Топ -15 вітчизняних винаходів за 25 років. Це неймовірно!

20 Серпня 2016 10:15
Впродовж 25 років українці створили чимало різноманітних пристроїв. Gazeta.ua пропонує 15 найцікавіших вітчизняних винаходів часів незалежності України.

1. Рукавичка EnableTalk для перекладу мови жестів

Четверо українських студентів створили “розумні рукавички”, які перетворюють мову жестів (рухи рук) у текст і голос. Пристрій має 15 сенсорних датчиків. Вони відстежують положення рук і передають дані на мобільний пристрій.

Рукавички мають сонячні батареї для живлення акумулятора. Вартість українського пристрою становить $75.

У 2012 році проект посів перше місце на конкурсі Microsoft Imagine Cup. Представлена концепція проекту включала в себе дві, оснащені датчиками, рукавички та мобільний пристрій, де і відбувалося саме розпізнавання.

Також розробка потрапила в шорт-лист американського журналу Time, як один з найкращих винаходів 2012-го року.

2. Екологічно чисте паливо з тирси

Інженер зі Славутича Володимир Мельников сконструював машину, яка перетворює відходи деревини в паливні брикети. Під надвисоким тиском піч розігріває тирсу до 300 градусів, внаслідок чого утворюється рослинний клей. Після цього прес стискає масу з силою 200 тонн на квадратний сантиметр. У результаті виходить паливний брикет, схожий на антрацит. Він не має неприємного запаху, а з тони сировини лишається відро попелу.

Мільйони років тому таким чином природа творила кам’яне вугілля.

Над створенням обладнання інженер працював 3 роки. Перша машина вийшла з ладу через пічку – вона вибухнула і спалила майстерню. Нову він робив сам, з брухту старої лінії для виробництва комбікормів.

Протягом місяця винахідник пропонував новинку по сусідніх селах, але не знайшов покупців. Тоді чоловік розмістив оголошення в інтернеті та за кілька годин отримав відповіді з Німеччини, Литви та Польщі. Ціну іноземці пропонували самі.

У 2006 його брикети купувала мережа німецьких супермаркетів. А сам інженер проектував нову лінію – для пресування відходів виробництва паперу.

3. Двоколісний електромобіль

Винахідник Андрій Луценко з Кривого Рогу разом із групою однодумців створив унікальний двоколісний електромобіль. Машина вже пройшла сертифікацію.

У гаражі авто займає не більш як 1 кв м. Конструкція моделі настільки проста, що на виготовлення першого прототипу розробникам вистачило кілька тижнів.

Свою розробку Луценко назвав “Джміль” через її верткість та специфічний звук мотору.

Вага електромобіля 120 кг. Максимальна швидкість – 35 км/год. В авто немає жодної педалі. Тільки кермо та електроніка.

4. Рукавичка для людей з проблемами зору

Іван Селезньов із Луганська представив на міжнародному конкурсі “Intel International Science and Engineering Fair” свій проект “Нове чуття: ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору”.

Така річ може стати досить корисною з точки зору орієнтації у просторі. Винахід потрапив до трійки кращих винаходів світу в 2013 році, а американські інвестори вже ним зацікавились і пропонують співпрацю. Однак Іван все ще чекає, коли матиме змогу розвинути проект в Україні.

5. Гнучкий суперконденсатор

Фахівці з Львівської політехніки придумали гнучкий тканинний суперконденсатор, який працює на сонячній батареї. Винахід дозволяє заряджати пристрої мобільного зв’язку та планшети від курток і наметів.

Пристрій являє собою компактну систему енергозбереження, котра гнеться і кріпиться до будь-якої поверхні. Тканина, що володіє властивостями суперконденсатора, спочатку аккумулює енергію сонця, а згодом слугує джерелом енергії для зарядних пристроїв.

За допомогою цього матеріалу можна виготовляти сумки, одяг і намети, від яких без ускладнень заряджатимуться ґаджети.

Український винахід увійшов у топ-100 кращих досліджень і розробок світу 2011 року за версією американського журналу R&D Magazine.

6. Скло, яке накопичує енергію сонця

Андрій Береза, учень Малої академії наук України, винайшов скло, яке накопичує сонячну енергію та перетворює її в освітлення.

Накопиченння відбувається вдень, а вночі скло випромінює її за принципом люмінесцентної лампи. На поверхню скла наносять прозорий фотоелемент – плівка, яка ввечері взаємодіє з газом у прошарках вікна і працює як енергозберігальна лампа.

