Зелені легені столиці. Кращі парки Києва

8 Липня 2016 16:18
В середині 20 століття Київ вважався одним із найзеленіших міст у світі. «Я бачив багато парків у містах, але вперше бачу місто в парку», – так, за чутками, відреагував Шарль де Голль, вперше опинившись у Києві. Свій захват від української столиці висловив і Леннокс Льюїс: «Це дивовижне місто – в ньому дерева ростуть вище будинків!». Багато знаменитостей звертають увагу на те, які прекрасні парки Києва.
З тієї пори, на жаль, багато чого змінилося на гірше. На місці багатьох зелених парків Києва з вини жадібних забудовників зросли безликі багатоповерхівки, торговельні центри.
Але у граді Кия ще залишилися гарні зелені місця, де можна відпочити від «аромату» і шуму великого міста.
Сьогодні ми розповімо вам про найкращі парки і ліси Києва.

Пуща-Водиця

Один з найстаріших лісових масивів. Ще в 11 столітті тут лунали звуки рогів і гавкіт собак. Це виїжджали на полювання місцеві князі з дружинниками. Назву лісу і селища виводять від «густого лісу» – «Пущі», й імені не існуючої вже річки Водиця.
0
Фото Юрія Перебаєва.
Наприкінці 19 століття, після того як у моду замість далеких курортів увійшов приміський відпочинок, тут було організоване дачне селище. А в 1904-му – пустили перший трамвай. Нині тут розташовано понад 40 санаторіїв і будинків відпочинку. Адже тутешнє чарівне повітря, напоєне озоном і сосновими ароматами, за цілющим впливом не поступається кращим курортам Криму.
 Також Пуща може порадувати ланцюгом озер, що тягнуться від 1-ї до 14-ї лінії (в сезон, правда, народу тут забагато). Унікальним трамваєм, що везе вас через цей ліс понад 40 хвилин… …І можливістю майже завжди знайти відокремлене місце (нехай і не біля води).

Як дістатися: 12-й трамвай від Контрактової площі.

Конча-Заспа

Лісовий масив на протилежній від Пущі стороні Міста. Існує дві легенди щодо походження назви. Перша розповідає про слов’янських богатирів, які перед появою ворога будили своїх побратимів криком «кінчай спати!». Друга – киває на укріплений вал «Кінець засипу», зведений під час війни з Річчю Посполитою. Тут безліч озер, серед яких Конча і Заспа (ще одна версія назви), річечок, заливних луків, відносно недалеко від Дніпра. Місця найбагатші. Але є нюанс.
00
Джерело фото: panoramio.com.
Після перенесення в 1934 столиці УРСР з Харкова до Києва Кончу-Заспу облюбували можновладці. Як гриби після дощу виповзли з-під землі урядові дачі. Багатокілометрові паркани вздовж траси стали не рідкістю, а навпаки, правилом. Після розвалу Союзу прикладу номенклатури послідували нові «господарі життя».
Нині Конча-Заспа один з найдорожчих районів столиці та околиць. Але нам ці місця цікаві аж ніяк не палацами сучасної «еліти». Дніпровські заплави, сосново-дубовий ліс, прозорі озерця, квітучі луки – ось достоїнства Кончі-Заспи. І хоч «завдяки» великій забудові, тієї, «ранньої» краси ви вже не побачите, ці ліси і луки все одно залишаються одними із найчарівніших у країні.
Як дістатися: метро Видубичі, автобуси в бік Козина.
Володимирська гірка
Чарівний парк на дніпровських схилах. У п’яти хвилинах ходу гарчать мотори тисяч машин, плавають клуби вихлопних газів, а тут – пташиний щебет, зелень дерев і свіже повітря. Рай у центрі Міста, право слово.
000
Фото Юрія Перебаєва.
У давнину тутешня місцевість називалася Михайлівською горою, на честь монастиря, і була покрита городами і виноградниками. У 19 столітті її засадили деревами, відкривши безкоштовний парк. А вже після появи у 1853 році пам’ятника князю Володимиру вона стала улюбленим місцем прогулянок киян. Фото Юрія Перебаєва.
Нині тут можна відпочити на численних лавочках, або в одній з трьох альтанок. Вдосталь нагулятися по зручних алеях. Погодувати білок, а також всюдисущих горобців і синичок. Надивитися на красиві панорами Подолу і Лівобережжя. Як слід відпочити від ритму великого Міста.
Як дістатися: метро «Майдан Незалежності».

