Жінки після народження дитини ще довго наздоганяють чоловіків у зарплаті

24 Серпня 2016 14:17

1324905098Жінки, які повертаються на роботу на неповний робочий день після народження дитини, роками після цього отримують значно менші зарплати, ніж чоловіки, – встановив британський Інститут фіскальних досліджень.

Різниця у зарплатах чоловіків і жінок, які народили дитину, постійно зростає, – йдеться у доповіді за результатами дослідження.

Жінок також обходять із підвищеннями, і вони накопичують менше досвіду і навичок, що також впливає на розмір їхніх зарплат.

За останні 12 років, погодинна оплата праці жінок “відстала” порівняно із зарплатами чоловіків на 33%.

Один із авторів дослідження Роберт Джойс, каже, що жінки не одразу відчувають скорочення погодинної платні, коли вирішують працювати менше годин.

“Швидше можна казати, що жінки, які працюють не повний робочий день, втрачають на регулярному підвищенні зарплати, яку постійно отримують чоловіки і жінки, які працюють повний робочий день. На додачу до цього жінки, які на час вибувають із ринку праці, а потім повертаються, пропускають певний час, коли зарплати (їхніх колег – Ред.) підвищувалися”.

Інше дослідження також свідчить, що чоловіки на 40% частіше отримують підвищення на керівні посади, ніж жінки. У доповіді Інституту менеджменту і XpertHR йдеться про те, що різниця у кар’єрних підвищеннях є одним із головних джерел різниці у зарплатах.

“Різниця у оплаті праці між чоловіками і жінками утворюються, у першу чергу, не через те, що чоловікам і жінкам платять по-різному за однакову роботу. Вона утворюється через те, що чим вище кар’єрною драбиною, тим більше кількість чоловіків переважає над кількістю жінок”, – каже Марк Крейл, контент-директор XpertHR.

“Під тиском”

У середньому, жінки отримують на 18% менше за годину праці, ніж чоловіки, – йдеться у аналізі Інституту фіскальних досліджень. Із їхнім поверненням на роботу після народження першої дитини ця різниця лише збільшується.

Генеральний секретар британського Конгресу профспілок Франсіс О’Граді каже: “Це неподобство, що мільйони жінок і досі мають нести “покарання материнством” у зарплатні. Багато з них змушені залишати добре оплачувані роботи під тиском того, що не зможуть виконувати свої обов’язки у більш гнучкий спосіб”.

Найбільш освічені страждають найбільше

Початкова різниця в оплаті праці у 18%, насправді, є набагато меншою, ніж колись.

Наприклад, у 1993 році вона становила 28%, а у 2003 році – 23%.

Після народження дитини жінки найчастіше або взагалі кидають роботу, або працюють неповний робочий день.

Інститут фіскальних досліджень дійшов висновку, що в середньому впродовж 20 років після народження першої дитини, жінки працюють на чотири роки менше, ніж чоловіки. А чоловіки в середньому на дев’ять років більше, ніж жінки, працюють робочий тиждень у понад 20 годин.

“Якщо порівнювати жінок, які мали таку саму погодинну оплату праці до того, як народили дитину, їхня зарплатня, коли вони повертаються на роботу, в середньому зменшується на 2% за кожен рік, який вони провели поза ринком праці. Проте “ціна материнства” для жінок із вищою освітою є ще вищою – близько 4% втрат за кожен рік”, – йдеться у доповіді.

Джерело: BBcUkrainian