“Люмінофорне” скло можна використати як рекламний носій. Рекламу можна нанести на внутрішній бік скла. Такі щити не заважатимуть мешканцям будинків чи квартир, адже світитимуть тільки назовні.

7. Міні-електростанція на морських хвилях

18-річний студент КПІ Михайло Литовченко і його батько вигадали модульну електростанцію, яка виробляє електроенергію з морських хвиль.

Проект посів перше місце на міжнародному конкурсі I-SWEEEP 2015 у США.

Зараз винахідники беруть участь у півфіналі міжнародного конкурсу наукових інновацій Tech-I GIST у США, призовий фонд якого становить $200 тис.

Замість вже існуючих технологій, які здатні діяти лише у штучних умовах, син і батько Литовченки запропонували технологію хвилеріза-електростанції, яка складається з кількох валів, закріплених між двома буйками, котрі прикріплені за якір.

За будь-якої сили хвилі такий вал обертатиметься, вироблятиме електроенергію і опріснюватиме воду.

Всередині одного з буїв розташовано насос високого тиску і механічний фільтр. Спочатку близько 10% морської води опріснюється на мембрані зворотного осмосу і спрямовується у збірну ємність для прісної води. Основна кількість морської води спрямовується до резервуару для вирівнювання тиску і далі — на гідротурбіну для генерації електроенергії. Після цього морська вода під звичайним тиском повертається у море.

Винахідники вже запатентували ідею і планують продавати свої установки. За їхніми словами, вартість однієї кіловат-години виробленої енергії — 10-12 центів.

Ще у школі Михайло Литовченко перезентував івтономний пристрій для отримання прісної води та електроенергії. Учень і дніпропетровський технік придумав винахід для безкоштовного отримання прісної води та електроенергії. Він створив спеціальний апарат, який визнаний одним з кращих на світових наукових конкурсах в США, Нідерландах і Швеції. Над автономною опріснювальною установкою винахідник працював більше двох років, користуючись підручними матеріалами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська космічна галузь розширює співпрацю з Європою

8. Вітряк “на балкон”

Унікальний вітрогенератор винайшов Олексій Оніпко. Агрегат може почати роботу навіть при швидкості вітру менше 1 м/с, тоді як іншим подібним приладам потрібно 2,5-3 м/с. Пристрій підходить для українського клімату, його можна поставити просто на балконі та заощаджувати на електроенергії.

Винахід уже замовили кілька іноземних країн. Віце-прем’єри з Узбекистану та Казахстану надали офіційні листи з проханням поставити їм 10 тисяч таких вітряків, також замовлено десятки тисяч вітряків для Арабських Еміратів.

Розробка Олексія Оніпко отримала відзнаку “Зелений Оскар”.

9. Екологічні батарейки

Група українських фахівців розробила та запатентувала інноваційні батарейки, які складаються з нейтральних для довкілля хімічних сполук, що легко утилізуються.

Пристрій заряджається за 5-8 секунд. Розробка має велику кількість циклів перезарядки (не менше 500 тисяч разів), а проблеми з утилізацією відсутні.

Поки що батарейки призначені для пристроїв, які споживають малу кількість енергії — годинники, комп’ютерні мишки, клавіатури, пульти та інші. Розробники обіцяють, що в майбутньому такі батарейки працюватимуть близько 240 діб.

10. Їстівний поліетилен

Харків’янин Сергій Тимчук допоміг вирішити проблему, над якою працювали багато вчених світової спільноти, – утилізація пакувальних матеріалів. Він 15 років присвятив розробці їстівної плівки для продуктів. Основним матеріалом став кукурудзяний крохмаль.

Це і екологічно чисто, і дозволяє продовжити термін зберігання продуктів. Їсти їх можна не знімаючи плівки, смакових якостей вона не має. Але навіть якщо ви викинете плівку, то за кілька тижнів від неї не залишиться й сліду.

Сергій Тимчук каже, якщо на хліб одягнути таку плівку, то він залишається свіжим до 4 тижнів.

11. Безкровний аналіз крові

Харківський учений Анатолій Малихін придумав, як зробити аналіз крові безкровним. Прилад виводить на екран 131 показник здоров’я.

Пристрій називається “Біопромінь”. За 5 хвилин він здатний визначити 131 показник крові! Зокрема, пристрій визначає швидкість осідання еритроцитів, загальний білок, лімфоцити та інші показники. Аби отримати ці показники з традиційного аналізу крові доведеться витратити від кількох годин до дня.

