П’ять найбільш унікальних озер України

3 Липня 2016 11:32

В Україні налічується понад 20 тисяч озер, з них 7 тис. площею понад 10 га. Серед такого розмаїття тяжко обрати лише 5, але спробую виокремити п’ятірку озер, які відрізняються від інших…

 Блакитна лагуна

Є на Закарпаті одне цікаве мальовниче місце — затишна заводь з водою бірюзового кольору серед живописної природи карпатських гір. Справжній маленький рай! Лагуна в Карпатах

Між двома скелями б’є водоспад, утворюючи дивовижну лагуну з вируючою водою. Водойма глибиною до трьох метрів, чиста і прозора. Тут є чимало риби. Лагуна через стрімкий потік води не прогрівається, але влітку можна поплавати, відчувши бадьорість і цілющу прохолоду цього гірського дива. Лагуна в Карпатах.

Лемурійське озеро 

Лемурійське озеро розташоване в Херсонській області біля села Григорівка.

Вода в озері має незвичайний рожевий колір і являє собою ропу – насичений соляний розчин. Вона вважається лікувальною, оскільки містить мінерали, солі хлористого магнію і калію йодистого натрію, бромистого магнію.

 Озеро Кунігунда

Озеро Кунігунда – це соляне озеро, концентрація солі в якому досягає 146-150 %, а вода в цих місцях має підвищену концентрацією брому. Кунігунда називають аналогом мертвого моря в Україні.

Озеро Берестувате

Озеро Берестувате або як його ще називають «Чорне озеро», знаходиться в Кіровоградській областіі є одним з найнезвичніших та найзагадковіших місць України.

Вже вражає те, що на території болота зосереджені сфагнові мохи, хвощі, папороті та різноманітна рослинність, що характерна не для центральної України, а для Полісся.

Однак це не найбільша його таємниця. Сьогодні ніхто не знає  глибини озера. Про нього кажуть, що воно не має дна! Чсиленні спроби виміряти не увінчалися успіхом.

Оконське озеро

Невелике озеро унікальне тим, що в його центрі знаходиться два потужних джерела, що утворюють на його поверхні чашеподобні купола.

Вода в озері протягом року має постійну температуру +8. Загадка пов’язана з вапняковими породами, серед яких розташоване озеро. Джерела фонтанують під великим тиском і дають більше 200 літрів в секунду кришталево чистої води.

Джерело:  turystam.in.ua