Вісім базових варіантів сніданку для вашого школяра

27 Вересня 2016 09:08

кк
Повноцінний калорійний і здоровий сніданок для школяра такий же важливий, як і випрасувана шкільна форма, впорядкований портфель і хороші оцінки.

Якщо у вас в родині першачок, який ще вчора ходив у садочок, до сніданку доведеться звикати. Адже снідати раніше не було потреби – буквально через півгодини після прибуття в групу дітей годували. Тепер же потрібно раніше прокидатися. Школярику – щоб поснідати, а мамі – щоб швиденько приготувати.

Намагайтеся складати меню сніданку таким чином, щоб це було щось свіжоприготоване, а не вчорашнє підігріте. А щоб обдумування не забирало у вас дорогоцінного часу, пропонуємо вісім базових варіантів сніданку для вашого школяра.

1. Теплі салати

Незаслужено обділений увагою такий вид сніданку як теплий салат. Часу на його приготування знадобиться зовсім небагато, а от користі – максимум. Зазвичай теплі салати готують на основі зварених макаронів з додаванням свіжих овочів, зелені, сиру та вареного м’яса. Інгредієнти обирайте, враховуючи вподобання вашого школяра. Так само різноманітними можуть бути й заправки – олійна, сметанна чи йогуртова.

2. Яєчня або омлет

Безсумнівно, яйця дуже корисні для дитини. А в якості сніданку вони просто незамінні. Звичайну яєчню можна просто урізноманітнити: притрусити тертим сиром, додати трішки відвареної курятини, порізану печеричку чи кукурузку, підсмажити помідорчик. А ще перед тим, як вилити на пательню збиті яйця, можна підсмажити маленькі хлібні тости. І ситно, і красиво.

3. Міні-піца та гарячі бутерброди

Такий сніданок не варто перетворювати у щоденну норму, але один ранок на тиждень можна влаштувати домашній «фаст-фуд». Краще, якщо він буде гарячим. У якості основи може бути чорний чи білий хліб – який дитині подобається, або заздалегідь спечений корж для піци. Начинка – будь-яка, від м’ясної чи рибної до овочевої. А зверху – порізаний або натертий на тертці твердий сир. Випікати в духовці або мікрохвильовці, доки сир не розплавиться.

4. Ліниві вареники

Легкі і швидкі у приготуванні – ліниві вареники. Тісто із сиру, борошна, цукру, солі і яйця можна замісити звечора і поставити в холодильник. Вранці лише розкатати ковбаску, порізати на шматочки і зварити їх у киплячій воді. Подати школярику зі сметаною, варенням чи рідким медом. А можна до лінивих вареників приготувати сметанно-фруктовий соус, від якого дитина точно не відмовиться: 100 г будь-яких заморожених ягід (попередньо розморозити) збити в блендері зі 100 мл сметани і 1 ст. ложкою цукру.

Так само швидко можна приготувати несолодкі вареники з сиру та вареної картоплі. А соус до них подати сметанно-томатний або сирно-вершковий.

5. Кисломолочні продукти

Надзвичайно корисний і простий у приготуванні сніданок на основі кисломолочних продуктів. Це можуть бути вівсяні пластівці із сухофруктами, залиті йогуртом, чи звичайний кисломолочний сир зі сметаною і шматочками свіжих фруктів. Якщо ж сир у натуральному вигляді дитині не смакує, зробіть із нього «намазку»: додайте до сиру будь-які фрукти (банан, подрібнену курагу, родзинки), потріть на дрібну тертку трішки шоколаду і перемішайте виделкою. Намажте на скибку білого хліба або здобної булочки.

6. Запіканки

Запіканки у різних варіаціях – просто створені для сніданків школяра. Адже в запіканку можна покласти те, що любить дитина і замаскувати якийсь корисний компонент, від чого малеча верне носа. Простежте звечора, чи усі складники є в холодильнику – і на приготування сніданку у вас піде не більше 30 хвилин. З сиром, кашею, овочами чи макаронами, фруктами чи сухофруктами, солодка чи рибно-м’ясна, з соусом чи без – варіантів безліч. Експериментуючи, обов’язково знайдете свій. Полити шматочок запіканки можна сметанним соусом. Якщо солодка – густим фруктовим киселем (як в дитячому садочку, пам’ятаєте?).

7. Млинці, оладки, сирники

Млинці добрі для сніданку тим, що, маючи стандартну основу – тонкий млинець – у неї можна загорнути будь-яку начинку. Оладки ще швидші у приготуванні, хоча так само можуть бути з наповнювачем – солодким чи несолодким. У якості соусу як до млинців, так і до оладок чи сирників чудово підійде і звичайна сметана, і згущене молоко. А можна змішати одне і друге, ще й ягідного сиропу додати.

8. Молочні каші

Так, це не найулюбленіший сніданок дітвори, але якщо мама проявить фантазію і подумає над кумедним оформленням, навіть малий капризуля не встоїть перед тарілочкою корисних для учня мікроелементів. На дно тарілки покладіть дрібно порізані фрукти – яблука, груші, банани, на них налийте щойно зварену кашу, зверху шматочок вершкового масла, столову ложку варення або меду (мед варто додавати безпосередньо перед споживанням, коли каша трішки схолоне). У манній каші можна розтопити шматочок шоколадки і прикрасити вишеньками з варення.