт.
Свіжі огірки 200 г
Зелена цибуля 100 г
Яйця 2 шт.
Гірчиця 2 ст. л.
Сіль, перець за смаком
Сметана за смаком
Квас 1 л
Спосіб приготування
Промити під холодною водою гриби нарізати невеликими шматочками. Відварну картоплю, моркву й огірки – кубиками, зелену цибулю покришити дрібно. Яйця, зварені круто, розділити на жовтки і білки. Жовтки розтерти з гірчицею. Білки дрібно нарубати. Перемішати овочі і додати в них заправку з жовтків. Знову перемішати.
Розкласти по тарілках і залити квасом, поклавши по ложці сметани і посипавши дрібкою білка.
Окрошка з сьомгою
Такий варіант окрошки сподобається любителям рибних страв. Дуже ніжний, ароматний і легкий рибний холодний суп.
інгредієнти:
Сьомга 300 г
Картопля 4-5 шт.
Яйця 3 шт.
Свіжі огірки 3 шт.
Зелена цибуля за смаком
Кріп 3-4 гілочки
Сіль, перець за смаком
Сметана за смаком
Айран 1 л
Лід декілька кубиків
Спосіб приготування
Відварити у ледь підсоленій воді сьомгу і охолодити. Нарізати невеликими шматочками.
Відварені і охолоджені картоплю і яйця нарізати кубиками.
Огірки також нарізати кубиками. Зелень подрібнити.
У тарілці змішати всі інгредієнти, залити айраном, посолити і поперчити за смаком.
Відправити в холодильник на 1 годину. Подавати зі сметаною.
Десертна окрошка
Така окрошка точно сподобається любителям легких, але солодких десертів. На відміну від інших рецептів в цьому десерті можна використовувати для заливки солодкий квас. Можна використовувати і солодкі квасні напої, головне, щоб вони не були сильногазованими. А для вечірнього десерту можна використовувати слабоалкогольні і медовуху.
інгредієнти:
Нектарини 2 шт.
Зелений виноград 100 г
М’ята 10 г
Банан 1 шт.
Солодка груша 1 шт.
Кориця на смак
Мед за смаком
Лимонний сік за смаком
Лимон для прикраси
Квас 1 л
Спосіб приготування
Квас підкислити лимонним соком, присмачити корицею і медом за смаком. Фрукти нарізати невеликими шматочками. Ягоди винограду розрізати на половинки і видалити кісточки. Все скласти в порційну тарілку. Перед подачею залити пряним квасом і прикрасити м’ятою і часточкою лимона.