Як навчити дитину читати: корисні поради

20 Липня 2016 17:59

3чГадаєш, що твоєму малюкові вже час осягати ази грамотності, але не знаєш, як навчити дитину читати?

Недостатньо просто завчити літери, важливо, щоб маленька людина могла розуміти, що приховують у собі ці символи, правильно сприймала слова, з цікавістю засвоювала текст. Тільки тоді читання принесе справжнє задоволення, яке супроводжуватиме її впродовж усього життя, а не перетвориться на кару з раннього дитинства.

 Як навчити дитину читати – в якому віці приступати?


З якого віку починати вчити малюка читанню? Все залежить як від самої дитини, так і від бажання батьків. Для багатьох тат і мам грамотне чадо – привід для гордості і демонстрування свого юного генія оточуючим.

Принцип “чим раніше, тим краще” – тут не спрацьовує, бо таким підходом можна нашкодити дитині зі ще не зміцнілою психікою і мозком, який іще не готовий працювати в повну силу. Людський мозок, як і інші органи, дозріває поступово. А інтенсивні заняття і напруга можуть спровокувати психологічні проблеми, наприклад, гіперактивність і надмірну збудливість.

Існують дітки, які і в 2 роки вже знають букви і з цікавістю заглядають у книгу, яку їм читає мама. Але буває, що і, прийшовши в 1 клас, малюк не знайомий з азами читання. І те, і інше – цілком нормальне явище. Адже кожна дитина індивідуальна, а значить, і підхід до неї має бути, виходячи з її готовності і бажання.

Якщо твоя дитина ходить у дитсадок, якісь початкові знання вона там, безумовно, отримає. А ось домашньому малюкові не завадять заняття з батьками або бабусями-дідусями.

Перед тим як навчити дитину читати, задайся питанням – чи готовий твій малюк до читання. Ти сама можеш визначити ступінь готовності і зацікавленості твоєї дитини за такими ознаками:

  • У малюка сформована мова, він здатний говорити закінченими фразами і реченнями, скласти зв’язну розповідь.
  • У дитини добре розвинений фонематичний слух, що дозволяє розпізнавати звуки на початку, середині і наприкінці слова.
  • Твоя крихітка відповідно до віку вже правильно вимовляє звуки і не має логопедичних проблем, не спостерігається порушення ритму і мелодики мови.

Джерело:  tochka.net