Микола Томенко: Як знайти “пропащу” коаліцію?

19 Липня 2016 12:14
Фото 112ua

Фото 112ua

Підводячи підсумки роботи нинішнього парламенту в ефірі «Еспресо.TV», лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко звернув увагу на кілька серйозних проблем, про які останнім часом ніхто не говорить.

Перша проблема – стратегічна. «Україна – це парламентсько-президентська республіка, і без коаліції, яка бере на себе відповідальність за дії влади і забезпечує функціонування цього політичного режиму, не можна говорити про конституційний та демократичний характер держави», – нагадав він.

«Вже четвертий місяць ми не маємо інформації про програму діяльності парламентської коаліції та про її склад. До речі, це відбувається вперше в історії українського парламенту», – зауважив Микола Томенко.

«Можливо, це пов’язано з тим, що в коаліцію автоматично записали депутатів, які не давали на це своєї згоди, або деякі депутати, які сьогодні перебувають у складі так званої «дозволеної Порошенком опозиції», не зацікавлені сказати, що вони де-юре члени провладної коаліції», – припустив Микола Томенко.

Не менш важливою проблемою, на його думку, є історія з відмовою вже нового керівництва парламенту запустити систему «Рада-3» із сенсорною панеллю, яку ще у 2008 році рекламував Арсеній Яценюк і переконливо доводив, що вдосконалена ним система повністю готова до роботи та пройшла сертифіковану експертну перевірку. «До речі, вартість «Ради-3», за різноманітними оцінками, біля 8 мільйонів гривень, які були проплачені з Державного бюджету. І сьогодні не має жодних технічних, моральних чи політичних причин, щоб цю систему не запустити в роботу», – зазначив М. Томенко.

І третя важлива проблема (певною мірою емоційна), яка свідчить про те, що в Україні немає відповідального парламенту. «Адже, незважаючи на дуже непросту соціально-економічну, військову та геополітичну ситуацію у державі, «народні обранці» спокійно розійшлися практично на двомісячні канікули, і зберуться лише на так зване ювілейне засідання 24 серпня», – зазначив М. Томенко.

Таким чином, загальний висновок нинішнього Голови ВР про те, що дострокові вибори до парламенту ніколи не відбудуться і це – сценарій Путіна, виглядає давньою мантрою усіх посадовців, які знаходились при владі. «Так в свій час говорив і Володимир Литвин після того, як домовився з В. Ющенком. Так в свій час говорив і Олександр Мороз після того, як домовився з В. Януковичем… Але, очевидно, життя більш складніше, аніж бажання чиновників залишатися при владі», – підсумував Микола Томенко.

Джерело: Сайт Миколи Томенка