Щоб отримати аналіз за допомогою приладу, пацієнту треба приєднати до тіла всього 5 датчиків. Після цього лікар вводить у комп’ютерну програму особисті показники хворого: вік, стать, вагу, зріст, частоту пульсу і дихання. За кілька хвилин будуть відомі дані діагностики.

Можлива похибка становить всього 2%, це означає, що пристрій показує точні показники.

Працював українець над своїм приладом 25 років. І єдиний мінус “Біопроменя” — ціна. Вартість винаходу обійдеться приблизно у $20 тис.

Прилад активно використовується медиками в Китаї, Саудівській Аравії, Німеччині, Єгипті, Мексиці, Об’єднаних Арабських Еміратах, Чехії. В Україні приладом користуються у декількох клініках.

12. Пристрій для пересадки шкіри – електродерматом

Андрій Ковальчук, доцент Тернопільського університету, винайшов пристрій, який підвищує якість і водночас значно здешевлює операції з пересадки шкіри.

Завдяки цьому приладу можна допомагати людям, що мають 90% опіків.

Такі пристрої є у військових шпиталях усієї України.

Електричний дерматом — прилад, що слугує для взяття тонких клаптиків шкіри задля подальшого пересаджування. Це – стерильна ріжуча головка, яка є змінною і використовується одноразово. Це знижує до мінімуму ризик зараження пацієнтів небезпечними інфекціями. Пристрій оснащений автономною динамічною системою приводу з блоком акумуляторних батарей.

Обладнання здатне зрізати шкіру завтовшки з волосину — одну десяту міліметра. Такий пристрій не виготовляють більше ніде у світі. Його можна використовують як у медичних закладах, так і в польових умовах.

13. Вимірювач швидкості автомобіля під час ДТП

Вінницький вчений Віталій Огородніков розробив пристрій для визначення швидкості автомобіля в час аварії. За словами професора, пристрій обчислює швидкість за залишковою деформацією машини. Це більш точний метод, ніж визначати його з гальмівного шляху.

Винахід Огороднікова зацікавив китайських підприємців, і вони підписали угоду про співпрацю з Вінницьким національним технічним університетом на 100 тисяч доларів.

14. “Приборкувач” ураганів

Рівнянин Віктор Бернацький винайшов пристрій, який зменшує енергію урагану, змушуючи потужний вихор знищувати самого себе. З його допомогою можна уникнути людських жертв і масштабних руйнувань під час стихійних лих.

Пристрій вловлює потоки сильного вітру та зменшує його силу шляхом протидії зустрічного потоку повітря.

Зовні прилад схожий на циліндр. Складається з двох частин: горизонтальної та вертикальної. Усередині пристрою – система вентиляторів. Працює в автономному режимі. Активується або приводиться в рух ураганом, причому ураган паралельно гаситься. Тобто, немає необхідності в додаткових витратах енергії. Саме через це прилад можна назвати “пристроєм для самознищення ураганів. Пристрій простий у використанні та недорогий.

У реальних умовах пристрої встановлюють на шляху урагану в шаховому порядку, чергуючи вертикальні та горизонтальні. Враховуючи ту чи іншу ситуацію, їх може знадобитися до кількох сотень. Адже фронт потоку урагану може займати від 500 метрів до півтори тисячі. І в залежності від ширини фронту, мінятиметься і їх кількість. Особливих матеріалів для виготовлення установки не потрібно. Це може бути метал чи пластмаса. Автор розробив два пристрої – стаціонарний і пересувний.

Власне, Віктор Бернацький удосконалював винахід 15 разів і щоразу патентував його. До розробки долучилися колеги й учні вченого.

За свій винахід українець отримав нагороду Європейської науково-промислової палати. Винаходом також зацікавилися у Сполучених Штатах. З боку представників США було запропоновано надрукувати роботу в журналі, що видається при американському сенаті. Спеціалісти відзначають, що пристрій корисний не тільки для запобігання ураганів, але і в багатьох галузях народного господарства. Принцип дії приладу може бути покладений в основу створення пристосувань для очищення стічних вод біля невеликих населених пунктів, при використанні енергії вітру.

15. Теплі жалюзі

Мешканець Севастополя Дмитро Чулков винайшов спеціальні жалюзі, які завдяки сонячній енергії підтримують у квартирі температуру 22-24 градуси навіть у найлютіші морози. Працюють за принципом сонячних колекторів, отримуючи енергію сонця і перетворюючи її в теплову.

Нагадаємо, цього року 24 серпня Україна відзначає 25 річницю незалежності.