Опубліковано Закон щодо квот на українські пісні

8 Липня 2016 14:03

40Протягом року з дня набуття чинності підписаного П.Порошенком Закону частка пісень державною мовою на радіо становитиме 25%, на другий рік ця частка становитиме 30%, а на третій рік – 35 %.

Відповідний Закон (законопроект №3822-д) “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)” сьогодні опублікували в “Голосі України”.

Згідно з Законом телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень (словесно-музичних творів) державною мовою не менше 35 %від загального обсягу пісень поширених протягом доби, зокрема не менше 35 % від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

При здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, які поширюють музичні твори, серед яких пісні офіційними мовами ЄС відповідно до умов ліцензії становлять не менше 60 % загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема не менше 60% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше ніж 25 % загального обсягу пісень, поширених протягом доби.

Розмір частки пісень державною мовою та/або іноземними мовами, які є офіційними мовами ЄС, вказуються у ліцензії на мовлення телерадіоорганізації, яка здійснює радіомовлення.

Окрім того, згідно з Законо телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення забезпечують не менше 60 % добового обсягу ведення

передач, в тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

За невиконання вимог щодо квот телерадіоорганізація, яка здійснює радіомовлення, сплачує штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору ліцензії, виданої відповідно до ліцензії на мовлення.

Нагляд за дотриманням вимог цього Закону телерадіоорганізаціями здійснює Нацрада з питань телебачення і радіомовлення.

Зауважимо, Закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

Протягом першого року з моменту набуття чинності цим Законом мінімальна частка ведення передач державною мовою становить не менше 50 %, протягом другого року з моменту набуття чинності цим Законом – не менше 55 %.  З третього року з моменту набуття чинності цим Законом частка становить — не менше 60 %.

Джерело:  zib.com.ua