Правила хрещення дитини – традиції, обряд, подарунки, святкування

14 Серпня 2016 15:09
znymky-com-195-3

Хрещення дитини – важлива подія і для нього, і для батьків. Незважаючи на те, що сьогодні багато батьків не дотримуються церковних канонів, вони все ж вважають за необхідне похрестити новонародженого. Але не всі знають, як підготуватися до таїнства.

Що таке хрещення
Біблія говорить, що хрещення – це таїнство, під час якого дитина долучається до Бога, переживаючи духовне народження, приймаючи віру і знаходячи свого ангела- хранителя.
І навіть якщо сучасні батьки не вкладають в хрещення такий зміст, то все одно очікують, що після таїнства малюк придбає захист і заступництво вищих сил.

Обряд хрещення
Хрещення проводять в церкві. Священик тричі читає молитву і тричі занурює малюка в освячену воду.
Вважається, що таким чином він відганяє злих духів, що роблять замах на душу нехрещеного, і омиває новонародженого від первородного гріха.

Від купелі малюка приймають його хресні – мати чи батько, після чого на шию немовляти надягають хрест. Наприкінці священик проводить миропомазання
Після того, як хрещення завершено, відбувається «воцерковлення» немовля: дівчаток благословляють перед вівтарними царськими воротами, а хлопчиків вносять у вівтар.
Такий розподіл відбувається тому, що жінкам заборонений вхід у вівтар.

Коли хрестити малюка?
Це питання не має однозначної відповіді. За традицією хрещення проводять між 8 і 40 днями з дня народження малюка.
Це пояснюється прагненням батьків якомога раніше похрестити малюка, але слід врахувати, мати зможе бути присутнім на хрещенні тільки на 40 день, оскільки до цього часу народила жінка вважається нечистою.

Для того, щоб очиститися, мати теж повинна пройти певний ритуал – після хрещення малюка, священик читає над жінкою молитву.
Проводити хрещення раніше, ніж малюкові виповниться 8 днів, небажано, але можливо у випадку, якщо малюк хворий або слабкий. Після таїнства новонародженого оберігатимуть вищі сили, які допоможуть йому подолати хворобу і набратися сил.

Однак вікових обмежень для хрещення не існує.
Якщо батьки з якоїсь причини не похрестили дитину відразу після народження, можна зробити це в будь-якому віці
До тих пір, поки малюкові не виповниться 7 років, для хрещення достатньо того, що самі батьки бажають цього.
Однак з 7 до 14 років враховується вже і бажання дитини.
Після 14 років нехрещений підліток має право сам вирішувати, чи проходити йому таїнство чи ні.

1428489397_1

Вибір хресних
Це одне з найбільш важливих рішень. Хрещені батьки приймають на себе відповідальність за долю дитини, вони мають допомагати і підтримувати його протягом життя. Саме тому стати хрещеними батьками запрошують близьких сім’ї людей.
Важлива умова – хрещеними батьками не можна вибирати подружжя або людей, які збираються одружитися.
Якщо ж виконати цю умову з якоїсь причини не можна, то достатньо одного хресного батька: мами для дівчинки чи тата для хлопчика.

Також не можуть стати хрещеними люди, що складаються в іншій, ніж дитина, вірі.
Майбутні хресні батьки готуються до хрещення: перед проведенням таїнства їм необхідно сповідатися і причаститися.
А під час самого хрещення на батьках повинні бути їх натільні хрестики.

Вибір місця хрещення
Церква, в якій будуть хрестити малюка, не має значення. Якщо сім’я не є прихожанами якогось конкретного храму, то можна вибрати будь – за місцем проживання або просто за бажанням.

kreshenie_1247823011

Можливо, якась церква здасться батькам більш затишною і доброзичливій, ніж інші, і це стане вирішальним критерієм.
Головне – попередньо поговорити зі священнослужителем і уточнити всі деталі: коли можна провести таїнство і що для цього потрібно
Окреме питання – фото- і відеозйомка.
Батьки напевно хочуть залишити пам’ять про такий знаменний день, але не в кожній церкві служителі позитивно ставляться до фотоапаратів. Обговорити це також краще заздалегідь.

13
Участь хресних у підготовці до хрещення

Для хрещення потрібні певні атрибути:
• крижма,
• хрестинна сорочечка або політиці,
• чепчик
• і, звичайно ж, хрестик.

За традицією, купують їх хресні: батько – хрестик і ланцюжок, а мати – крижма і одежину.
Крижми, до речі, – це біла простирадло або пелюшка, в яку загортають малюка після того, як його занурять в купіль. Її можна не тільки купити, але й зшити, прикрасивши мереживами, вишивкою, рюшами.

h9Натільний хрестик дитини не обов’язково повинен бути золотим чи срібним, підійде і мідний і навіть дерев’яний, адже хрестик – це символ віри, а не модний атрибут.
Однак фінансові витрати можуть взяти на себе і батьки. Все це обговорюється заздалегідь між батьками та майбутніми хрещеними.

Святкування та подарунки
Хрестини дитини – свято, а значить, потрібні подарунки. Вони можуть бути як тематичними, так і не мають прямого відношення до таїнства хрещення.
Хрещені батьки часто дарують маляті срібну ложечку «на перший зубок». Це є необов’язкова, швидше символічна річ.
Втім, з її допомогою мама може знезаражувати водичку і їжу для малюка.

Ще один значимий подарунок, який можуть піднести хресні батьки, – мірна ікона. Це індивідуальна ікона, на якій зображується Святий Покровитель дитини. Розмір полотна відповідає зростанню малюка при народженні.
Гості теж можуть дарувати ікони, що зображують Божу Матір, Покровителя дитини, іменні ікони.

Срібний або золотий медальйон із зображенням святих стане символом цього свята.
Насправді, подарунок може бути будь-яким: ланцюжок або браслет, вишита подушка, красивий балдахін, постільна білизна, пам’ятний кулон з гравіюванням. Підійдуть навіть звичайні, повсякденні речі, що полегшують побут батьків.

Як відомо, цінно увагу, а не подарунок.

chi-mozhna-hrestiti-ditinu-bez-hresnih-hreschennya-ditini-scho-potrbno-znati_372Після хрещення малюка традиційно накривають стіл. Оскільки свято влаштовується на честь дитини і головні на святі – діти, на столі повинні бути солодощі, фрукти, горіхи та інші ласощі.
Хтось святкує хрещення дитини скромно, у сімейному колі, хтось запрошує і рідних, і друзів, але в кожному разі, це важлива подія в житті багатьох людей, тому і підійти до нього потрібно з усією відповідальністю, щоб цей день залишився світлим і радісним спогадом.

Джерело: poradamamu.in.ua