Україна передала Нідерландам 5 картин із викраденої колекції

17 Вересня 2016 12:11

У посольстві Нідерландів у Києві до музею Вестфріс було повернуто 5 голландських картин, які були знайдені в Україні навесні 2016 року.

Під час передачі картин були присутні міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кьондерс, генеральний прокурор України Юрій Луценко, заступник генерального прокурора Євген Єнін та директор музеб Вестфріс Ад Гердінк.

«Не часто у правоохоронних органів є можливість побачити результати своєї роботи. Ці картини мають приносити задоволення не окремим крадіям, а всьому людству. Я вітаю директора музею з поверненням цих картин», – сказав Луценко.

Зокрема, до музею Вестфріс повернуто наступні картини: Якоб Вабен «Світська жінка» (1622 р.), Якоб Вабен «Повернення Ельфа», (1625 р.), Гендрік Богарт «Весілля селянина» (1671-1675 рр.), Флорі сван Шутен «Кухонна сцена» (XVII ст.) і картина Ісаака Уватера (1785 р.).

Ці твори є частиною колекції з 24 картин, які були викрадені із музею у нідерландському місті Горн.

«У п’ятницю, 7 жовтня, ми повернемо картини жителям міста Горн, і вони знову плакатимуть, як і того дня, коли ці картини зникли. Ми сподіваємося, що пан Гурін, посол України в Нідерландах теж буде присутній. Цей успіх вселяє надію, що будуть знайдені також срібні вироби й інші 19 картин», – сказав директор музеб Вестфріс.

Він також додав, що на реставрацію повернутих голландських картин необхідно 100 тис євро.

Нагадаємо, 14 березня в СБУ повідомили, що знайдено 4 картини, які були викрадені в січні 2005 року з голландського музею. Всього було викрадено 24 картини 16-17 століття і близько 70 виробів зі срібла.

Викрадення картин із нідерландського містечка Горн сталося у січні 2005-го року, «Слідство.Інфо» вирушуло до Голландії, щоб розібратися у цій історії.

30 травня до посольства Королівства Нідерланди у Києві 30 травня невідомий приніс картину авторства Іzaak Ouwater, під назвою «Nieuwstraat in Hoorn», 1784 року.

Доля 19 голландських картин, викрадених із музею у місті Горн, наразі є невідомою.

Джерело:  hromadske.ua