Що таке емоційний інтелект і чому батькам важливо про нього знати

22 Липня 2016 10:16
litakcent.com

litakcent.com

У списку виховних цілей незмінні такі пункти: виростити гармонійну, успішну дитину, яка зможе повністю розкрити свій потенціал і стати щасливою дорослою людиною. Так, але як цього досягти? Який досвід ми можемо дати дитині зараз, щоб допомогти їй підготуватись до світу, який з кожним роком стає все складніше і складніше?

Останні дослідження показують, що найбільш точні предиктори майбутнього успіху – це не тільки когнітивні фактори навчання, а й соціальний та емоційний інструментарій, який використовується при здобутті знань, починаючи з дошкільної освіти й закінчуючи старшими класами. Інакше кажучи, важливий не тільки IQ, а й EQ – коефіцієнт емоційного розвитку дитини.

tochka.net

tochka.net

Що ж таке емоційний інтелект?

Емоційний інтелект (ЕІ) можна описати, як нашу здатність визначати, розуміти, використовувати й керувати власними емоціями соціально прийнятним чином, що дозволяє ефективно спілкуватись, вирішувати проблеми, знижувати рівень стресу та проявляти емпатію у ставленні до інших людей. ЕІ дає нам інструменти для взаємодії в суспільстві позитивним та емоційно здоровим способом.

Емоційний інтелект можна розглядати як комбінацію чотирьох основних складових:

  • Самосвідомість – здатність ідентифікувати власні емоції й розуміти, як вони впливають на мислення й поведінку. Наприклад, якщо ви ходите по магазинах, і дитина бачить іграшку, яку дуже хоче, але ви кажете їй, що вона може (усього лише) записати її у список своїх бажань, то цим висловлюванням ви сприяєте усвідомленню дитиною свого великого засмучення, що може підштовхнути її до неприйнятного бажання зірватись і влаштувати істерику.
  • Самоконтроль (уміння керувати собою) – це здатність контролювати поведінку, яка викликається емоціями, прийнятним і продуктивним способом. Використовуючи сценарій, описаний вище, коли дитина усвідомлює, що вона засмучена, тому що ви не купите їй іграшку, вона повинна вміти контролювати свою поведінку відповідним чином і не доводити справу до емоційного зриву.
  • Соціальне розуміння й міжособистісний інтелект – здатність сприймати й розуміти емоційні потреби інших людей на основі як вербальних, так і невербальних сигналів і вміння співпереживати й визнавати соціальну ієрархію. Іншими словами, опиняючись у соціальній ситуації – на дитячому майданчику, у класі, у гостях – дитина повинна вміти розпізнавати емоції іншої дитини на основі її невербальних сигналів і визначати, запрошує дитина до взаємодії чи намагається уникнути її.
  • Соціальна відповідальність та управління взаєминами – здатність ефективно спілкуватися, взаємодіяти з іншими людьми емоційно прийнятним способом. Інакше кажучи, дитина добре вихована та взаємодіє належним чином з іншими дітьми в різних обставинах.
socportal.info

socportal.info

Чому так важливо виховувати в дітях емоційний інтелект

Емоції – це те, що пов’язує нас. Дати дитині набір здорових навичок для соціального й емоційного навчання так само важливо, як і забезпечити її здоровим харчуванням. Найдивовижніше полягає в тому, що добре розвинений емоційний інтелект полегшує батькам завдання виховання дітей! Подумайте про це, адже хороше виховання залежить від оптимального спілкування, а емоції є його невід’ємною частиною.

Високий EQ допомагає дітям краще вчитись, вирішувати проблеми й розвивати позитивні соціальні стосунки. Батьки отримують не меншу користь, розвиваючи здатність оцінювати свій власний рівень емоційного інтелекту й відмовлятись від неадекватної, неефективної поведінки на користь більш оптимальної, яку їм важливо демонструвати своїм дітям на власному прикладі.

kkdnz295.dnepredu.com

kkdnz295.dnepredu.com

Розвиток емоційного інтелекту вимагає зусиль усієї родини та призводить до помітних позитивних результатів

