Що відбувається з гривнею, або Чому Президент не виконує своїх обов’язків?

8 Вересня 2016 09:01

Tomenko1-112.ua-1-1024x615Одним із головних завдань Президента України є здійснення через відповідні кадрові призначення так званих контрольно-наглядових функцій за системою діяльності ключових інститутів влади в державі.

З огляду на нинішній соціально-економічний стан в країні, грошова та фінансова політика є однією з найбільш резонансних і не прогнозованих. Своєрідним парадоксом є те, що контролювати цю сферу мав би Президент, але він чомусь не вважає за потрібне виконувати свої обов’язки, передбачені Конституцією.

Не секрет, що за кілька останніх днів серйозно змінився курс долара до гривні, а причини цього ніхто з чиновників не може реалістично пояснити. Так, на днях гривня послабила свої позиції щонайменше на 2 цілих одиниці (від 24 грн за дол. до 26,5 грн за долар). У будь-якій цивілізованій країні за це давно були би зроблені організаційні та кадрові висновки. Але не у нас. Очільники НБУ та урядовці переконують українців в тому, що девальвація до 30 грн/дол – це «нормально», і що «об’єктивних» причин для чергового грабунку громадян немає.

Водночас, в Україні вже рік відсутня Рада Національного банку України. Нагадаю, що цей орган виконує контрольно-наглядові функції в НБУ і, відповідно до Конституції України, його основними завданнями є розроблення основних засад грошово-кредитної політики та здійснення контролю за проведенням грошово-кредитної політики.

Термін повноважень членів Ради Національного банку України закінчився ще 10 вересня 2015 року. Лише у липні поточного року Верховна Рада призначила свою четвірку членів, але Рада НБУ досі не розпочала свою діяльність через те, що Президент, який має призначити своїх чотири члени Ради, так і не зробив цього. Подібна ситуація і у ЦВК, Рахунковій палаті та інших важливих контрольно-ревізійних інститутах.

Отож, попри заяви команди Петра Порошенка про «надто малі» повноваження Глави держави, він не справляється навіть зі своїми безпосередніми обов’язками, які закріплені у Конституції і які він зобов’язаний виконувати як Президент!

Хіба що, він просто не зацікавлений у тому, щоб був незалежний контроль за унікальними операціями рефінансування банків, за повний хаос на валютному ринку, від якого вже кілька років поспіль потерпають українці.

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна» 

Джерело: Лівий берег