У Музеї літератури презентували виставку «Франко: ідея державності»

30 Серпня 2016 10:08

Іван Франко: ідея державності» – саме так називається виставка, відкриття якої відбулося 25 серпня у Національному музеї літератури України. Експозиція приурочена до 160-річчя від дня народження видатного діяча української культури – Івана Франка.

Автор концепції та побудови виставки, завідувач відділом музею Галина Болотова прокоментувала відвідувачам найцікавіші експонати виставки. Серед представлених матеріалів – поезії та публіцистичні праці Івана Франка, у яких він викладає своє бачення держави і нації. Зокрема це твори «Мойсей», національний гімн «Не пора» і віршований цикл «Україна».

З цікавістю відвідувачі виставки розглядали автограф вірша «Розвивайся ти, високий дубе», який готував Франко до видання збірки «З вершин і низин».

Єднаймося, братаймося

В товариство чесне,

Хай братерством, щирими трудами

Вкраїна воскресне!

Особливе місце в експозиції займає особиста сорочка письменника, передана на виставку Львівським літературно-меморіальним музеєм Івана Франка.

На відкриття завітала кандидат філологічних наук, завідувач відділом рукописів та текстології Інституту літератури імені Т. Шевченка НАН України Галина Бурлака. Вона розповіла про історію рукописного фонду Івана Франка, що нині зберігається в Інституті, зокрема акцентувала увагу на рукописах, що представлені на виставці «Іван Франко: ідея державності».

«Франко вірив державну самостійність українського народу, заради цього він працював усе своє життя», – підсумувала Галина Болотова.

Зазначимо, що відкриття цієї виставки започаткувало музейний проект «Франко Фест», в рамках якого відбудеться низка подій, що приурочені ювілею Івана Яковича. Зокрема в день народження цього універсального генія нашого народу, 27 серпня, відбудеться відкриття літературно-мистецької виставки «Книги – морська глибина…». В експозиції сформовані найцікавіші твори Івана Франка у книжковій графіці художників.

Джерело: Музейний простір