Топ-5 юних талантів незалежної України

18 Серпня 2016 16:03
Українські діти поставили 100 рекордів за роки незалежності. Gazeta.ua склала рейтинг найвідоміших юних рекордсменів.

1. Віталій Нечаєв знає напам’ять “Кобзаря” та біографії усіх гетьманів.

Житель Звенигородки Черкаської області 12-річний Віталій Нечаєв став наймолодшою в світі дитиною, яка удостоїлася титулу абсолютного переможця XII Міжнародної премії ім. Джузеппе Шіакка. Премію за надприродний талант до навчання і феноменальну пам’ять 9-річному хлопцеві вручили 2013 року в Папському Урбаніанському університеті Ватикану.

Одним із улюблених предметів Віталія залишається історія – він пише свій підручник з історії України. Небайдужий до літератури, географії, нещодавно став переможцем районної олімпіади з фізики.

2. Лев Бондаренко за 20 хв перерахував 310 наукових назв живих істот.Харків’янин Лев Бондаренко, 6 років, двічі рекордсмен Національної книги рекордів: у лютому 2016 року у конкурсі “Диво-дитина” перерахував 310 наукових назв живих істот і розповів про особливості їхньої поведінки. Рекорд досягнуто за 20 хв: хлопчик поспішав на екскурсію в океанаріум.

Торік 5-річний Лев став “Чудо-дитиною”, яка читає зі швидкістю 145 слів за хв, освоїв понад 200 енциклопедій, говорить українською, російською та англійською мовами. Зараз вивчає французьку, іспанську та японську. Мріє стати вченим – зоологом або хіміком.

За словами його матері Ольги Звянцевої, до 2 років син не розмовляв, читати почав у 2,7 років.

Лев Бондаренко вчиться в першому класі приватної школи, де працюють і університетські викладачі. Зараз вирішують, чи дозволять йому скласти екстерном іспити за початкову школу.

3. Віктора Матвіїшина називають одним із найталановитіших шахістів України.

Вінничанин 14-річний Віктор Матвіїшин переможець національних змагань із шахів. Останню перемогу здобув навесні 2016 року. Має звання майстра спорту з шахів в Україні.

Мати юного чемпіона Тетяна Іванівна розповідає, що Вітя дуже цілеспрямований.

Він грає у шахи із 7 років. Спочатку займався танцями, айкідо, але його хист до шахів виявився найсильнішим. Щодня віддає шахівниці від 3 год, а під час зборів проводить за дошкою часом і до 7 год на день.

4. Марк Дробніч придумав серію роботів.

15-річний Марк Дробніч з Ужгорода придумав серію роботів. Зі своїми розумними машинами ELFі, які керуються голосом, хлопець не раз завойовував перші місця на світових наукових конкурсах.

2 роки тому потрапив до фіналу Google Science Fair, престижного наукового конкурсу для молоді. Його проект “Шкільний презентаційний мікроскоп з дистанційним управлінням” увійшов до числа робіт 15 фіналістів, які відібрало журі Google. Мікроскоп для Google Science Fair Марк зібрав, використовуючи запчастини конструктора LEGO. Разом із цією компанією об’їздив світ, побував на різних тематичних семінарах, зокрема в Америці та Арабських Еміратах.

Зараз працює над розробкою відеоуроків, які викладатиме в інтернет – аби за його інструкціями інші діти теж могли створювати своїх роботів.

“Треба розвивати українські технології, багато дітей з радістю би цим займалися, але самому важко. Коли будуть відео-посібники, кожен школяр зможе зібрати свого робота, а потім його вдосконалювати”, – каже Марк.

5. Богдан Луц став кращим скрипалем.

11-річний Богдан Луц зі Львова здобув гран-прі міжнародного музичного конкурсу “Таланти для Європи” у Словаччині.

У листопаді має виступити з симфонічним оркестром у Словаччині. Участь у концерті оплачують організатори. Туди львів’янина запросили після його перемоги в конкурсі.

Зараз Богдан Луц навчається у Львівській середній спеціалізованій музичній школі-інтернаті ім. Соломії Крушельницької. Щодня займається на скрипці не менш як 3 год.