У Києві відкрили перше відділення для паліативних дітей

7 Серпня 2016 11:58

Sky - Peaceful FormationsПерше відділення для паліативних дітей на 5 ліжок створили на базі Інституту педіатрії, акушерства і гінекології у Києві, передає  Сегодня з посиланням на  УНН.

При цьому, за словами народного депутата Сисоєнка, кількість дітей, які потребують паліативної допомоги в Україні, становить від 8 до 12 дітей на 10 тисяч. І, крім самих тяжкохворих дітей, “паліативна допомога дуже важлива для близьких, для рідних таких хворих”, – додала політик.

Доглядати за дітьми з невиліковними хворобами будуть за державний рахунок. Термін перебування паліативного пацієнта у відділенні складе до півроку.

Разом з тим, нагадаємо, що за словами В. Князевича, в столиці близько 1 тисячі дітей не забезпечені паліативною допомогою. Більше того, в Україні дуже гостро стоїть проблема відсутності дитячих форм знеболюючих препаратів (опіоїдів).

Також нагадаємо, за словами експерта А. Роханського, в Україні поступово збільшується кількість рецептів на опіоїдні ліки для важкохворих, проте відсоток задоволення потреб пацієнтів у таких препаратах все ще залишається низьким.

“Для аналізу цієї ситуації можна відштовхуватися від наступного – морфін за рецептами взагалі не виписувався, тому що не було таблетованої форми, яку можна було виписувати за рецептами. Тобто завдяки її появі, кількість рецептів збільшилася, і сьогодні в містах і великих обласних центрах потребу онкохворих пацієнтів у знеболюванні вдається перекривати десь на 20-30% від потреби. А в сільській місцевості я думаю – десь на 10%. Такі орієнтовні дані випливають з громадського моніторингу”, – додав лікар.

Паліативна допомога дітям передбачає комплексний підхід до хворої дитини, що має обмежений термін життя внаслідок невиліковного захворювання (неонкологічного і онкологічного). Вона спрямована на поліпшення якості життя дитини з важкими хронічними захворюваннями, при яких знижений або відсутній реабілітаційний потенціал, а також на підтримку сім’ї.

Дієслово “PALLIATE” означає захищати і полегшувати, коли лікування вже неможливе. Навіть якщо дитину не можна врятувати або вилікувати, її життя можна змінити на краще.