Екологічна катастрофа: через забруднення на Дніпрі з’являються “острови”

7 Жовтня 2016 12:32

5_main

У столиці розгорається екологічний скандал. За словами екологів, Дніпро стрімко міліє. У київській акваторії річки вже утворилося 56 мілин, які незабаром можуть стати справжніми островами, а через зливи нечистот може загинути риба.

МІСЦЯ. “Ми провели гідрозйомку і виявили 56 мілин, вони були і минулого року, але з кожним роком ситуація лише погіршується, оскільки розчищення річки ніхто не проводить. В результаті – посередині Дніпра можна ходити, там по щиколотку води (торік було по коліно), а між мостами Метро і Патона стало настільки мілко, що вже з води визирають нові острови. Якщо нічого не робити, то через 5-10 років мілини стануть повноцінними островами з рослинністю”, – розповів нам голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

За його словами, активно утворюються острова неподалік від Оболонської набережної, Видубицького монастиря, навпроти пам’ятника засновникам Києва та в Ольгинській затоці.

ПРИЧИНИ. Екологи запевняють, що причин обміління річки дуже багато. По-перше, її перегородили греблями для отримання електроенергії, по-друге, бездумно забудовується берегова лінія Дніпра в районі Конча-Заспи, знищуючи природні нерестовища, заплавні луки, в результаті чого Дніпро перестав самоочищатися.

“На жаль, Дніпро зникає. Забудова прибережних зон забрала його заплави, і в результаті річка зупиняє перебіг, що призводить до замулювання. Ще одна причина – незаконні земснаряди, які видобувають пісок не тільки в Дніпрі, а й в притоці річки, що призводить до зміни гідрологічного режиму течії Дніпра”, – каже голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

“Стан Дніпра – катастрофічний, він дуже брудний через стоки, які до нього скидають промислові підприємства, і якщо ситуація не зміниться, то не виключено, що в річці через кілька років риби майже не залишиться”, – говорить еколог Володимир Борейко.

ВЛАДА. У Держекоінспекції заявляють, що про проблему знають. “Акваторія Дніпра потребує термінового постійного контролю і розчищення. Цю проблему потрібно вирішувати”, – говорить голова Держекоінспекції Андрій Заїка. Щоб вирішити проблему, вчені вже почали розробляти наукові обґрунтування, як врятувати і відновити річку. Дані передадуть до Мінекології, де на їх підставі розроблятиметься проектна документація.

Джерело: Сегодня