  • Соціальне зростання й розвиток – дитина з добре розвиненим емоційним інтелектом уміє краще орієнтуватись у соціальних хитросплетіннях навколишнього світу. Варто врахувати, що сучасні діти ростуть у високотехнологічних умовах. Взаємодія в соціальних мережах не рівноцінна живому соціальному спілкуванню, і чим сильніше залежність людини від технологій, тим менше часу в неї залишається на взаємодії з іншими людьми. Батьки повинні допомагати дітям дотримуватись балансу між часом, проведеним у світі високих технологій, і часом у взаємодії зі своїми однолітками й дорослими людьми.
  • Успіхи в навчанні – одна зі складових високого EQ – це здатність керувати або контролювати власну поведінку, викликану певними емоціями. Це дає дитині право вибору, можливість вибирати належну поведінку замість недоречної. Вибір дає дитині відчуття контролю над своїм світом, що в результаті призводить до підвищення впевненості в собі. Почуття впевненості в собі призводить до кращої шкільної успішності.
  • Краща динаміка сімейних стосунків – чому дитина, яка демонструє зразкову поведінку у класі, часто така «важка» вдома? Діти поводяться відповідно до наших очікувань від них. Зростання їх самосвідомості щодо власних думок, почуттів і поведінки призводить до кращого самоконтролю й соціальної обізнаності. Дитина, яка стурбована приборкуванням та гармонізацією своїх емоцій, має менше поведінкових проблем.
  • Фізичне та емоційне здоров’я – дитинство не позбавлене від стресів. Дітям доводиться орієнтуватись в усе більш складному світі, де правила постійно змінюються. Стресовий стан позначається на здоров’ї та благополуччі, а залишений без уваги він може негативно впливати на імунітет, артеріальний тиск, рівень тривожності й депресії дитини. Удосконалення емоційного інтелекту допомагає дітям розвинути здорове почуття самосвідомості й цілі. У міру зростання рівня впевненості в собі підвищується й життєстійкість. Діти менше піддаються безпричинним тривогам і розчаруванням, більше схильні налагоджувати здорові взаємини з іншими людьми.
vestnik.in.ua

vestnik.in.ua

Способи розвитку емоційного інтелекту в дітей

Отже, що ми, батьки, можемо зробити, щоб розвинути емоційний інтелект наших дітей? Далі пропонуються кілька відповідних способів.

1. Визнайте почуття – дайте знати дитині, що ви розумієте, що вона відчуває себе засмученою, розгубленою, сердитою або сумною. Не засуджуйте ці почуття, просто розпізнавайте, озвучуйте та приймайте їх. Іноді це вся допомога, яка необхідна дитині для того, щоб впоратися зі своїми емоціями. Це також навчить її розпізнавати подібні почуття, коли вони виникнуть знову.

2. Давайте визначення емоціям – підкажіть дитині слова, які допоможуть їй зв’язати почуття з певною назвою. Почніть із простих почуттів, таких як радість, печаль, гнів і в міру дорослішання дитини переходьте до більш складних емоцій, таких як розчарування, фрустрація тощо.

3. Будьте присутні – це складне завдання. У нашому багатоцільовому світі стає все важче приділяти безроздільну увагу іншій людині. Проте присутність батьків має вирішальне значення для розвитку емоційного інтелекту дитини. Присутність означає повне зосередження уваги на іншій людині. Це означає, що не можна розмовляти з дитиною й паралельно перевіряти електронну пошту, не можна проводити виховні бесіди з донькою в продуктовому магазині. Взагалі нічого поганого в цьому немає, але такі розмови не повинні замінювати встановлений щоденний корисний час для зв’язку та безпосереднього спілкування. Таке продуктивне спілкування означає для виховання більше, ніж будь-який інший інструмент. Читання також може виявитися чудовим способом «бути присутнім» з дитиною. Історії змушують зосереджувати увагу і батьків, і дитини та призводять до обговорення емоційних переживань персонажів.

4. Рольові ігри – коли дитині складно впоратися з емоціями, такими як гнів, утрата, фрустрація, або ж вона не проявляє емпатії до емоцій інших людей, запропонуйте малюкові рольову гру, в якій кожний з вас буде грати свою роль. Рольові ігри розвивають емпатію й часто є найшвидшим способом розрядити вибухонебезпечну ситуацію. Пам’ятайте про те, що не можна засуджувати дитину. У кінці гри спитайте малюка, чого вона його навчила. Чи змінилось його ставлення до ситуації? Чи полишило його почуття гніву, засмучення, самотності тощо?

5. Творчий розвиток і навички вирішення проблем – схильні до надмірної опіки батьки повинні пам’ятати про те, що не треба поспішати вирішувати всі проблеми замість дитини. Нехай вона намагається шукати рішення самостійно. Творче дослідження й рішення проблем дозволяє дітям розвивати відчуття верховенства над їхнім власним світом. Вони переживають відчуття «процесу», починають формувати міцну впевненість у собі та внутрішню систему самоконтролю. Творче рішення проблем дає дітям можливість оцінити свої емоційні реакції на складні ситуації. Заохочуйте дитину придумувати кілька рішень однієї задачі, щоб розвивати життєстійкість і гнучкість.

6. Прищеплюйте емпатію – як чудовий спосіб виховання емпатії можна використовувати спілкування із тваринами. У дітей розвинена природна любов до тварин, і завдяки світу мультиплікації малюки наділяють своїх вихованців людськими якостями. Домашня тварина дає дитині можливість спостерігати поведінку, яку вона використовує для вираження своїх потреб. Це чудовий спосіб для дітей, щоби почати спостерігати й розуміти сигнали невербального спілкування.

Джерело:   childdevelop.com.ua