Ви – те, що їдять ваші друзі! Вчені кажуть, що ми їмо “за компанію”

18 Липня 2016 09:55
Спостерігання за тим, як інші люди люблять їсти фрукти і овочі, має потужний ефект.

Такий експеримент провели в Університеті Бірмінгема, пише Українська правда з посиланням на  The Daily Mail.

Під час дослідження вчені попросили учасників оцінити різні плакати.

Одна група розглядала малюнки, які зображували споживання здорової їжі, інша – плакати, які взагалі не стосувалися харчових продуктів.

Піддослідних попросили оцінити свої емоції та спробувати деякі закуски. Серед них, зокрема, були огірки, виноград, печиво та чіпси.

Люди, які не споживають регулярно фрукти і овочі у щоденному раціоні, з’їли більше огірків і винограду.

Ті ж, хто постійно харчуються фруктами і овочами, не з’їли більше огірків і винограду, але і не “налягали” на печиво та чіпси.

Цікаво, що більшість людей навіть не знали, що ці два дослідження були пов’язані між собою і не знали, що їх поведінка була змінена під впливом плакатів.

На думку вчених, дослідження допоможе сформулювати новий підхід до сприяння здоровому харчуванню.

Людина підсвідомо їстиме здорову їжу, якщо бачитиме, що її оточення теж так харчується. Фото monkeybusiness/Depositphotos

З точки зору зміцнення здоров’я було б більш ефективно підкреслити, що інші люди люблять їсти фрукти і овочі, ніж сказати, що ви повинні (їх їсти, – ред.), тому що це добре“, – пояснює доктор Джейсон Томас.

Тобто людина підсвідомо їстиме здорову їжу, якщо бачитиме, що її оточення теж так харчується.

Дослідники планують отримати ще більш докладну інформацію про ефективний вплив соціуму на зміну вибору продуктів харчування та в перспективі реалізувати цю стратегію для кафе і супермаркетів.