Залиште їх в минулому: 10 емоцій, які шкодять нашому здоров’ю і щастю

9 Серпня 2016 17:58

Емоції впливають на фізичний стан людини нітрохи не менше, ніж інфекції або ліки. Деякі з них здатні підняти на ноги, пробудити бажання жити і рухатися до мети, але інші руйнують тіло і дух, пригнічують, призводять до депресій і неврозів. Наведемо 10 найбільш шкідливих і небезпечних почуттів, з якими слід впоратися якомога швидше.

Негативні емоції

1. Гнів

Гнів не дарма зараховують до 7 смертних гріхів: він підштовхує людей до різких необдуманих вчинків, неправильних суджень, психологічної та фізичної агресії по відношенню до оточуючих. Але й сама людина, яка гнівається не знайде в цьому почутті ніякого полегшення. Більш того, пригнічуючи сильне роздратування, ми завдаємо шкоди здоров’ю, ризикуючи отримати виразку шлунка, інфаркт міокарда чи інсульт.

2. Тривога

Сама по собі тривога не є негативним почуттям. Вона природна, часто підкріплена об’єктивними зовнішніми причинами і спрямована на людей, якими ми дорожимо. Але іноді тривожність переходить межу раціонального, стаючи постійним супутником людини. Немов черв’як, вона точить нас зсередини, змушуючи раз у раз прокручувати в голові найгірші варіанти розвитку подій. Патологічна тривожність є передвісником неврозів і фобій. Вона впливає на серцево-судинну систему, викликаючи скачки артеріального тиску, тахікардію, запаморочення, відчуття ускладнення подиху і інші вегетативні порушення.

3. Почуття провини

Вина — одне з найменш продуктивних почуттів людини. Визнаючи свою помилку, ми можемо спробувати виправити її. Якщо зробити це не представляється можливим, слід проаналізувати причини, що підштовхнули нас до неправильного вирішення, і постаратися більше ніколи не повторювати скоєне. Зациклившись на почутті провини, ми втрачаємо можливість рухатися далі, самовдосконалюватися, любити і відчувати щастя. Навчіться прощати себе, і ви здивуєтеся, як багато прекрасних речей ви здатні подарувати цьому світу.

Тривога

4. Злопам’ятність

Злопам’ятність і почуття провини мають спільний корінь — нездатність прощати помилки. Але люди недосконалі, їм властиво робити дурниці, каятися, стаючи кращими і мудрішими. Так, деякі вчинки неможливо спокутувати, але для вирішення таких питань існує державна система правосуддя. Вам же, як людині, потерпілому від несправедливості, залишається два шляхи: відпустити минуле і жити далі, або зробити кривдника частиною свого існування назавжди, день за днем прокручуючи в голові образа, зрада, обман або інший вчинок, що заслужив ваше осуд. Вибір очевидний: не дозволяйте поганим людям оселитися в пам’яті назавжди, і сміливо дивіться в майбутнє.

5. Ненависть

Ненависть — це пухлина, день за днем руйнує нашу психіку. Історії відомі випадки, коли вона штовхала людей на великі, хоча і страхітливі вчинки, тому непродуктивним це почуття точно не назвеш. Але ненависть порівнянна з обсесію (нав’язливим станом), оскільки людина ставить у центр свого всесвіту об’єкт, якому присвячує весь свій час і емоції. Не варто плутати ненависть зі звичайною неприязню: від такого сильного почуття людина часто не може позбутися самостійно, і краще, якщо на допомогу до неї прийде психолог або психотерапевт, який допоможе зрозуміти корінь проблеми і побороти руйнівну емоцію.

6. Заздрість

Безневинну заздрість ми називаємо «білою» і ставимося до неї з розумінням. Спостерігаючи за успіхами інших, раптом відчути легкий укол: «Ех, мені б так». Зазвичай людина забуває про це пару митей опісля, і спокійно продовжує займатися своїми справами. Але «чорна» заздрість роз’їдає думки, подібно кислоті. На багату, щасливу, здорову і привабливу людину переносяться всі образи і комплекси заздрісника. Будемо чесними: інші люди найчастіше не мають ніякого відношення до наших невдач. Більше того, заздрячи, ми перестаємо цінувати те, що маємо. Похваліть себе, зверніться думками до близьких людей, яких ви позбавляєте безцінної уваги і любові, направляючи емоції на сторонніх.

Комплекси

7. Почуття неповноцінності

Комплекси — непроста річ. Недарма психологи б’ються з ними вже не перше сторіччя, намагаючись навчити людину любити і приймати себе. Причиною почуття неповноцінності найчастіше стають дитячі психологічні травми і помилки батьківського виховання. Постарайтеся усвідомити це, і не звинувачувати себе у всіх бідах людства. Ніхто не досконалий, але ви — далеко не найгірше людська істота на планеті. Якщо ж ви відчуваєте, що надумана неповноцінність заважає розвиватися, радіти життю, приймати любов близьких — зверніться за допомогою до психотерапевта. Разом ви зможете знайти причину комплексів і навчитеся позитивно дивитися на світ.

8. Рівність

Ревнощі — одна з найнебезпечніших емоцій людини. Вона безпосередньо пов’язана з невпевненістю в собі, про яку ми говорили в попередньому пункті, і лише побічно корелює з поведінкою ваших улюблених. Втім, ревнощі не є ознакою любові. Навіть навпаки, ревнуючи, людина заперечує повноправність свого партнера. Але якщо він не вільний у своїх думках і вчинках, відносини перетворюються в емоційне рабство. Зізнайтеся, вам потрібен раб, або улюблений (друг / дитина / батько)? Можливо, ви просто боїтеся самотності? Постарайтеся бути чесними з собою, і будьте гранично уважні: ревнощі можуть виявитися ознакою серйозного неврозу, скорегувати який зможе лише фахівець.

9. Жадібність

Жадібність стосується не тільки грошей або матеріальних речей. Зазвичай нездатність насититися чим-небудь пов’язують з поганим характером. Але у цього явища є глибші і серйозні причини. Зазвичай скупою людиною керує страх поневірянь, який він придбав ще в ранньому дитинстві, страждаючи від браку уваги, любові або навіть їжі. Задумайтеся, якщо вам шкода грошей, часу або емоцій, чи не говорить це про глибоку внутрішню тривогу? Спробуйте згадати, коли востаннє ви здійснили необдуману покупку. Напевно в той момент ви були щасливі і безтурботні, а каяття прийшло пізніше. Якщо це так, вам доведеться усвідомити, що матеріальні блага не подарують вам впевненості в завтрашньому дні, але лише додадуть занепокоєння за власне майно. Саме воно і стає перепоною до здатності насолоджуватися життям.

Заздрість

10. Туга

Та, світла ностальгія не заподіє нікому шкоди. Всі ми любимо іноді зібратися зі старими друзями і обговорити минулі пригоди. Але минулого не повернути, і нам доводиться повертатися в реальність. Життя викликає у вас непереборну тугу і смуток? Це може виявитися сигналом серйозних фізіологічних і психічних порушень. Знижений настрій має медичний термін — дисфорія. Воно є симптомом захворювань щитовидної залози, серця, шлунка, судин та інших життєво важливих органів. Подбайте про себе: якщо безпричинна туга турбує вас тривалий час, зверніться за консультацією до терапевта.

Джерело:  ukrhealth.net