Де цікаво з дітьми: 10 музеїв в Києві

30 Серпня 2016 12:06

Потрібно знати місця, де їм буде цікаво і пізнавально одночасно, пише Главком.  А головне, куди вони захочуть прийти ще раз. Отже, музеї! .. Спокійно. Цікаві музеї.

Музей «Хутір Савки»

«Музей живої історії і в печі приготованого борщу» – так називають експозицію етнічної культури організатори та екскурсоводи. Цей комплекс хороший тим, що всі експонати тут інтерактивні. У хатах можна розписувати писанки, освоювати ткацький верстат, готувати їжу, а на пташиному дворі – годувати гусей! Територія музею – НЕ шкільний клас, а історія – не нудна, «запорошена» наука, тому подавати її потрібно цікаво, як для себе!Місцезнаходження: Київська обл., с. Нові Петрівці, вул. Кірова, 50, тел. 067 593 11 00.Графік роботи: музей працює за попереднім замовленням екскурсій.

«Магніт», галерея цікавих наук, інтерактивний музей

Галерея цікавих наук – це перший в Україні освітньо-розважальний центр для дітей, створений для вивчення законів науки і явищ навколишнього світу в інтерактивній ігровій формі. Все дуже по-європейськи: можна крутити, торкатися, проводити тест-драйви, приміряти на себе.Організатори все так розумно продумали і цікаво влаштували, що дитина, лише змахнувши рукою, вже бере участь у науковому експерименті. Кожен експонат супроводжується пояснювальним текстом і компетентною розповіддю екскурсовода.Місцезнаходження: вул. Борщагівська, буд. 154 (ТЦ «Мармелад»), тел. (099) 089-00-60.Графік роботи: розклад і вартість уточнюйте за телефоном.

Етнографічний музей «Пирогово»

Музей народної архітектури та побуту України під відкритим небом розташувався в межах Києва. На сьогоднішній день це найвідоміший етнографічний музейний комплекс-парк України. Експозиція була відкрита в 1976 році і представляє всі історико-етнографічні регіони України (XVIII – початок XX століть). Тут і хати, і дерев’яні храми, млини, управа і школа, а також численна колекція побуту і творчості наших предків.З усім цим багатством діти знайомляться не під зауваження строгих бабусь-адміністраторів музейних залів, а під спів птахів і шелест листя. Музей під відкритим небом – кращий спосіб познайомити дітей з історією, не ущемляючи їх волі.Все, починаючи з карти комплексу, закінчуючи внутрішнім оздобленням будинків, за словами етнографів представлено точно так само, як в XVI-XVII ст. Як вітряні млини, так і посуд були зібрані і привезені сюди з усієї України.Сільськаа хата, втім, як і наш сучасний будинок, була візитною карткою господаря. Етнограф з першого погляду визначить сімейний бюджет родини, що проживала в хаті. Оцінить зручність розташування будинку та підходів до нього, чи міцні стіни і чи надійний дах. Про хазяйновитість «господині» свідчить наявність намальованих знаків на стінах і вікнах. А ось деякі з них, наприклад, червоні квіти, птахи на хвіртці, вказують на те, що в будинку на виданні донька чи син.Впевнені, що після екскурсії ви й самі зможете розбиратися в історичному минулому не гірше етнографів.

Місцезнаходження: Голосієво, село Пирогово, вулиця Красноземних, тел. (044) 526-57-65.Графік роботи: 10-17 щодня, по середах – санітарний день.

Океанаріум «Морська казка»

Не в Атлантичному, не в Тихому, а в океані дитячих розваг сховався наш власний океанаріум! Знайдете його на нульовому поверсі «Дитячого світу», що на м. Дарниця. Спускайтеся і готуйтеся дивитися по сторонах, вгору, вниз і знову по сторонах, коротше кажучи, вам доведеться крутити головою на 360 °, тому як опинитеся ви в скляному тунелі, а за склом – вода, а у воді тисячі екзотичних риб!Так і хочеться запитати: «Як все це працює? Хто годує риб? А акул? Хто чистить цей величезний акваріум? .. »Але спершу сюди потрібно потрапити, а потім вже питати. І питань у вас виникне безліч, і не тільки господарських.Наприклад, тут вам розкажуть, що риба фугу – та сама смертельно небезпечна рибина, зовсім не риба фугу -, а справжня риба-собака.Вона насправді просякнута отрутою! І простіше сказати, в якій частині її 50-сантиметрового тільця його немає. Смертельна отрута присутня практично скрізь! Але, ми замовкаємо, даючи можливість дослухати лекцію дітям вже безпосередньо на місці.Місцезнаходження: вул. Малишка, 3, «Дитячий світ», тел. (044) 500-70-22.

Етнографічний музей-парк «Українське село»

Це більш новий і не такий великий за територією комплекс, як Пирогово. Але дуже затишний, цікавий і не менш автентичний.Основна тема композиції – українське село XIX століття. Тут представлені 6 історико-культурних регіонів України: Середня Наддніпрянщина, Поділ, Полісся, Слобожанщина, Південь і Карпати. Основні визначні пам’ятки – хати з цих місць, які можна оглянути всередині і ззовні. Також є гуральня (винокурня), дровник, курник, шопа для зберігання сіна, хлібопекарня, кузня, гончарня. На території комплексу розташовується храм св. Дмитра, є дзвіниця.Місцезнаходження: Київська область, Києво-Святошинський р-н, с. Бузова, вул. Поляна Лісова, 60. Тел. (099) 333-0770.Графік роботи: щодня з 10-20.00

