“Жива ватра” Костюка виходить в український прокат

27 Вересня 2016 10:20

Vatra686_370Уже в четвер, 29 вересня, стартує довгоочікуваний прокат фільму режисера Остапа Костюка “Жива ватра”.

Про це повідомляє прес-служба Держкіно.

“Фільм “Жива ватра” виходить на екрани кінотеатрів у четвер, 29 вересня. Того ж дня, о 19:30, в кінотеатрі “Жовтень” відбудеться прем’єрний показ за участі режисера та знімальної групи фільму. Стрічку побачать глядачі в Києві, Харкові, Одесі, Львові, Луцьку, Запоріжжі, Коломиї, Тернополі та Ужгороді. Квитки вже в продажу”, – йдеться в повідомленні.

Фільм отримав спеціальний приз на Міжнародному фестивалі документального кіно HotDocs (Канада), здобув нагороду Спілки американських операторів за кращу операторську роботу на Salem Film Fest 2016 (США). Відзначений дипломом “за вираження надії на збереження національної культури в умовах глобалізації” на ММКФ “Лістапад” (Білорусь), а також визнаний кращим документальним фільмом 18-го Міжнародного кінофестивалю для дітей та молоді Olympia (Греція). У 2015 році стрічка нагороджена спеціальною відзнакою журі національного конкурсу Одеського міжнародного кінофестивалю. На початку 2016-го кіноексперти Cultprostir.ua назвали “Живу ватру” кращим вітчизняним документальним фільмом року.

“Фільм об’їхав більше двадцяти кінофестивалів у різних країнах світу та отримав багато престижних нагород, але у своїй країні демонструвався лише чотири рази. І на кожен із цих показів зали не могли вмістити усіх охочих”, – говорить виконавчий продюсер стрічки Геннадій Кофман.

Остап Костюк понад 10 років досліджував гуцульську культуру, і “Жива ватра” стала певним підсумком дослідження та його дебютною повнометражною роботою. Знімальна група протягом 4-ох років вела кіноспостереження за героями фільму.

Сюжет стрічки побудований навколо життя трьох чоловіків різних поколінь, які живуть в українських Карпатах: 82-річний Іван самотньо доживає віку. Недавно поховавши дружину, він і сам готується до похорону. 39-річний Василь керує тваринним господарством і вигодовує молодняк овець. 10-річний Іванко починає нове життя в школі-інтернаті райцентру. Та настане весна й вони, за вівчарським покликанням, якому все важче слідувати в сучасному світі, піднімуться в гори.