Лук’янівське СІЗО: як живуть ув’язнені в легендарній в’язниці (фото)

20 Липня 2016 16:02

До кінця цього року влада має намір вибрати інвестора, який вирішить подальшу долю Лук’янівського СІЗО. За словами першого заступника міністра юстиції України Наталії Севостьянова, вже є близько шести потенційних інвесторів, які в обмін на 2,95 га Лук’янівського СІЗО готові звести сучасний європейський ізолятор під Києвом. “Сегодня” відправилася в гості до “діда Лук’яна”, щоб подивитися, в яких умовах зараз перебуває понад дві тисячі підслідних.

У КАТІВНЯХ. Перший корпус, в який нас запрошують, – “Малолітка”, де міститься 15 неповнолітніх. В одній з камер (розрахована на 8 осіб) – світло, є холодильник, телевізор і навіть бойлер, придбаний за рахунок самих підслідних. Найбільший мінус – цвіль, яка в’їдається в стелі. “Ремонт тут проводили в минулому році, але грибок не зник”, – зізнається в. о. заступник начальника СІЗО із соціально-виховної та психологічної роботи Олександр Матвієнко.

img_9221_1__

У “Столипінці”. Навіть вдень в камерах панує напівтемрява, а стіни покривають численні тріщини і грибок. Фото: Г. Салай

На цьому ж поверсі, на початку коридору, заглядаємо в підсобну кімнату, де зберігається постільна білизна, матраци, ковдри. Приміщення без вікон і задушливе, а на стелі – руді плями через дірявий дах. За словами засудженого і “завгоспа” Олександра Пилипенка, білизна в камерах міняють раз на тиждень. “Все чисте і сухе, не відсиріле і без цвілі”, – каже ув’язнений.

img_9049_1__

Пральня. Білизна в камерах міняють раз на тиждень. Фото: Г. Салай

З “Малолетки” ми прямуємо в чоловічий корпус “Столипінка”, побудований ще на початку ХХ століття. Різниця з “малоліткою” – у наявності. Стелі в коридорах “Столипінки” покривають руді плями, на стінах – тріщини. У камері (розрахована на 18 осіб), куди ми заходимо, умови не краще. Через маленьке вікно і низьку стелю тут панує напівтемрява. Вся камера заставлена двоповерховими старими ліжками, а на стелі шматками відлетіла штукатурка. Найбільша розкіш тут – сучасна душова кабіна. “Її теж встановили за рахунок підслідних. Ці камери не призначені для вбудовування душових. Самі бачите, які умови”, – говорить один з охоронців. Як зізнаються підслідні, умови утримання в камерах просто жахливі, багато хворіють на туберкульоз.

ХВОРОБИ І СМЕРТІ. За словами начальника Лук’янівського СІЗО Олександра Васюка, капремонт в слідчому ізоляторі не проводився. “Кошти, виділені кошти йдуть на локальні ремонти дахів і каналізацій”, – каже Васюк. Що ж стосується хвороб, то, за словами начальника, підслідних з відкритою формою туберкульозу лікують за межами ізолятора в Гостомелі, але при цьому з початку року в Лук’янівському СІЗО від хвороб померло 13 підслідних і ще двоє – наклали на себе руки.

ЗА ЄВРОСТАНДАРТАМИ. Як запевняють в Мін’юсті, вирішити проблеми можна тільки шляхом будівництва нового СІЗО. Побудувати його планують за два роки і за рахунок інвестора, якого виберуть під час конкурсу в кінці цього року. “Це можливо в рамках державного і приватного партнерства, яке використовували європейські партнери. Вони залучали інвестора, який спочатку будував нову установу за містом, а після, на місці старого, зводив житлові будинки і ТЦ. Зараз ми оцінюємо, у скільки може обійтися будівництво нового СІЗО під Києвом. Попередньо – близько $30 млн. Проект того, що з’явиться на місці СІЗО, буде узгоджений з киянами”, – каже Севостьянова.

Думають в Мін’юсті і над місцем, куди можна переселити “діда Лук’яна”. “Під Києвом, в управлінні пенітенціарної служби, є кілька ділянок, в Бучі та Коцюбинського. Або ділянку запропонує нам влада Києва”, – пояснює Севастьянова. Не проти в міністерстві створити музей на місці СІЗО, але чи з’явиться він – вирішить інвестор.

У польському СІЗО англійська та камери для некурящих

Як уточнюють в Мін’юсті, за основу проекту майбутнього СІЗО можуть взяти один з варіантів слідчого ізолятора, побудованого в Польщі. Правда, якого саме, поки не уточнюють. У самій же Польщі, одним з показових СІЗО вважається “Варшава-Бялоленка” на 1400 осіб. Тут з ув’язненими працюють психологи, а лікарі стежать за їх здоров’ям і навіть можуть зробити рентген. Камери розраховані на 4 людини (по 3 кв. м на кожного) з двоповерховими ліжками, відгородженим санвузлом і склопакетами на вікнах. Є камери для некурящих і людей з обмеженими можливостями, для яких обладнані і спецдушеві кабіни.

areszt_warszawa_bialoleka_tyurma_25_1__

У СІЗО ув’язнений може отримати атестат, вивчити англійську, знайти будівельну професію, зайнятися спортом, музикою або моделюванням. Мається на ізоляторі комп’ютерний клас, театральна студія та радіовузол. Ув’язнені-учні часто організовано відвідують театри та музеї.

Джерело: Сегодня