В Україні збираються створити базу даних ДНК військовослужбовців

12 Липня 2016 16:39

77гЗаконопроект пропонує застосовувати генетичні методи ідентифікації військових

Верховна Рада має намір зобов’язати державу забезпечити гарантоване встановлення особистостей військовослужбовців за допомогою аналізу ДНК і створити базу даних військовослужбовців. За відповідний законопроект №2001а в першому читанні “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються генетичної ідентифікації військовослужбовців” у вівторок проголосували 253 народних депутати, пише Сегодня.

Законопроект пропонує шляхом внесення зміни до законів України “Про військовий обов’язок і військову службу” та “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” зобов’язати державу забезпечити гарантоване встановлення особи військовослужбовця за допомогою методів генетичної ідентифікації біологічного матеріалу, яка містить ДНК особи.

Проект закону пропонує також зобов’язати державу створити базу даних ДНК військовослужбовців, яка повинна містити дані ДНК всіх військовослужбовців, які при проходженні військово-медичної комісії перед вступом на військову службу висловили свою згоду на збір, обробку і збереження такого роду даних.

Законопроект пропонує застосовувати генетичні методи ідентифікації особи військовослужбовця в разі неможливості застосування інших звичайних методів встановлення особи, зокрема в разі, коли особа не може надати відомості про себе, коли особа отримала тілесні ушкодження, що виключають звичайне впізнання в разі його загибелі, і в разі іншої необхідності.