Прогулянка по вулиці Толстого: будинок зі смачною ковбасою і унікальна медбібліотека (фото)

2 Липня 2016 12:40

Тут ми дізнаємося, де мешкали київський мер на прізвище Толлі і прототип красуні Наташі Ростової

Особняк з дамами і творець легендарного хору

Київська вулиця Льва Толстого виникла в середині XIX століття і називалася Шулявською. Потім вона кілька разів змінювала назву – в Караваєвську (в честь хірурга Володимира Караваєва, засновника медфакультету в університеті Св. Володимира), потім була Толстовською. На початку вулиці знаходиться старовинний особняк рожевого кольору.

img_2206_1__

Він був побудований в 1898 році за замовленням доктора Бендерського, сім’я якого володіла кількома прибутковими будинками на вулицях Васильківській і Тарасівській. Варто звернути увагу на фасад будівлі, він прикрашений розкішною ліпниною – квітковими візерунками і розкішними статуями жінок з оголеними плечима.

img_2223_1__

img_2216_1__

А в сусідньому будинку №5 жив знаменитий Григорій Верьовка, який був головним організатором і першим керівником легендарного українського народного хору.

Садиба Наташі Ростової і київський мер-грек

Особняк цукрового магната Олександра Терещенка на вул. Льва Толстого, 7, можна помітити здалеку. Це одноповерхова будівля блакитного кольору з куполом не залишить нікого байдужим. На ній можна розглянути ліпнину, якій вже більше 100 років!

img_2309_1__

Зараз в цій будівлі знаходиться медбібліотека, яка завжди переповнена студентами-медиками.

img_2302_1__

До речі, меценат Терещенко придбав ще й сусідню будівлю, на вул. Льва Толстого, 9, – раніше в ньому проживали своячка Льва Толстого – Тетяна Берс (прототип Наташі Ростової в романі “Війна і мир”), а також легендарний міський голова Києва з грецьким корінням Іван Толлі.

Ковбаска і хліб з Морозовского гастроному

Шестиповерхова світло-зелена будівля на вул. Льва Толстого, 11/61, завжди була популярною. У ньому на першому поверсі працював гастроном, куди ще в 2000-х часто заходили студенти університету за шматочком свіжої ковбаси і гарячим хлібом.

img_2342_1__

Тепер тут ресторан. Особняк називають Морозовським, оскільки будівля належала купцеві Морозову, який використовував її як прибутковий будинок.

img_2344_1__

Крім того, будівля вважалося однією з перших київських хмарочосів, і спочатку кияни активно критикували її висотні поверхи.

img_2352_1__

img_2361_1__

Перейшовши через дорогу, можна прогулятися по розкішному парку Шевченка, помилуватися фонтаном у вигляді Чорного моря і битися в шахи з завзятими любителями, які “засідають” тут уже багато років.

1_46

Обитель київського експериментатора в фізиці

Варто звернути увагу на особняк жовтого кольору з арковими вікнами на вул. Льва Толстого, 14.

img_2722_1__

Зараз в ньому розмістився затишний італійський ресторан. У цьому особняку проживав професор Михайло Авенаріус, який досліджував термоелектричні явища і молекулярну фізику.

img_2733_1__

Професор в 1875 році організував першу в Україні лабораторію експериментальної фізики і фізичний лабораторний практикум. У нього була величезна бібліотека, присвячена фізиці. До речі, його ім’ям названо один із законів фізики.

Будинок міністра освіти і письменника

В особняку на вул. Льва Толстого, 15, проживав український поет і археолог Олег Ольжич (син письменника Олександра Олеся).

img_2405_1__

На будівлі є меморіальна дошка на його честь, де вказано, що він був замучений гітлерівцями в концтаборі.

img_2412_1__

img_2433_1__

А сусідній чотириповерховий особняк під номером 23/1 належав родині київських купців Новицьких. Серед іменитих мешканців був засновник кількох приватних гімназій Києва, педагог Володимир Науменко. У 1918 році Науменко займав пост міністра освіти Української держави. За злою іронією долі, в день народження Науменка заарештували чекісти і на наступний день розстріляли – “за контрреволюційну діяльність”. Реабілітований педагог був тільки в 1991 році.

Фото: Григорій Салай

Джерело: Сегодня