Шрамів більше не буде: медики знайшли спосіб позбуватися їх повністю

2 Вересня 2016 17:16
2 Вересень, 2016 – 16:30

Рубці і шрами не прикрашають нікого, навіть чоловіків. Деякі з них можуть зникнути  з плином часу, але келоїдні рубці та шрами від опіків, як правило, залишаються на все життя.

Австралійські вчені спробували застосувати новітній підхід до лікуванні шрамів та рубців. Результати свого дослідження вони представили на зборах Американського хімічного товариства, повідомляє likar.info

Сьогодні опіки призводять до госпіталізації мільйонів людей у всьому світі, і щоб повернутися до нормального життя, сотням тисяч пацієнтів потрібне хірургічне лікування келоїдних рубців — пухлиноподібних розростань волокнистої сполучної тканини.

Вчені з Університету Західної Австралії на чолі з доктором Айером вивчили з’єднання, які пригнічують лізілоксідазу. Цей фермент допомагає колагену “зшивати” рани і є основою біохімічного процесу, що призводить до утворення рубців.

“Під час процесу рубцювання нормальна архітектура шкіри ніколи не відновлюється, оскільки нова тканина порушена функціонально. Ми спробували зупинити утворення рубців шляхом пригнічення лізілоксідази. У цьому нам допомогли нові селективні молекули, які дозволили створити нормальну архітектуру тканини після поранення”, — каже Айер.

Команда вчених перевірила молекули за допомогою моделі, яка імітує утворення рубців в чашці Петрі. Клітини, взяті від пацієнтів з келоїдними рубцями, відтворювалися так само, як це відбувалося б з реальною травмою. Дослідники додали в клітинні культури інгібітори лізілоксідази і виявили, що ці речовини змінюють архітектуру колагену і відновлюють його нормальну будову.

Після перевірки нового методу в лабораторних умовах його випробують на мишах і свинях. Якщо лікування тварин буде успішним, революційний препарат зможуть випробувати на людях вже протягом найближчих років.

Джерело:  dobryjlikar.com