Хрещатий парк і його сусіди

Цілий ланцюг парків на схилах Славутича, що плавно перетікають один в іншій. Хрещатий. Маріїнський. Аскольдова могила. Вічної слави. Печерський. Наводницький.
99
Фото Юрія Перебаєва.
Зелена річка від Володимирського узвозу аж до моста Патона. Перші два облагороджені, доглянуті і переповнені місцями культурного відпочинку. Арка Дружби народів з тролеєм та атракціонами.
Музей води, ляльковий театр, пам’ятник Вічному коханню та міст Закоханих. Стадіон «Динамо», Маріїнський палац і Верховна Рада. У міру віддалення від цитаделі влади парки стають більш дикорослими. Але не менш цікавими.
Аскольдова могила – містичний Зелений театр і вузькі алейки над самим Дніпром. Вічної слави – Меморіал і могила Невідомого солдата. Печерський – Києво-Печерська лавра, Меморіал жертв Голодомору, Музей історії України в Другій світовій війні. Наводницький – пам’ятник засновникам Києва.
Як дістатися: метро «Майдан Незалежності», «Арсенальна».

Труханів острів

450 га лісу і чистого повітря, названі по імені половця Тугорхана, батька дружини князя Святополка Ізяславича, який побудував на острові резиденцію для дружини (мабуть, дуже любив).
У 19 столітті почав активно використовуватися киянами для заміського відпочинку. Сюди виїжджали на човнах (мосту ще не було), сім’ями на цілий день. Незабаром тут побудували паровий млин та судноремонтні майстерні. Паралельно, долаючи страшний опір міської влади, звели селище для робітників, яке проіснувало аж до 1943-го, коли було спалене німцями.
55
Фото Юрія Перебаєва.
У 1918-му предки фриців, які знищили селище в 43-му, організували на Трухановому перший відкритий громадський пляж. Ідея прижилася. Та ще як! А після 1957-го, коли був зведений Парковий (Пішохідний) міст, Труханів і зовсім перетворився в найулюбленіше місце відпочинку городян. Залишається таким і донині.

Довжелезні пляжі (включаючи Центральний), озеро, затока Дніпра і річка Десенка. Безліч дерев, затишних лугів і галявин. Рай, як для любителів активного відпочинку, так і для фанатів ледачої засмаги.

Як дістатися: метро «Майдан Незалежності», «Поштова площа».

Парк Дружби народів

Був створений на початку 70-х років 20 століття, в урочищі Чорторий. Основна частина поділена на зони, серед яких меморіальна, з 15 видами рослин, на знак дружби між республіками СРСР (ех, був час!), пляжна, дитяча і спортивна.
Після приєднання до парку острова Муромець загальна площа ПДН досягла 780 гектарів. Дерев тут небагато, зате вистачає великих просторів, ніби створених для велосипедистів любителів кінних прогулянок і квадроциклів. Також не занудьгують фанати водного спорту, пейнтболу, авторалі та інших активних радощів.
9-
Джерело фото: relax.com.ua.
До речі, маючи вдосталь часу, звідси, не повертаючись у Місто, можна дійти до нашого попереднього героя – Труханового острова.
Як дістатися: метро «Петрівка», 30-й тролейбус.

