Прогулянка по вулиці Рогнідинській: особняк київської еліти, бронзовий письменник і кошерна їжа

25 Вересня 2016 10:28

Вулиця Рогнідинська з’явилася в середині XIX століття і називалася тоді Бульйонською, хоча незабаром була перейменована в Маловасільковскій провулок. Сучасне назва з’явилася в честь дружини київського князя Володимира Рогніди. За переказами, Володимир княжну Рогнеду нахабно відібрав у брата Ярополка, убивши його. Сама ж княжна вчинила замах на життя князя, правда невдалий. На початку вулиці знаходиться старовинний особняк №1-13, зведений в XIX столітті.

3_13

Це чотириповерхова будівля з колонами зараз житлове. У ньому колись розміщувалося Київське літературно-артистичне товариство, в якому збиралися історики, актори, письменники, музиканти, архітектори. Бували тут Леся Українка, Микола Лисенко, Михайло Старицький.

ТЕАТРАЛЬНА МАСКА І ГОЛІ СТАТУЇ

Семиповерхова будівля під №2 з театральною маскою на верхній частині фасаду була побудована на початку ХХ століття. Це пам’ятник архітектури, хоча в ньому живуть звичайні кияни.

boy_9569_8954394

Але особливу увагу варто звернути на сусідній особняк під №2 / 15. На верхніх поверхах п’ятиповерхової будівлі видніється величезний чорний ангел з крилами, а трохи нижче – десятки оголених жіночих статуй в повний зріст, хоча в кінці ХІХ століття воно виглядало трохи інакше.

2_30

Тоді на невеликій земельній ділянці було побудовано триповерхову будівлю для дворянина Ісаєвича. Там розміщувався готель “Догмаров” і були обладнані магазини. За радянської влади особняк почав видозмінюватися: до нього добудували ще один поверх, а через кілька десятиліть – ще один і мансарду.

1_77

ДИСИДЕНТ ГЕЛІЙ І ШОЛОМ-АЛЕЙХЕМ

В особняку на Рогнідинській, 3, проживав український письменник Гелій Снєгірьов, який став першою людиною в СРСР, що публічно відмовився від радянського громадянства. У дворі будинку є фігурка у вигляді пташки, а неподалік – пам’ятник письменнику Шолом-Алейхему. Він зображений у повний зріст, права рука з капелюхом високо піднята над головою у вітальному жесті.

boy_9556_8954393

СИНАГОГА, ЩО ПОВЕРНУЛАСЬ В СВОЮ БУДІВЛЮ

Гуляючи по Рогнединській не можна не помітити Хоральну синагогу Бродського (Шота Руставелі, 13), відкриття якої збіглося з 50-річчям цукрового магната і відомого мецената Лазаря Бродського.

boy_9552_8954392

Побудували її в 1898 році за проектом одного з найавторитетніших на той час архітекторів Георгія Шлейфера. Будинок для молитви обійшовся цукрозаводчику Бродському в 150 тис. рублів, що зараз відповідає 20-25 млн грн, але прослужив за призначенням він тільки кілька десятиліть. У радянські часи синагогу закрили, передавши приміщення під клуб професійної спілки кустарів, потім в ньому оселився дитячий театр ляльок. У 90-х роках минулого століття єврейська громада повернулася в будинок, і незабаром синагогу знову офіційно відкрили. Поруч знаходиться кіоск з кошерною їжею.

ЄВРОБАЧЕННЯ І МАЙДАНЧИК ДЛЯ ЗНАМЕНИТОСТЕЙ

В кінці вулиці знаходиться легендарний Палац спорту – найбільше в Україні крите спортивно-видове спорудження. Його побудували в 1960 році.

boy_9544_8954390

boy_9546_8954391

Тут було проведено понад 500 міжнародних турнірів, понад 4000 концертів і виставок, 16 чемпіонатів світу, кілька десятків чемпіонатів Європи з різних видів спорту. Тут давали концерти Крістіна Агілера, Ленні Кравіц, Кріс Рі, Лара Фабіан, Брітні Спірс і Дженніфер Лопес. У цій будівлі минуло й Євробачення в 2005 році.

1_76

Фото: Анатолій Бойко

Джерело: Сегодня