Столицю забезпечили ліками для недоношених новонароджених

17 Вересня 2016 15:15

Кожен десятий житель нашої планети народився недоношеним. Причин безліч: інфекції, погана екологія, неправильний спосіб життя вагітної, множинні аборти.

Якщо 50 років тому передчасні пологи були винятком, то зараз цим уже нікого не здивуєш. У 2012 році в Україні народилося 26 тисяч недоношених малюків, а в 2014 році – уже 30 тисяч. Але, на щастя, медицина не стоїть на місці, і кожен рік все більше таких діток мають шанс на повноцінне життя, пише Вечірній Київ.

З 2007 року в Україні згідно з міжнародними стандартами стали виходжувати дітей з критично низькою масою тіла. Тепер дитина масою більше ніж півкіло – людинка, а не викидень на пізньому терміні. У Перинатальному центрі міста Києва (вул. Предславинська, 9) уже не перший рік рятують таких малюків. Медичний персонал Центру творить справжні дива – діти з критично малою масою тіла виживають і мають шанси на повноцінне життя. Коридори Центру розмальовані в яскраві кольори, на стінах – портрети малюків: якими вони були, коли проходили реабілітацію в Центрі, та якими стали. Зі стіни дивиться пухленьке гарненьке немовля з підписом «Христина». Дівчинка – колишня пацієнтка Центру, народилася масою 980 г та зростом 33 см.

Щороку 200–300 малюків у нашому Центрі потребують введення сурфактантів. За такий період у нас народжується понад 6 тисяч дітей, близько 10% – недоношені, – повідомила завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених та головний позаштатний спеціаліст ГУОЗ и МО по неонатології Валерія Тишкевич.

Життєво важливо для подальшого життя таких малюків ввести їм у першу добу після народження сурфактанти, препарати, які допомагають працювати ще несформованій дихальній системі. Заступник голови КМДА Микола Поворозник проінспектував роботу Перинатального центру та перевірив забезпеченість закладу сурфактантами та вакцинами БЦЖ. Посадовець повідомив, що cтоличні пологові будинки забезпечені цими препаратами на 100%.

Цього року за рахунок міського бюджету ми повністю перекрили потребу закладів охорони здоров’я столиці в сурфактантах, зокрема в лікарському засобі «Куросурф». Від його наявності та своєчасного призначення залежать життя, тривалість лікування та подальший стан здоров’я недоношених дітей. Наразі Департамент охорони здоров’я закупив 71 одиницю «Куросурфу». Триває процедура конкурсних торгів на закупівлю ще 138 одиниць, – зазначив Микола Поворозник.

За словами заступника головного лікаря з дитинства та пологової допомоги Перинатального центру м. Києва Олени Барановської, 8 вересня Центр отримав вакцини БЦЖ. Вакцинувати малюків почали наступного дня. Вона повідомила, що тієї кількості вакцини, яку отримав Центр вистачить на рік.

Ірина, мама малюка за життя якого вже три тижні борються лікарі Центру. Жінка щодня приходить до сина у реанімацію, щоб побути з ним та принести грудне молоко для його харчування. Дитя народилося вагою 810 г на 26 тижні вагітності. Ірина повідомила, що Центр частково забезпечує необхідні ліки, частково – родина купує самостійно. Проте необхідні сурфактанти жінка не купувала, ними забезпечили у Центрі. Хоча на інші ліки родина за приблизними підрахунками витратила близько трьох тисяч грн.