Київський музей залізничного транспорту

Музей історії залізничного транспорту знаходиться на центральному вокзалі «Київ-Пасажирський». У ньому представлені старовинні вагони і паровози, в які можна заходити, все там натискати крутити і перевіряти. Думаємо, особливо цікаво буде вивчити вантажні паровози, електровози, локомотиви, а також пасажирські вагони. Останні, звичайно, вже не в новинку, і все ж: побути господарем цілого вагона здорово! Радимо все ж гуляти по вагонах з екскурсоводом. Так цікавіше.На виставці особливою пошаною користуються вагони відомих особистостей, таких як, Столипін, Ворошилов, Троцький, а також вагон, в якому був підписаний попередній текст договору про об’єднання Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки. Це малюкові поки зарано знати. Але для вас інформація дуже цікава. Не пропустіть! А дітлахам рекомендуємо проїхатися на ретро-поїзді! Буде така можливість.Місцезнаходження: пл. Вокзальна, буд. 1Графік роботи: 8 – 20 (перерва з 13:00 до 14:00), без вихідних

Національний науково-природничий музей Національної академії наук України

Не бійтеся! Це тільки назва у нього така нудна і довга. Всередині – величезний світ природи, давньої природи. Більше 30 000 експонатів розкажуть вам про виникнення життя на Землі, процес еволюції; племена і народи, що заселяли територію України в давнину.Історія цього музею налічує практично 100 років. Під час другої світової війни будівля сильно постраждала, тому довелося його зводити і реставрувати буквально по цеглинці. Багато експонатів теж були знищені. Але багато чого, а точніше, близько 30 000 експонатів, вціліли. І майже всі вони справжні, а не копії-муляжі! Більше того, спадщина музею примножується.Музей ділиться на секції або окремі композиції:– геологічна;– зоологічна;– ботанічна;– палеонтологічна;– археологічна.Знаменитий скелет мамонта, хатина кроманьйонців, складена з кісток, гордість палеонтологічного комплексу музею – велика колекція скелетів палеозойських риб і неогенових (2 період кайнозонской ери) ссавців, – ми впевнені, що дитина будь-якого віку все це з інтересом розгляне і послухає історії їхнього життя і причини вимирання.Як сама назва – Національний науково-природничий музей Національної академії наук України, так і правила тут суворі: не бігати, не шуміти, експонати руками не чіпати, доглядачку залів від читання і в’язання не відволікати:) Але це не завадило нашим дітям ходити під враженням від побаченого ще кілька годин.Місцезнаходження: вул. Богдана Хмельницького, 15. Науково-природничий музейний комплекс. Тел. (044) 235 01 85.

Експозиція «Едемський сад» в Національному ботанічному саду ім. Гришка

Хочете погладити хамелеона або променисту черепаху? А сховатися під листом гігантської монстери? 5 років тому в Києві відкрилася виставка екзотичних рослин, птахів і рептилій. І мешкають вони прямо в купольних оранжереях, куди можна зайти і бродити там, скільки завгодно! Хамелеони, промениста черепаха, тропічні метелики, папуги і велетенські рослини: фікуси, монстери (їх розмір настільки вражає, що можна припустити, від якого слова походить назва: «МОНСТР»)…Стоячи в цьому тропічному лісі, складно повірити, що знаходишся в центрі столиці. Вдихаєш аромат квітучої стрелиції, слухаєш спів тропічних птахів, які люблять займати самі верхні яруси величезного фікуса, – краса! Ніби потрапив на Балі або в Сінгапур.От би уроки ботаніки та біології проводилися саме тут, серед південно-азіатських метеликів сімейств Папіліонід, Німфолід, Данаїдин, Морфид. Як цікаво самим спостерігати таїнство виходу живого тропічного метелика з лялечки. Тільки в цьому тропічному лісі можна почути ніжну пісню перлинних горлиць …Місцезнаходження: вул.Тимирязівска 1. «Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України» (на Печерську) павільйон «Мініатюрна оранжерея».Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 10.00 до 18.00; субота-неділя з 10.00 до 19.00

Музей метрополітену

Експозиція складається з трьох частин – трьох залів, один з яких представляє історичну частину – факти про будівництво станцій метрополітену, другий – про служби та сучасний підземний транспорт, а зайдете в третій і побачите інтерактивний макет (практично, справжній, але в мініатюрі) діючої станції «Дніпро».Місцезнаходження: пр. Перемоги, буд. 35, тел. (044) 238-44-94, +380 (050) 444-74-27Графік роботи: понеділок, середа: з 15-17; вівторок, четвер: з 09-12; п’ятниця-неділя: вихідні. Екскурсії проводяться за попередніми заявками для груп 5-20 чоловік.

Київський планетарій, астрошкола, астростудія

Планетарій України не такий вже старовинний. Він відкрив свої двері в 1952 р. Спершу центр знаходився в будівлі Олександрівського костелу – першого великого католицького костелу Києва. Але потім для музею зірок збудували окрему будівлю, в яку ми заходимо і зараз. У новій будівлі встановлено апарат «Великий Цейс IV». Він дозволяє побачити близько 7000 зірок Північної і Південної півкуль.У планетарії є астростудія (студія космічного малювання) для дітей від 4 до 11 років і астрономічна школа для дітей від 6 до 11 років. А культурно-розважальний центр «АтмАсфера 360 градусів» завжди. У планетарії проходять лекції з астрономії, географії, природознавства. Також в планетарії є космічне кафе, ігрова зона, сферичний кінотеатр (у ньому проходить демонстрація зоряного неба, лекції з показом цифрових слайдів, відеофрагментів і спеціальних сферичних фільмів).Місцезнаходження: вул. Велика Васильківська, буд. 57/3, тел. (044) 287-75-08; (044) 287-01-82Вартість: залежно від показу.