Сім фактів про йододефіцит, яких ви не знали

25 Серпня 2016 18:20

Сонливість, втома, дратівливість, забудькуватість – ну кому не знайомі ці симптоми, яким завжди знайдеться “просте” пояснення. Хочеться спати – значить, не висипаюся, дитина починає погано вчитися – значить, лінується, загальна слабкість – не вистачає вітамінів, багато роботи і взагалі, хіба можна по-іншому? Ми готові знайти сотні виправдань і навіть подумати не можемо, що це можуть бути симптоми йододефіциту.

1. Йододефіцит небезпечний відсутністю прямих симптомів – підвищену стомлюваність, дратівливість, забудькуватість, сонливість, неуважність можна пояснити чим завгодно. При дефіциті йоду діти починають часто хворіти, у них знижується імунітет, стають млявими, нервозними, спостерігається набряклість пальців, ніг, обличчя, області навколо очей, виникає аритмія, знижується рівень гемоглобіну в крові.

2. Збільшення щитовидки (зоб) відбувається через зниження вироблення йодовмісних гормонів і є серйозною стадією йододефіциту.

3. Пальпація – найпростіший і найдоступніший метод оцінки стану щитовидної залози. Якщо при пальпації у дитини виявили зоб, необхідно зробити УЗД – більш чутливий і точний метод оцінки змін структури і обсягу щитовидної залози.

4. Сіль є одним з основних засобів масової йодної профілактики. По-перше, цей продукт не дорогий, по-друге, його вживають всі люди в невеликій кількості – передозування йоду в такому випадку практично неможливе.

5. Існує стереотип, що йододефіцит – це проблема, яка актуальна тільки на гірських територіях. Насправді дефіцит йоду в родючих ґрунтах є на всіх рівнинних територіях. Таким чином, люди, що вживають їжу рослинного і тваринного походження не отримують достатню кількість йоду і потрапляють в групу ризику виникнення йододефіциту.

6. Йод діти і дорослі можуть отримувати не тільки з їжі, а й з повітря. Тому дуже важливо хоча б раз на рік возити дітей до моря. Повітря в морській зоні багате солями йоду.

7. Йододефіцит загрожує затримкою інтелектуального розвитку, збільшенням випадків вроджених вад, підвищенням рівня дитячої смертності, неврологічними порушеннями

Джерело: Наша мама