В Україні кожен четвертий стає залежним від субсидій, тож восени можна очікувати соціального вибуху,- експерт

21 Липня 2016 16:56

59_big

Якщо вірити прогнозам Міністерства соціальної політики, то кількість осіб, що потребуватимуть субсидії в опалювальному сезоні 2016-2017 років зросте до 8-9 мільйонів. А це означає, що практично кожен четвертий мешканець держави, включно з новонародженими, стає залежним від держави, потребуючи отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Ситуація, коли в незалежній європейській країні влада шляхом субсидіювання перетворює  населення на жебраків, виходить за межі професійного реформування країни.

Про це під час ефіру на радіо «Голос Києва» сказав експерт, громадський діяч Олександр Федоренко.

«У Міністерстві фінансів відзначили, що в 2015 році 43% рахунків за комунальні послуги покривалося субсидіями. У цьому році через підвищення тарифів з 1 липня, цифра збільшиться вдвічі. Це при тому, що зріс рівень безробіття, а розмір мінімальної заробітної платні за 9 місяців – з вересня минулого року по сьогодні, виріс на 72 гривні», – зазначив експерт.

За словами Олександра Федоренка, дворічна домовленість між МВФ та Україною на суму 17,1 млрд доларів США (stand-by) була затверджена 30 квітня 2014 року й передбачала поступове підвищення роздрібних тарифів на газо- і теплопостачання в комплексі з заходами підтримки найбідніших верств населення. Також передбачалась реструктуризація НАК «Нафтогаз України» і забезпечення прозорості її звітності. Проте, наявні реформи української влади та невідомо яким чином встановлені розміри тарифів, вказують на проведення політики з нівелювання середнього класу та збільшення  кількості незабезпечених серед українців.

«Якщо в Києві на оплату житлово-комунальних послуг йде близько третини від заробітку, то це однозначно свідчить про прірву між вартістю тарифів  та рівнем життєзабезпечення. Якби українська влада спочатку перейнялася б питанням забезпечення повної зайнятості населення та підняла рівень мінімальної заробітної плати й пенсії до рівня європейських, то тоді підвищення тарифів не носило би характеру геноциду. Наразі, все навпаки», – зауважив Федоренко.

Відповідаючи на дзвінки киян, експерт зазначив, що люди надзвичайно стурбовані тим, що сьогодні мають тарифи як в Європі, а рівень життя-  як в країнах “третього світу”. До того ж, влада ігнорує населення, не реагуючи ні на акції протестів, ні на вимоги проведення дискусії та аудиту щодо обгрунтованості підвищених урядом тарифів на житлово-комунальні послуги.

“Субсидія – це приниження людини, створення системи, за якої людина чесною працею не може забезпечити собі комфортні умови життя.І якщо уряд Гройсмана пообіцяв за два роки відремонтувати й відмодернізувати національну систему ЖКГ, то народ України може просто не дожити до цього часу”,- звернув увагу Олександр Федоренко.