ТОП 7 вітамінів та мінералів, які необхідно вживати щодня

5 Серпня 2016 09:12

Більшість з них можна отримати з збалансованої дієти. Проте, в звичайному раціоні не вистачає декількох дуже важливих речовин.

Додавайте до свого раціону ці продукти
Залізо
Дефіцит заліза є дуже поширеним явищем, особливо серед молодих жінок, дітей і вегетаріанців. Це може привести до анемії, втоми, слабкості, ослабленої імунної системи і порушень функцій мозку. Кращі джерела: червоне м’ясо, печінка, молюски, консервовані сардини, а також бобові, брокколі і шпинат. Також не забувай вживати фрукти і овочі, багаті вітаміном С – він допомагає залозу засвоюватися.

Йод
Йод необхідний для нормального функціонування щитовидної залози і нормального активності мозку. Дефіцит йоду спостерігається майже у третини людей на планеті, тому не забувай їсти продукти, з його високим змістом. Це морські водорості, риба, молочні продукти і яйця.

Вітамін D
Вітамін D є жиророзчинних вітаміном, який повідомляє нашим клітинам, як включати ті чи інші гени. Вітамін D виробляється з холестерину в шкірі, коли вона піддається впливу сонячного світла. Дефіцит вітаміну D зазвичай не видно. Симптоми є непомітними і можуть розвиватися протягом кількох років або десятиліть. Справитися з дефіцитом допоможуть риб’ячий жир, жирна риба, яєчні жовтки. І не забувай перебувати трохи на сонці!

Вітамін B12
Вітамін В12, також відомий як кобаламін, є водорозчинним вітаміном. Він має важливе значення для формування крові, а також для мозку і нервової функції. Кожна клітина в нашому тілі потребує B12, щоб нормально функціонувати, але організм не в змозі виробляти його. Тому, ми повинні отримати його з їжі або харчових добавок.

Кальцій
Кальцій необхідний для кожної клітини, особливо для кісток і зубів. Крім того, кальцій грає роль сигнальної молекули по всьому тілу. Без нього наше серце, м’язи і нерви не зможуть функціонувати. Низьке споживання кальцію є дуже поширеним явищем, особливо у молодих жінок і літніх людей. Основним симптомом дефіциту кальцію є підвищений ризик розвитку остеопорозу в старості. Дієтичні джерела кальцію включають в себе рибні консерви, молочні продукти і темно-зелені овочі, такі як капуста, шпинат, і брокколі.

Вітамін А

Вітамін А є одним з найважливіших жиророзчинних вітамінів. Він допомагає формувати і підтримувати здорову шкіру, зуби, кістки і клітинні мембрани. Кращі його джерела – це печінка, риб’ячий жир, морква і темно-зелені листові овочі.

Магній
Магній є одним з ключових мінералів в організмі. Він має велике значення для кісток і зубів, а також бере участь в більш ніж 300 ферментативних реакціях. Майже половина людей в розвинених країнах мають дефіцит магнію в організмі. Основними симптомами дефіциту магнію можуть стати порушення ритму серця, м’язові спазми, втома і мігрені. Щоб цього уникнути, вживай щодня цільнозернові каші, горіхи, листові зелені овочі або темний шоколад.

Детальніше читайте у “Країні Здоров’я“.