Книжки для ідеального завершення канікул

25 Серпня 2016 12:15

Книжки для ідеального завершення канікул

Останній шматочок літа – найсмачніший, не хочеться його марнувати. Поки ще шкільні підручники не зайняли весь важливий простір дитячої кімнати – можна встигнути прочитати книжку, яка дасть натхнення на важливі звершення. Яку саме?

Радять експерти з дитячого читання порталу BaraBooka, повідомляє “Отцовский клуб”. 

ДЛЯ ЧИТАЧІВ ВІКОМ 6-9 РОКІВ

1. Як зрозуміти козу / Мар’яна ПРОХАСЬКО, Тарас ПРОХАСЬКО

«Як зрозуміти козу» – вже третя книжка про родину кротів, яку написав Тарас Прохасько і проілюструвала Мар’яна Прохасько.

Як і дві попередні «кротячі» книжки «Хто зробить сніг» та «Куди зникло море»,  «Як зрозуміти козу» має простий сюжет, легку мову та глибокий зміст. Це добра, тепла й дуже мудра історія про пізнання світу, порозуміння й те, чому мандрувати життєво необхідно.

Зважаючи, що завдяки осучасненій шкільній програмі Прохаськів тепер читатимуть у 4 класі, це буде не тільки захопливо, а й корисно для нового навчального року.

2. Кожен може стати принцесою. Казки про дівчисько з палацу / Кузько КУЗЯКІН, Євгенія ДОБРОВА

Як можна здогадатися із назви, у цій книжці мова йде про маленьку Принцесу, яка живе у палаці разом із мамою Королевою і татом Королем. На цьому схожість зі звичайними принцесячими книжками закінчується, а починається весела і жвава історія, сповнена чудового гумору, який оцінять читачі-молодші школярі.

До речі, твори Кузякіна (Дмитра Кузьменка) читатимуть у другому та третьому класі.

3. Вечірні крамниці вулиці Волоської / Галина ТКАЧУК

Сюжет цієї книжки зав’язано довкола однієї з вулиць київського Подолу. Читач одразу дізнається, що на цій вулиці є вечірні крамниці, в яких торгують, приміром, білка Рататоск і ворона Васса. Кожна з крамниць має свою магію, забезпечену чарівними предметами.

Саме з викрадення цих чарівних речей і зароджується детективна історія, хоча казка починається з першої сторінки.А твори Галини Ткачук читатимуть у першому та четвертому класах.

4. Маляка – принцеса Драконії / Сашко ДЕРМАНСЬКИЙ.

Окрім Маляки, яка з’явиться у книжці наприкінці, у цій історії є майбутні дракони. Вони вивчають на уроках всілякі правила: «Сім ознак, за якими можна розпізнати принцесу» або «Оновлені правила правильного проковтування принцес». Історія зацікавить учнів молодших класів, адже пригоди дракончиків насичені шкільними жартами, каламбурами й веселими вставками-віршиками.

Твори Сашка Дерманського читатимуть у першому, другому та третьому класах.

ДЛЯ ЧИТАЧІВ ВІКОМ 10-13 РОКІВ

5. Сім нескладух Говорухи / Саша КОЧУБЕЙ

Головний герой цієї історії — 10-річний Андрій, або ж Андроїд Говоруха. Він зненацька отримує від однокласниці теємниче віщування про майбутні «нескладухи» у найближчий час свого життя-буття. Веселий і дотепний текст повісті доповнюють  малюнки авторки, зроблені в стилі карикатур у шкільному зошиті.

Твори Саші Кочубей читатимуть у четвертому класі.

6. Вітер з-під сонця: повість / Оксана ЛУЩЕВСЬКА

«Вітер з-під сонця» – це чудова морська книжка саме для читання на літніх канікулах. Тут є хлопець Женька, дівчинка Риська, їхні проблеми з батьками, їхні страхи, почуття та бажання, прописані надзвичайно живо та ніжно. А ще – Затока, білий кіт, літо і перше кохання.

7. Стильна книжка для панянки / Оксана КАРАВАНСЬКА

Відома модельєрка Оксана Караванська вперше «приміряла» амплуа авторки книжок для дітей.

Її «Стильна книжка для панянки», чудове видання про моду зі стильними ілюстраціями Анастасії Стефурак, поцілила в яблучко читацьких очікувань і відразу полюбилася дівчаткам.

8. Шапочка і кит / Катерина БАБКІНА

Це історія хлопчика на прізвисько Шапочка, хворого на лейкоз. У його житті більше немає басейну, смачної їжі, школи й решти звичних речей. Натомість є лікарня, болючі аналізи і незмінні щоденні пігулки. Але одного дня в Шапочки з’являється ще дещо, точніше, дехто. Це справжній Кит, що припливає щовечора до вікна і стає таємним другом хлопчика.

Твори Катерини Бабкіної читатимуть у першому та четвертому класах.

ДЛЯ ЧИТАЧІВ ВІКОМ ВІД 13 РОКІВ

9. Душниця / Володимир АРЄНЄВ

У фантастичному романі «Душниця» йдеться про зв’язок між світом живих і мертвих, про пам’ять і тих, хто пам’ятає, про розуміння смерті в доступному для підлітків баченні.

В центрі сюжету – підліток, який намагається зрозуміти свого дідуся, складний навколишній світ і витоки соціальних драм. Книжка отримала низку престижних українських та міжнародних нагород у галузі підліткової фантастики.

10. Шидеври вкраїнської літератури. Хрестоматія доктора Падлючча. Том перший Михайло БРИНИХ.

Старшокласникам, які не можуть без нудьги думати про майбутні уроки рідної літератури, однак мають чудове почуття гумору, радимо почитати цю книгу.

Як помітно із назви, мова, якою пише славнозвісний доктор Падлюччо, – це щось між українсько-російською мішанкою та подекуди молодіжним сленгом, тема ж – тринадцять творів, «шидеврів» української літератури, які вивчають у школі.

Твори Михайла Бриниха поки не увійшли в освітню програму.

11. Чат для дівчат. Оповідання

«Чат для дівчат» – це дванадцять оповідань різних письменниць про підлітковий досвід, проблеми і таємниці, спроби порозуміння з батьками та друзями, перше кохання та проговорення того, ким я є. Голоси різних героїнь відтворені дуже точно і переконливо, завдяки чому книжка читається на одному диханні, як повідомлення у чаті від найкращої подруги.

12. Незрозумілі / Сергій ГРИДІН

У житті багато незрозумілого, а особливо коли тобі 14-15 років і часом здається, що весь світ змовився проти тебе.

Головний герой повісті «Незрозумілі», Саня Головко, намагається дати собі раду зі своїм дорослішанням, першими почуттями. Він невпевнений і сором’язливий, але так мріє бути іншим.

Джерело: Україна молода