Як економно зібрати дитину в школу: актуальні поради

11 Серпня 2016 10:14
Щоб зекономити – слідкуйте за акціями та знижками на шкільні товари

Аби підготувати школяра до нового навчального року, батькам таки доведеться спустошити гаманець. Адже ціни “на школу”, стверджують продавці, зросли на 20-25% порівняно з минулорічними. Однак для оптимізації бюджету сучасні батьки знаходять чимало можливостей зекономити. Як – читайте далі.

Купити не дорого

Для того, щоб не розоритися та хоч якось заощадити на зборі дитини до школи, українські батьки обмінюються речами з яких дитина вже виросла або купують онлайн в інших користувачів на різноманітних “бюджетних” сервісах оголошень в інтернет-мережі. Приміром, з початку літа українці стали пропонувати вчетверо більше товарів у рубриці “Товари для школярів” на популярному сайті OLX. Проаналізувавши пропозиції, фахівці сервісу зазначають, що підготовка до нового навчального року коштуватиме мінімум 335 грн для хлопчика й 380 грн для дівчинки на б/у речі.

При купівлі нових речей бюджет зростає до 1080 грн та до 825 грн відповідно. Середньоринкова вартість аналогічних товарів в українських інтернет-магазинах в два рази вища – близько 2205 грн на комплект для хлопчика й 2185 грн на комплект для дівчинки. При цьому, згідно інформації Держстату України, розмір середньої заробітної плати досяг в червні 5337 грн.

Одягнути хлопчика

Шкільний костюм для учня початкової школи майже “в ідеальному стані” можна знайти від 65 грн, а новий – від 200 грн. До штанів і піджака пасуватиме сорочка в темно-червону смужку, якщо підшукати б/у можна знайти за 20 грн або новеньку – від 50 грн. Ніяк без вишиванки: ненова сорочка в народному стилі для хлопчика коштує 150 грн. Водночас, на ринку за неї просять від 400 до 500 гривень. Одна з продавців столичного Житнього ринку припрошує купувати уже, бо перед першим вереснем вишиванка зросте в ціні ще на 100 гривень. І купуватимуть, каже жінка-продавець Житнього.

Доповнять форму шкіряні чорні туфлі для хлопчика за 100 грн (нові моделі пропонують за ціною від 500 грн). Є пропозиції у хорошому стані й для занять фізкультурою – від 100 грн; за нові речі просять від 190 грн. Вживаний варіант книжок й іншого приладдя можна знайти за 50 грн або новий – за 140 грн. Таким чином, при покупці б/у товарів для школярів, так би мовити, у приватних осіб, підготовка хлопчика до школи коштуватиме 335 грн, а за нові речі необхідно буде сплатити приблизно 1080 грн.

Одягнути дівчинку

Підготовка до школи дівчинки коливається приблизно в такому ж ціновому діапазоні. Вживаний костюм, спідниця й жакет можна знайти за 90 грн, нові варіанти пропонують за цінами від 135 грн. Не нові сорочки можна придбати за 40 грн, а нові шифонові блузи коштуватимуть від 100 грн. Як альтернативу можна придбати вишиванку за 150 гривень.

На тому ж таки Житньому ринку вишиванка для дівчинки коштує від 350 до 500 гривень. Акуратні чорні туфлі у хорошому стані, але “ношені”, коштуватимуть від 100 грн, тоді як за нову пару доведеться викласти вже понад 290 гривень. Рожевий рюкзак із диснеївськими принцесами віддають усього за 50 грн, а яскравий новенький ранець із метеликами обійдеться від сотні гривень. Не новий спортивний костюм у хорошому стані продають за 100 грн, новий варіант коштує понад 200 гривень. Таким чином, бюджет підготовки дівчинки до школи складе 380 грн, а за нові речі доведеться заплатити 825 грн.

Чим писати й малювати

Не обійтися і без канцтоварів. Промоніторивши пропозиції на сервісі оголошень OLX, набір із 10 зошитів можна знайти від 15 грн, папки для них пропонують за 25 грн. Незамінні сині ручки коштують від чотирьох гривень за одну, а набір кольорових ручок для творчості понад 40 грн.

Набір кольорових олівців для малювання – від 20 грн, за прості олівці продавці просять 15 грн. Загалом на мінімальний пакет канцелярського приладдя потрібно близько 100 грн, зазначають фахівці сервісу. На ринках або в магазинах шкільне приладдя обійдеться значно дорожче.

Ціни у звичайному магазині

Для того, щоб порівняти ціни на “шкільний набір”, заходимо в один зі столичних магазинів, у якому торгують лише одягом для школярів, плюс до всього усі речі українського виробника. Вартість одягу – що для хлопчика, що для дівчинки – практично однакова: піджак – 798 грн, брюки – 540, сорочка обійдеться у 300-360 – комплект для хлопчика. Для дівчинки: жакет коштує 798 грн, сарафан – 750 грн, спідниця – 480, блузка – майже 400 гривень.

Однією з причин “кусючих” цін продавець Оксана називає здорожчання тканини. Відтак, ціни піднялися вгору приблизно на 20-25%. З цим погоджується й мама третьокласника Ольга. Жінка розраховує вкластися у 2 тисячі. Але не впевнена, чи цього вистачить.

Бо не завжди одяг підходить за розміром. Вибір не настільки великий, щоб можна було придбати якісний одяг. Щоб у складі тканини був не поліестер, а, наприклад, більше шерсті. А коштує це вже від 800 гривень,
– розповідає Ольга.

Щоб, зекономити радить купувати заздалегідь та шукати знижки. Приміром, портфель, який зараз коштує понад 1000 гривень, жінка придбала за 370 гривень на торговому складі.

Купила рюкзак зі знижкою. Вишукала в інтернеті за рекомендацією друзів, бо він був в обмеженій кількості. Однак, це якщо пощастить,
– зазначає мама третьокласника.

З її слів, за знижкою придбала й взуття для сина-школяра. Теж на складі. Звичайно туди значно довше добиратися, ніж, приміром, в “комфортний” торговий центр, однак так справді вигідніше.

Топ-5 порад економії

1. Складіть детальний список усіх речей, починаючи від “масштабних” покупок до дрібниць. Так ви зможете підрахувати приблизний бюджет необхідних витрат і уникните покупок зайвих речей. Наприклад, навіщо купувати нові олівці чи фарбу для малювання, якщо з поперднього року щось залишилося.

2. Щоб недорого скупитися слідкуйте за акціями та знижками. Здебільшого, такі пропозиції трапляються в інтернет-мережі. Звісно, можливо добиратися треба буде в інший кінець міста, але ціна все одно вийде дешевшою майже в два рази.

3. Платіть не за бренд, а за якість. Пам’ятайте: кошти потрачені на рекламу, виробник обов’язково включить у вартість товару. Щоб не загубитися в різних марках та брендах, довіряйте вітчизняному виробнику.

4. Звертайте увагу на безпечність шкільної канцелярії. За низькою ціною може приховуватися неякісний токсичний матеріал. Тому на цьому краще не економити. Цікавтеся у продавців сертифікатами якості, читайте склад виробу й просто “попробуйте” приладдя на дотик та нюх.

5. Магазинчики з канцелярією обирайте подалі від центру міста. Саме на окраїнах міста – ціни дешевші. Бо покупців там відносно не багато, і їх треба якось привабити. А ті речі, які потрібні дитині у значній кількості (зошити, ручки, обкладинки тощо) можна придбати на складі за оптовою ціною.

Джерело: 24 Канал