Як укріпити нервову систему

18 Вересня 2016 15:23

Сучасний світ – рухливий, кожна людина щодня стикається з величезною кількістю людей, люди є в громадському транспорті, на роботі, в магазинах, в парках. Також кожної людини в цьому житті підстерігають проблеми і турботи. У такій ситуації, мабуть, складно обійтися без стресів. За стійкість психіки людини “відповідає” нервова система. І, якщо стресів майже не можна уникнути, то подбати про своїх нервах – можливо. Як зміцнити нервову систему? Правильнехарчування

Нормальний вміст в їжі білка дуже важливо для стану вищої нервової діяльності. Він підвищує тонус центральної нервової системи і прискорює вироблення рефлексів, покращує пам’ять і здатність до навчання. Корисні для нервової системи білки курячого м’яса, сої, риби. Крім того, рекомендується вживати більше білків з вмістом фосфору. Вони містяться в яєчних жовтках, молоці, ікрі. Не можна виключати з раціону жири, так як вони мають тонізуючу дію на нервову систему, покращуючи працездатність і емоційну стійкість.

Вуглеводи – джерело енергії для мозку. Особливо цінними є в цьому відношенні вуглеводи, що містяться в злаках. Зниження вмісту вуглеводів в організмі викликає загальну слабкість, сонливість, зниження пам’яті, головні болі. Для функції нервової системи дуже важливі вітаміни. Нестача вітаміну В1 виражається в ослабленні пам’яті, уваги, дратівливості, головного болю, безсоння, підвищеної стомлюваності. Він міститься в хлібі з висівками, горосі, квасолі, гречці, вівсяній крупі, печінці, нирках, яєчному жовтку. Гіповітаміноз В6 – рідкісне явище, що супроводжується слабкістю, дратівливістю, порушенням ходи. Вітамін В6 синтезується в кишечнику, міститься в печінці, нирках, хлібі грубого помелу, м’ясі. З мікроелементів допоможе зміцнити нервову систему фосфор. У найбільших кількостях він міститься в сирі, сирі, яйцях, ікрі, гречаної і вівсяної крупах, бобових, рибі і рибних консервах. Включення в харчування перерахованих речовин допоможе зміцнити нервову систему.

Психофізичні практики

Найпростішим методом зміцнення нервової системи є масаж і самомасаж. Існує безліч різноманітних методик, суть яких полягає у впливі певних фізичних і розумових навантажень на діяльність нервової системи. До них відноситься перш за все йога, а також деякі східні єдиноборства. Поєднання медитації і вправ благотворно впливає на функцію нервової системи. Не варто захоплюватися сумнівними практиками, пропонованими на різних семінарах. Найчастіше вони не зміцнюють нервову систему, а призведуть до протилежного результату. Гуляйте на свіжому повітрі часто.

Джерело: Країна здоров’я