Що буде з гривнею і що подорожчає через долар: прогнози експертів

7 Вересня 2016 16:10

Вже до кінця тижня долар може подорожчати до 27 гривень, а разом з цим подорожчають і всі імпортозалежні товари

В Україні всього за один тиждень курс долара зріс на 70 копійок – до 26 гривень 78 копійок. На цьому, як зазначають експерти, девальвація національної валюти не зупиниться. Уже цього тижня курс може досягти 27 гривень за долар. Разом з доларом дорожчають і все імпортозалежні товари, в тому числі продукти, техніка і бензин. Сайт “Сегодня.ua” з’ясував, до яких наслідків може призвести девальвація гривні.

Прогнози експертів: від 27 до 30 гривень за долар до кінця року

Ще першого вересня долар по курсу Національного банку продавався по 26 гривень, а вже шостого вересня американська валюта подорожчала до 26 гривень 78 копійок. Експерти називають кілька причин такої девальвації: дефіцит долара на валютному ринку, девальваційні очікування, відстрочка чергового кредитного траншу від Міжнародного валютного фонду.

“Прискорена девальвація гривні останніх днів, ймовірно, була пов’язана з інформацією про відстрочку розгляду Міжнародним валютним фондом питання про виділення третього траншу кредиту, яка наклалася на відновлення реальних доходів населення і послаблення при купівлі валюти”, – розповідає старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб.

1199373_02

Фото: архів

За підрахунками експертів Atlant Finance, вже найближчими днями готівковий курс долара може подолати позначку в 27 гривень і піднятися до позначки 27,2 гривні. На міжбанківському ринку фахівці очікують зростання до 27,1 гривні.

Головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій вважає: чим швидше долар подорожчає до 27 гривень, тим краще. На думку експерта, на цій позначці курс стабілізується до кінця року. “Зараз всі діють з оглядкою на те, що через деякий час курс буде 27, у кого є зайва гривня – намагається купити за неї долар, а у кого є долар – не готові продавати”, – пояснює аналітик.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко прогнозує, що курс досягне 25-27 гривень до кінця року за умови позитивного сценарію, а якщо не буде траншу від МВФ – перевалить за 30 гривень.

Незважаючи на девальвацію, фундаментальні фактори, такі як темп інфляції, урожай зернових, кон’єктура на світових ринках, залишаються сприятливими, впевнені в Нацбанку. “Це (сприятлива обстановка. – Ред.) забезпечено стрімким падінням темпів інфляції, високим урожаєм зернових і позитивною кон’юнктурою на світових ринках сталі і залізної руди”, – повідомляють в прес-службі НБУ.

До чого призведе “схуднення” гривні

Від курсу гривні залежить вартість всього українського імпорту. Аналітик “Альпарі” Антон Козюра прогнозує, що вже наступного місяця імпортні машини, обладнання, паливно-енергетичні товари (насамперед бензин) і певна сільгосппродукція через девальвацію гривні можуть подорожчати на 8,2%.

“Паливно-енергетичні товари в структурі імпорту обіймають близько 27.6%, наступна найбільша підгрупа – машини, обладнання і транспорт – 25.3%, після них розташувалися продовольчі товари і сільгосппродукція з часткою в 10,6%. Таким чином, з огляду на те, що за календарний місяць гривня на міжбанку знизилася на порядку 8,2%, то варто очікувати зростання вартості цих груп товарів на зіставну величину вже на початку наступного місяця”, – розповідає Антон Козюра.

Експерт продовольчих ринків Федір Рибаков уточнює: насамперед разом з доларом дорожчають банани, цитрусові, риба, сири та м’ясні делікатеси. Приміром, ціна бананів в супермаркетах завжди $ 1,1-1,2 за кілограм, тому вона виросте як мінімум на 1-1,5 гривні.

suba_precios

Фото: sobrechile.org

Олександр Паращій пояснює: після зростання курсу долара продукти подорожчають не відразу – багато продавців спочатку закладали до цін девальваційні ризики.

“Я думаю, що в цінах вже були закладені девальваційні очікування. Але ті, хто не заклав такі очікування, їх товар досить швидко подорожчає. Якщо у продавця будуть очікування, що девальвація триватиме, він може ці девальваційні очікування закладати в ціну”, – розповідає Олександр Паращій.

Подорожчає бензин. За словами заступника директора НТЦ “Психея” Геннадія Рябцева, 85% світлих нафтопродуктів Україна імпортує, крім того, в валюті доводиться платити податки – в результаті один з головних чинників, який впливає на вартість бензину на АЗС – курс валют. При цьому експерт уточнює – новий курс повинен закріпитися як мінімум на два тижні. В умовах подорожчання долара на гривню з’являється економічне обґрунтування підняти ціни на бензин на 70 копійок.

Разом з доларом подорожчає імпортна техніка. За словами екс-міністра економіки Віктора Суслова, ціни на імпорт збільшуються пропорційно зростанню курсу долара. Так, якщо долар подорожчає до 27 гривень, то і імпортні товари стануть дорожчими на 10%. А це, в свою чергу, вплине на індекс інфляції.

Як підрахували в Concorde Capital, курс національної валюти в межах 27 гривень за долар дозволяє утримувати заявлений НБУ індекс інфляції (12%).

Від курсу гривні залежить і ціна на газ для українців. Згідно з розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, вартість імпортного газу конвертували в гривню за курсом 26,7 (стільки, згідно з прогнозом, коштуватиме долар в Україні 2017-го) і додали до неї ПДВ, тариф на транспортування і торгову націнку “Нафтогазу”. Якщо курс долара перевищить 26,7 гривні, газ може подорожчати. При цьому за прогнозами Кабміну, найімовірніше до кінця майбутнього опалювального сезону тарифи не переглядатимуть.

Крім того, до курсу гривні “прив’язані” ціни на квартири і машини. Якщо, наприклад, квартира вартістю 30 тисяч доларів на даний момент обійдеться в 804 тисячі гривень, то до кінця року при курсі 27 ця ж квартира коштуватиме 810 тис гривень. Така ж ситуація склалася і на автомобільному ринку.

“Ціни чітко прив’язані до курсів валюти країни-постачальника. Як поведуть себе гривня, долар, євро, рубль – так і змінюватимуться ціни. Останні роки і місяці вони зростали”, – розповідає директор з маркетингу групи компаній “АІС” Сергій Боровик.

Джерело: Сегодня