Що почитати для саморозвитку: 10 книг для особистісного зростання

2 Липня 2016 11:37

5

Один з найкращих способів саморозвитку – читання літератури.

Книги здатні подарувати читачеві свіжі враження та новий досвід, а також допомогти стати креативніше і успішніше.

Науково доведено, що художня література здатна суттєво впливати на свідомість, створювати орієнтири для розвитку людей, змінювати і культивувати цінності.

Головне – правильно вибрати книгу, яка допоможе змінити себе і своє життя, стати впевненіше і сильніше.

НВ публікує добірку книг для особистісного зростання, з яких можна почерпнути чимало корисної інформації, поглянути на деякі речі під новим кутом, і отримати

1.

Генії і аутсайдери: Чому одним все, а іншим нічого?

Малкольм Гладуелл

Життя несправедливе. Гроші, влада, слава і успіх розподіляються серед людей вкрай нерівномірно. Але чому одним все, а іншим нічого? Чи правильно зводити причини успіху лише до особистих якостей, які даровані природою? Малкольм Гладуелл перший, хто виявив приховані закони за тим, що завжди здавалося виключно волею випадку.

Ці закони пояснюють, чому видатні хокеїсти народжуються, як правило, в січні і практично ніколи в жовтні; чому азіатським школярам математика дається легше, ніж іншим; чому, щоб стати престижним нью-йоркським адвокатом, потрібно бути євреєм. Книга показує, що є спільного у Білла Гейтса, Бітлз і Моцарта і чому їм вдалося переплюнути однолітків.

Генії і аутсайдери — не посібник «як стати успішним». Це захоплююча подорож у світ законів життя, які ви можете використовувати собі на користь.

2.

Код впевненості. Чому розумні люди бувають не впевнені в собі і як це виправити

Роберт Келсі

Мільйонам людей не вистачає впевненості, щоб повністю розкрити свій потенціал і досягти успіху в кар’єрі та особистому житті. У своїй книзі, що ґрунтується на численних дослідженнях та особистому досвіді, Роберт Келсі розповість, що таке впевненість і як її можна досягти, а також які міфи і перешкоди змушують нас втрачати віру в себе.

Ви впораєтеся зі своїм страхом, тривогою і стресом, навчитеся легко налагоджувати стосунки з оточуючими і досягнете висот у кар’єрі й особистому житті, про які раніше могли лише мріяти.

3.

Бійся, але дій: як перетворити страх з ворога в союзника

Сьюзен Джеферс

Всі ми чогось боїмося – розлучитися, попросити про підвищення, піти на відкритий конфлікт, змінити роботу. Але яка б не була природа вашого страху, ви можете позбутися від нього раз і назавжди. У цій книзі Сьюзен Джеферс дає техніки та інструменти, які допомогли незліченній безлічі людей упоратися зі своїми страхами і йти по життю впевнено.

Цей бестселер Сьюзен Джеферс витримав 20 видань тільки англійською мовою і розійшовся тиражем понад 2 млн примірників. Можливо, це найавторитетніша книга про подолання страху.

Прочитавши цю книгу, ви дізнаєтеся, як позбавитися від негативного програмування, не допустити, щоб вами керували інші, і сказати «так» усім обставинам свого життя.

Джеферс з притаманними їй гумором і проникливістю покаже, як стати сильним перед своїми страхами і насолоджуватися всією повнотою життя.

4.

Парадокс Шимпанзе. Менеджмент мозку

Стів Пітерс

Усередині кожного з нас живе емоційний Шимпанзе, який може бути, як нашим кращим другом, так і найлютішим ворогом. Ви не розумієте, що заважає вам стати успішним і щасливим? Іноді ви не в змозі зрозуміти навіть самого себе? Ваші емоції часом керують вашим життям? Ця книга допоможе вам перемогти свого внутрішнього ворога і зробити його кращим другом.

Парадокс Шимпанзе – неймовірно потужна модель управління мозком, яка допоможе вам стати щасливою, впевненою в собі, здоровою і успішною людиною. Її творець, професор Стів Пітерс, пояснює причину внутрішньої боротьби, яка відбувається у вашій свідомості, а потім демонструє, як застосовувати це знання в кожній сфері вашого життя. Прочитавши книгу, ви зрозумієте, як працює ваш мозок; навчіться керувати своїми емоціями і думками, будете в будь-якій ситуації володіти собою, станете такою людиною, якою мріяли.

5.

