У Києві роблять бамбукові велосипеди

7 Липня 2016 09:15

708500_1_w_570Київські студенти вручну виготовляють легкі та міцні велосипеди з бамбука.

Рама – бамбукові стебла, скріплені карбоном, тому зовсім точно буде їх називати бамбуково-карбоновими. Важить така рама півтора кілограми.

“Легша за алюмінієву. Міцніша за карбонову. За пружністю не гірша, ніж карбонові”, – розповідає Роман Климчук, 21 рік.

Першу таку він зробив сам, півтора роки тому.

“Перший наш бамбуковий велосипед уже здолав 30 тис. км. Мав лобові зіткнення. В одному з них зламався інший велосипед – сталевий”, – розповідає.

На першому їздить його друг і теперішній добровільний випробовувальник. Зараз Роман Климчук працює над 5 і 6 зразком. Він вчиться на механіка-поліграфіста в Київському політехнічному університеті.

“Першу раму я робив півроку. Другу – місяці 3. Наступні робимо вже разом, двоє-троє, і це займає неповний місяць”, – тепер йому допомагають іще двоє хлопців і дівчина. Каже, що по прізвищах своїх спільників навіть не пам’ятає. Працюють у приміщенні київської кіностудії.

“На вулиці люди спершу дивуються, який велосипед, а потім – з того, що він саморобний”, – розказує конструктор.

Продають рами по 450 доларів. В ціну входить карбонова вилка. Свій бренд назвали Cosсhey.

“Був у нас повністю карбоновий велосипед “Кейсі”. Хтось напис прочитав як “Кощей”. Нам сподобалося. Вирішили залишити. В нас же рами безсмертні”, – сміється Климчук.

“Зараз в роботі ще 2. Трекові, але ми так геометрію вдосконалили, що зручно переміщатись і по місту. Я на своєму бамбуковому й по сходах спускався”, – пригадує.

Точну форму рами креслять окремо під кожного майбутнього власника.

“Геометрію малюємо самі. Приходить замовник і ми її викреслюємо індивідуально під його тіло. Ергономічно все”, – пояснює.

Одну з рам, вітрообтічну, спроектувала дівчина Євгенія. Вчиться на промисловому дизайні в Національному транспортному університеті.

“Спроектувала й виготовила першу в світі аеродинамічну з бамбукових рам. Це її дипломний проект. Днями вона його успішно захистила”, – розповів Роман Климчук.

Джерело: gazeta.ua