“Селфі-поліція” або Чому рівень злочинності зростає

26 Липня 2016 12:50
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

“Офіційна статистика показує, що рівень злочинності у Києві виріс. Особисто я не схиляюсь до думки керівника національної поліції України Хатії Деканоідзе про те, що це пов’язано з тим, що поліція не приховує статистичні дані і всі злочини реєструються”.

Так вважає політичний експерт,  громадський діяч  Олександр Федоренко, аналізуючи ситуацію щодо реформи й роботи національної поліції у своєму блозі на “Обозреватель”

” Підвищення рівня злочинності пов’язане з тим, що, на жаль, наше населення дуже зубожіло, рівень життя людей значно погіршився. Саме тому це, певною мірою, заставляє деяких українців здобувати засоби для життя злочинним шляхом. Ще одна причина: у Києві через АТО є велика кількість нелегальної зброї.

Поліцейська реформа також вплинула на підвищення рівня злочинності, позаяк усі ці красиві автомобілі та усміхнені молоді люди (які найчастіше слугують гарною картинкою для селфі, так звана “селфі-поліція”), на жаль, не можуть сповна побороти злочинність. Слід було не просто підібрати красиву форму і набрати людей, які не мають досвіду, а провести глибоку реформу. Маю на увазі підвищення рівня освіти не лише патрульних, а й усіх робітників поліції (а також підвищення їм зарплати).

Велику роль відіграла люстрація, адже під закон потрапили не лише ті міліціонери, які заохочували несправедливість під час Революції Гідності, а й багато непоганих спеціалістів, які не мали ніякого відношення до розгону Майдану (просто потрапили ” під один гребінець”). В результаті, в поліції залишилось дуже мало справжніх спеціалістів.

До прикладу, зі свого досвіду розповім про те, як минулого року (коли я був ще депутатом Київради) мені на подвір’я кинули гранату. Донині розслідування цієї справи триває. Більше того: нічого не зроблено. От так на прикладі видно, що нові поліцейські не мають досвіду в розслідуваннях, а ті хто має цей досвід все одно нічого не роблять, адже чекають на перевірку люстрацій них комісій.

Допомагають поліції стримувати ріст злочинності різноманітні громадські організації. Але вони не можуть практично ловити правопорушників – їх місія наглядова. Громадськість може слідкувати за проходженням люстрації, за виконанням законів, а також надавати розголосу резонансним злочинам”.