“Тут починався легендарний шлях із варяг у греки” – що знайшли під Поштовою площею

16 Липня 2016 11:42
711164_1_w_570 711164_3_w_1000“Розкопане свідчить, що життя тут билось тисячу років”, – каже Михайло Сагайдак, директор Центру археології Києва. Веде групу журналістів по підземній частині Поштової площі, де тривають розкопки вулиці часів Київської Русі. Сьогодні тут презентували проект “Віртуальна реальність Поштової площі. Як доторкнутися Середньовіччя?”. Фахівці створили прототип віртуального туру по вулиці тих часів.

Розкопки під площею почали у 2013 році, коли місце під Поштовою віддали під будівництво підземного торгового центру. Будівельники наткнулись на залишки дерев’яних будівель. Викликали археологів, які виявили середньовічню вулицю.

 Майданчик розкопок відгороджений зеленим парканом. Розкопки проходять на глибині 5 метрів. Фактично це печера з залізобетонними колонами та містичними візерунками на стінах.

“Це вулиця ягнеться вздовж Дніпра. Спершу ми знайшли дерев’яну мостову 15 століття. Потім для дослідження реконструювали вулицю віртуально. Виявилось, що вона піднімалася вгору в бік нинішнього фунікулера. Таким чином, на місці поточних розкопок в давнину цілком міг бути пагорб. Саме під ним ми знайшли культурні шари, що датуються так званим давньоруським або домонгольским періодом – 9-13 століттям”.

 Розкопана дорога – древній спуск, який в середньовіччі з’єднував річковий причал і верхнє місто. Раніше вважалося, що древній Київ закінчувався в районі нинішньої вулиці Сагайдачного. Знайдені рештки вказують на те, що життя вирувало на самих берегах Дніпра. Тут же розкопали залишки дерев’яної огорожі, що відокремлює вулицю від стародавньої садиби.

“Садиба була досить великою і укріпленою. Археологи знайшли залишки мурів. Праворуч від неї викопали залишки іншої споруди. Судячи зі знахідок, це був льох, укріплений добре збереженими колодами. З часом його засипали, тому він і зберігся в чудовому стані. Звідси відпливали кораблі на схід, на захід, до Скандинавії і Візантію. Можливо, це оригінальний Боричів узвіз, а не той, який прокопали за Андріївською церквою після Переяславського договору, коли до Києва прийшли московські гарнізони. В садибі міг проживати і працювати чиновник, який мав право ставити торгові пломби, на завезені по Дніпру товари. Ми знайшли кілька древніх печаток, одна з яких може належати одному з синів Ярослава Мудрого, Всеволоду Ярославичу. Можна припустити, що це була митниця”, – додає археолог.

 Також вдалось знайти монети та знаряддя праці.

“Знайдені артефакти представляють в основному 17-18 століття. Але якщо копнути глибше, є ймовірність, що ми знайдемо ще більш ранні культурні шари”, – каже Михайло Андрійович.

У планах на Поштовій площі створити інтерактивний музей. Зараз на розкопки виділили 20 млн. грн. Їх вистачить на проведення робіт.

“Однозначно ми повинні зробити так, щоб в цьому комплексі була збережена історія. Паралельно на цьому можна заробляти кошти. Я впевнений, що будь-який з гостей захоче побачити це в серці Києва біля Дніпра. Це реальне свідчення тисячолітньої історії. Ми готові визнати розкопані залишки стародавнього міста пам’яткою національного значення”, – каже Євген Нищук, міністр культури.