Обліпиха – унікальна ягода

15 Вересня 2016 10:09

korisnі-vlastivostі-plodіv-і-listya-oblіpixi

Обліпиха – унікальна ягода. У ній зібрані практично все краще, що тільки є корисного в природі: безліч біологічно активних і мінеральних речовин, величезна кількість вітамінів. Сьогодні, коли життєвий рівень досить низький, а охорона здоров’я залишає бажати кращого, роль обліпихи неоціненна. Це невибаглива рослина дуже цінне для здоров’я людини. До речі, обліпиху дуже цінують в Китаї: там її переробляють на 200 заводах, а масло обліпихи отримують на 20 заводах. На жаль, у Росії не так цінують цю культуру, а тому кожен бажаючий може готувати масло самостійно, а обліпиху вирощувати у себе на дачі. І завдяки обліписі і її корисним властивостям людина може так поправити своє здоров’я, що йому не знадобляться жодні ліки.

Обліпиха – це полівітамінні культура, плоди якої дуже приємні на смак і має корисні властивості. Плодоносити і цвісти обліпиха починає у віці трьох-чотирьох років. Квітки запилюються в основному вітром. Плід обліпихи округлої або довгастої форми, червоного, помаранчевого або жовтого відтінків. Обліпиха – дуже урожайна культура, плодоносить вона щороку, плоди дозрівають у серпні-вересні. Обліпиха – рослина невибаглива, вона стійка до посухи, морозів і шкідників. Дикоросла обліпиха може виростати на зволожених піщаних грунтах, також рослина добре приживається на шаруватої заплаві. Найбільш підходяща грунт для рослини – пухка, добре пропускає вологу і повітря, з перегноєм. Обліпиха любить світло, тому її рекомендується висаджувати на відкритих ділянках, захищених від холодних вітрів. Для лікарських цілей використовують насіння, листя і плоди обліпихи. Плоди заготовляють після досягнення ними повної стиглості. Дозрілі ягоди общипувати з гілок.

korisnі-vlastivostі-oblіpixi

Обліпиха унікальна тим, що містить провітаміни і майже всі основні жиророзчинні і водорозчинні вітаміни, глюкозу та фруктозу, які добре засвоюються організмом. За змістом жирної олії обліпиха лідирує серед усіх плодово-ягідних рослин. Обліпиха з її корисними властивостями – просто панацея для людини. Так, заварений з її листя чай, пару ложок олії або соку обліпихи здатні наситити організм людини вкрай важливими для його здоров’я речовинами. Обліпиха – це рідкісний продукт, який і лікує людину від багатьох хвороб, і одночасно грає роль профілактичний засіб від серйозних захворювань.

Плоди можна заморожувати, і навіть у такому стані обліпиха зберігає корисні властивості . У її ягодах міститься багато вітаміну С і вітамінів групи В. Більш того, вітамін С зберігається в ягоді навіть після переробки, оскільки в ній немає аскорбіноквідази. У плодах є залізо, жирне масло, каротин, яблучна кислота, мікроелементи та інші корисні речовини.