Гідропарк

Ця місцевість на двох островах, що знаходиться поряд з Трухановим, багато в чому повторила долю свого сусіда. У 19 столітті майбутній Гідропарк став батьківщиною для робітників заводу з виготовлення та ремонту артилерійських знарядь (пізніше «Арсенал»). Вони заселили Передмостову слобідку, названу за розташуванням перед Миколаївським ланцюговим мостом. Спалена в 1943-му.
Сучасного вигляду Гідропарк набув у 1965–1968 рр., будучи урочисто відкритий до 50-річчя Жовтневої революції.
8-
Джерело фото: kati.com.ua.
365 гектарів заповнених лісом, атракціонами, спортивними майданчиками, і божевільною кількістю кафе. Також відомий тренажерним містечком, спорудженим любителями спортивного способу життя за свої кровні, безліччю пляжів (включаючи дитячий), та великою кількістю відпочиваючих. Втім, це проблема не одного Гідропарку.
Як дістатися: метро «Гідропарк«».

Національний ботанічний сад імені М. Гришко

Один з найбільших ботсадів Європи, що дає можливість за один день побувати у багатьох куточках земної кулі. Тут облаштовані географічно-природні зони, що демонструють рельєф, ландшафти і рослинність різних частин землі.
1--
Фото Юрія Перебаєва.
Само собою, представлена вся флора України, а крім цього, Середньої Азії, Кавказу, Далекого Сходу, Західного Сибіру. Є розарій, сади магнолій, ліан. Оцінивши буйство закордонної флори, ви зможете вдосталь погуляти в зеленому урочищі Видубичі, а також чарівному Видубицькому монастирі, одному з найпрекрасніших храмів Києва.
7
Фото Юрія Перебаєва.
Як дістатися: метро «Печерська», 14-й тролейбус.

Голосіївський парк ім. М. Рильського

У 1957 році у північній частині Голосіївського лісу, що неабияк постраждав під час воєн і революції, але все ще зберіг свої величезні масштаби, був організований красивий парк. Смарагдами, що принесли йому в 1960-му звання «пам’ятки садово-паркового мистецтва республіканського значення», стали каскад із чотирьох ставків і вдале чергування ділянок регулярного стилю, засадженого ялівцем козацьким, туями, вербою і ялиною, з природними (пейзажними) ділянками – дуб, береза, клен.
У 1964 р. парку присвоїли ім’я померлого в тому році поета Максима Рильського, який жив на околиці парку. Зараз тут до ваших послуг човнова станція, безліч пішохідних і велосипедних доріжок, дитячі та спортивні майданчики, атракціони і кафе.
77
Джерело фото: stezhkamu.com.
А головне – у двох кроках зелена громада Голосіївського лісу, що примикає іншим боком до музею «Пирогів», а трохи далі тягнеться практично аж до Дніпра. У лісі загубилися два монастиря, купіль Спасо-Преображенської пустині, Національний комплекс «Експоцентр України». А також потаємні місця в глибині, куди рідко ступає нога людини.
Як дістатися: метро Голосіївська.

Парк Партизанської слави

Шматок Нікольського лісового масиву, виділений у 1965 році для облаштування районного парку культури і відпочинку. За п’ять років, він, названий на честь партизанів, які воювали у Другій світовій, вже приймав відвідувачів. Тут облаштовано шість зон, центральною з яких стала меморіальна – з музеєм, партизанськими землянками та іншими атрибутами життя народних месників.
=========
Джерело фото: uklon.com.ua.
Також з родзинок можна назвати стежку здоров’я – трасу для бігу і велосипедних прогулянок. Мотузковий парк, створений для активного відпочинку всією сім’єю. 700 метрів мотузяних стежок для будь-якого віку. І, звичайно ж, більше 100 гектарів зелені, десятки полян, фонтанів і пару озер.
Як дістатися: ст. метро «Бориспільська», до вулиці Славгородська, 54.

Read more at: http://ua.igotoworld.com/ua/article/794_luchshie-parki-kieva.htm