Прогулянка по Георгіївському провулку і Стрілецькій в Києві: театральні маски на святих воротах, жінки і леви (фото)

13 Серпня 2016 15:25

Летючі журавлі і чорні машинки

Георгіївський провулок сховався відразу за заповідником “Софія Київська”. Перед тим як “пірнути” сюди, можна помилуватися персонажем з легендарного мультика – милою скульптурою “Їжачок в тумані”. Її люблять усі кияни, але, на жаль, їжачок з голками-гвоздиками часто страждає від вандалів, які відбирають у нього з рук вузлик.

На початку провулка знаходиться чотириповерхова будівля бордового кольору під №7.

ayar5897_8860777

Пам’ятник архітектури в минулому використовували як прибутковий будинок, але і сьогодні частина приміщень і раніше житлові.

ayar5901_8860778

По сусідству знаходиться ще один старовинний особняк – 9. Зараз в ньому розмістився департамент охорони здоров’я КМДА. На бічній стіні будівлі в кінці минулого року з’явився мурал: львівський художник Taras Arm зобразив тут журавлів. Через дорогу, на стіні лікарні, є ще один малюнок – з чорними машинками.

1_04

Брама з масками і гербом митрополита

Брама Заборовського – яскрава пам’ятка столиці.

ayar5893_8860779

Пам’ятник архітектури вважається парадним в’їздом до резиденції митрополитів київських на територію Софійського собору. Брама побудована в 1746 році в стилі українського бароко.

ayar5906_8860780

Замовником об’єкту був митрополит Київський і Галицький, єпископ Рафаїл (в миру – Михайло Заборовський). Нині біло-блакитні врата – у відмінному стані: близько п’яти років тому вони були повністю відновлені, а щороку проводиться косметичний ремонт. Фасад прикрашений кількома парами невеликих колон з декоративною ліпниною у вигляді листя винограду. По центру розмістився герб митрополита.

ayar5908_8860781

У верхній частині споруди можна розгледіти дві театральні маски з явно недобрими усмішками. Зверху браму прикрашають шишки і золотисте сонце.

Будинок для Тарапуньки і творця вокзалу

Варто звернути особливу увагу і на п’ятиповерховий яскраво-рожевий особняк з величезним шпилем на вул. Стрілецькій, 20/24.

ayar5878_8860782

У ньому майже три роки проживав радянський комік, популярний гуморист і кіноактор Юрій Тимошенко, якого більше знають як веселого Тарапуньку, що виступає в парі з завзятим Штепселем. На розі будинку в його честь встановлена пам’ятна табличка, де він зображений з метеликом на шиї. Сам старовинний особняк побудований в 1912 році в стилі раціонального модерну знаменитим архітектором Олександром Вербицьким (він також автор проекту залізничного вокзалу “Київ-Пасажирський”, паровозного депо станції “Дарниця”). Вербицький був і одним з мешканців будинку. Якщо пильно придивитися до будівлі, можна відшукати на фасаді безліч цікавих декоративних елементів: мордочки левів, ажурну ліпнину і навіть жіночі обличчя з дуже виразними очима. А в кутку будівлі над дахом височить симпатична башточка, яку часто називають “вежею Тарапуньки”.

Будинок з олівцями і українка

Вулиця Стрілецька називається так не випадково: ще в XVII столітті на фундаменті княжих валів оселилися давньоруські стрільці, обгрунтувавши там Стрілецьку слободу. Зараз одна з найбільш незвичайних будівель на ній – семиповерховий похмурий будинок під №28.

ayar5860_8860783

Фасад особняка виконаний в стилі модерн, але з очевидними готичними деталями, які схожі на гігантські заточені олівці. Будинок побудований на початку минулого століття як прибутковий будинок.

ayar5863_8860784

У 20-х роках ХХ століття в цьому особняку проживав український архітектор і художник Василь Кричевський, про що свідчить меморіальна дошка на фасаді. Він працював в сфері кіно і театру в якості художника-декоратора. Його праці можна побачити у фільмах “Тарас Шевченко” режисера Петра Чардиніна і “Звенигора”, який зняв Олександр Довженко. На бічній стіні городяни можуть розглянути величезний мурал, присвячений молодий Лесю Українку. Там зображена дівчина у вишиванці, яка задумливо дивиться вдалину. Створив мурал австралієць Гвідо Ван Хелтен.

Притулок Барського і поетеси

В кінці вулиці в одноповерховому особняку №15 розмістилося посольство Норвегії.

ayar5855_8860785

Цегляний будинок з ажурним декором має історичну цінність, адже особняк належав купцеві Миколі Григоровичу-Барському (родич легендарного київського архітектора Івана Григоровича-Барського). Знатні господарі виховували аж дев’ятьох дітей! На фасаді будівлі також є пам’ятна дошка, де вказано, що в ньому гостювали українська поетеса Леся Українка і її мати Олена Пчілка.

Фото: Олександр Яремчук 

Джерело: Сегодня