Учені довели, що читання газет і книжок впливає на тривалість життя

20 Серпня 2016 15:34

сссУпродовж дванадцяти років науковці з Єльського університету спостерігали за життям 3,5 тисячі осіб і виявили цікаву залежність: особи, що люблять читати, живуть як мінімум на два роки довше за інших, пише газета “Експрес”.А загалом показник смертності серед читачів — на чверть нижчий, ніж у їх однолітків, котрі не люблять цього заняття.

Але в який спосіб читання може вплинути на тривалість життя?

— Є кілька факторів, котрі в комплексі формують таку взаємозалежність. Почнімо з того, що головний мозок має дві підструктури, одна відповідає за психіку (мова в тому числі про мислення й пам’ять), а друга — за управління внутрішніми органами, — пояснює Євген Заїка, професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. — Важливим нюансом є той факт, що читання сприяє розвиткові інтелекту. А оскільки мозок — це цілісна структура, тож якщо розвивається одна ділянка (наприклад, пов’язана з інтелектом), цей процес зачіпає й іншу (що регулює роботу внутрішніх органів).

Крім того, варто зауважити, що процес читання є чудовим тренуванням для мозку, відтак навіть у старості зберігається пам’ять і здатність концентрувати увагу.

А що найголовніше, за таких обставин головний мозок людини повільніше старіє, зберігається високий рівень його працездатності, відтак, він є більш активним у процесі керування роботою інших внутрішніх органів. Тож йдеться про запоруку високого рівня здоров’я. От вам одне з пояснень, чому любителі читати живуть довше.