Проект Щастя. Мрії. План. Нове життя

Гретхен Рубін

Гретхен Рубін зуміла відкрити в собі і своєму звичайному житті невичерпні джерела радості. Розроблений нею план з набуття щастя надихне вас на складання власного. Крок за кроком, завдяки невеликим щоденними змінами, ви навчитеся ефективніше використовувати час, позбудетеся від занепокоєння і невдоволення собою, станете кращою дружиною, матір’ю, другом і колегою і досягнете всього, що вважаєте важливим і необхідним для щастя.

«Проект Щастя – це спроба змінити ваше життя. Спочатку йде підготовчий етап, коли вам потрібно розібратися, що приносить вам радість та задоволення, а що викликає у вас гнів, досаду, нудьгу, докори совісті. Далі слід прийняти рішення, намітити ті конкретні дії, які зроблять вас щасливішими. Потім настає найцікавіша частина – виконання ваших рішень», – говорить автор.

6.

Як перестати турбуватися і почати жити

Дейл Карнегі

У цьому бестселері, переглянутому нещодавно спадкоємцями автора для нового видання, містяться перевірені часом методи і поради Дейла Карнегі, які прославили його ім’я кілька десятків років тому. І сьогодні формули практичної поведінки і соціальної психології допомагають позбутися від усього, що заважає насолоджуватися активним життям, успіхами і щастям.

В книзі Як перестати турбуватися і почати жити? автор пропонує читачам скористатися своїми ідеями, які він не тільки підкріплює теорією, але й супроводжує прикладами з реального життя.

7.

Думай повільно, швидко вирішуй

Даніель Канеман

Книга-бестселер 2011 року, написана Даніелем Канеманом – психологом, професором Прінстонського університету, США, лауреатом Нобелівської премії з економіки за «застосування психологічної методики в економічній науці, особливо — при дослідженні формування суджень і прийняття рішень в умовах невизначеності».

Наші дії і вчинки визначено нашими думками. Але чи завжди ми контролюємо наше мислення? Даніель Канеман пояснює, чому ми іноді робимо нераціональні вчинки і як ми приймаємо неправильні рішення. У нас є дві системи мислення. Повільне мислення включається, коли ми вирішуємо задачу або вибираємо товар в магазині. Зазвичай нам здається, що ми впевнено контролюємо ці процеси, але не будемо забувати, що позаду нашої свідомості у фоновому режимі постійно працює швидке мислення – автоматичне, миттєве і неусвідомлюване.

8.

Вийди з зони комфорту

Брайан Трейсі

Книга номер 1 по саморозвитку. Вона переведена на 40 мов. Куплено понад 1 200 000 примірників. Ця книга зробила Брайна Трейсі тим, хто він є зараз — зіркою і гуру для всіх, хто прагне ефективності.

У книзі представлений результат більш ніж тридцятирічного вивчення питань розподілу часу. Вона розповідає про те, як добиватися вирішення складних завдань, виходячи із зони комфорту.

Книга представляє інтерес для будь-якого, незалежно від роду занять, хоча в першу чергу автор звертається до тих, кого прийнято називати діловими людьми. У ній ви знайдете 21 практичну пораду, яку можна застосувати негайно.

9.

Сила волі

Келлі Макгонігел

Від сили волі залежать фізичне здоров’я, фінансове становище, відносини з оточуючими і професійний успіх – це відомий факт. Але чому ж нам так часто не вистачає цієї самої сили волі: в одну мить ми володіємо собою, а в іншій – нас переповнюють почуття і ми втрачаємо контроль?

Стенфордський професор Келлі Макгонігел, узагальнивши результати новітніх досліджень, пояснює, як замінити шкідливі звички корисними, як перестати відкладати справи на останній момент, навчитися зосереджуватися і справлятися зі стресом. За методикою Макгонігел виховати в собі силу волі виявляється на диво легко – і неважливо, для чого вона вам потрібна: схуднути, кинути курити, зайнятися спортом, перестати перевіряти пошту кожні п’ять хвилин або знайти нову роботу. Ви навіть не уявляєте, наскільки недооцінюєте свої можливості!

10.

Почни

Джон Ейкафф

Ця книга для тих, хто хоче змінити своє життя, піти від повсякденності і почати все заново. Почни – про те, що ніколи не пізно відмовитися від розміреного і звичного, але досить прісного і нічим не видатного життя. Бути як всі не становить праці, адже при цьому не треба робити нічого особливого. Неординарний, яскравий шлях набагато складніший, тому що доводиться ризикувати, виходити із зони комфорту і кидати виклик собі і оточуючим.

Автор, популярний блогер і мотиваційний спікер, протиставляє свій досвід звичайної людини, який одного разу починає цілеспрямовано прагнути до чогось. Прочитавши цю книгу, ви отримаєте потужний позитивний заряд і захочете змінити своє життя негайно, а наведені практичні поради неодмінно допоможуть вам в цьому.