Смачна осінь: чим корисна слива

6 Вересня 2016 13:13

plum-compote-bВ ході природного схрещування терну і аличі в природі з’явився такий чудовий і багатьма улюблений фрукт, як слива. На сьогоднішній день існує безліч сортів і видів цієї рослини. Її плоди можуть відрізнятися за розміром, формою, кольором, текстурі і смаку, але всі вони знайшли широке застосування не тільки в кулінарії, але ще в косметології та медицині.

Чим корисна слива

В соковитій м’якоті сливи міститься більше мінералів ніж в грушах або яблуках. Вона багата цинком, міддю, кальцієм, натрієм, йодом, фосфором, залізом і калієм. В ній присутні пектини, що допомагають виводити з організму канцерогени і радіонукліди.властивості сливи

Користь слив, особливо чорних, полягає у великій концентрації в їх м’якоті вітаміну В2, що покращує білковий обмін і зміцнює нервову систему. Багато в плодах й вітаміну Р, який підвищує проникність і міцність кровоносних судин.

Крім того до складу сливи входять унікальні речовини – кумарини, що перешкоджають утворення тромбів. Також в них є вітаміни РР, С, Е, бета-каротин і вітаміни групи В. Ці фрукти насичені органічними кислотами, моно-дісахаридами, харчовими волокнами, при цьому калорійність слив відносно невелика, на сто грамів їх м’якоті припадає близько 49 калорій.

Регулярне споживання слив благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, дозволяє вивести з організму «поганий» холестерин і знизити високий тиск. Ці фрукти прекрасно позначається на психічному здоров’ї, заспокоюють, дозволяють справитися з нервовим напруженням і стресами.

М’які проносні властивості сливи успішно використовуються при лікуванні запорів і атонії кишечника.Також плоди є непоганим сечогінним і жовчогінним засобом. Завдяки таким властивостям вони виводять з організму надлишки солей і рідини, ефективно позбавляючи від набряків і очищаючи організм. Їх включають в комплексну терапію при порушеннях шлункової секреції, захворюваннях жовчного міхура, печінки і нирок. Сливовий сік, що містить м’якоть, здатний знижувати кислотність шлунка і позбавляти від печії , тому його, втім як і самі плоди, часто вводять в меню людей, що страждають від гастритів і виразок.

У народній медицині відомі випадки успішного лікування сливами виразок і погано заживаючих ран. Їх нерідко використовують як допоміжний засіб у боротьбі з коньюктівітами, очними запаленнями і сечокам’яною хворобою. Фрукти рекомендують для зміцнення зору і підтримки імунітету.

Чим можуть нашкодити сливишкода від сливи

Звичайно, користь слив для організму очевидна, однак щоб вони принесли виключно сприятливий ефект, їх необхідно вживати помірно і використовувати для лікування лише після консультації з лікарем. Даний фрукт рекомендується заготовлювати і їсти в стиглому вигляді, оскільки в незрілих плодах концентрація корисних речовин значно нижча. Після заготівлі плоди зберігають практично всі корисні властивості.

Істотну шкоду, сливи здатні нанести діабетикам, оскільки містять чимало цукрів. Не бажано споживати фрукти при ревматизмі і подагрі. З великою обережністю сливи слід давати маленьким дітям, оскільки у них плоди можуть викликати утворення газів, пронос та інші кишкові розлади.