Дерев’яні сходи на Великій Житомирській – одні з найдавніших в Києві

30 Жовтня 2016 16:22

x_68ce90c6ВЖ – всіма улюблені дерев’яні сходи, які розташовані на одному з Київських зсувних пагорбів по вул. Велика Житомирська. Вважається найдавнішими сходами міста Києва, які хоч і не збереглася в первозданному вигляді, але все ж знаходяться на своєму історичному місці.

За непідтвердженими даними, сходи з’явилася на папері в 1695 році, і були побудовані з каменю до закінчення ХVII століття. Сходами можна було потрапити в урочище Гончарі-Кожум’яки, і вони входили в архітектурний ансамбль “Пейзажна алея”. Сходами прогулювалася вся подільсько-печерська еліта тогочасного Києва.

У 80-х роках ХХ століття вони стали колискою тусовок київської неформальної молоді. Панки, металісти, хіпі облюбували драбину, і почали використовувати її для всіляких “творчих” зустрічей, в програму яких входили спільне розпиття дешевого алкоголю, і прослуховування / виконання дисидентських і “антисистемних” пісень.

Точна дата реконструкції сходів чомусь невідома, як, втім, і дата заснування. Але, за твердженням старожилів Києва, з каменю в дерево сходи перевтілилася на початку суворих 90-х. І вони стали такми, якими ми їх бачимо сьогодні.

Джерело:  turystam.in.ua