Сьогодні, 1 жовтня відзначається офіційний Міжнародний день кави – свято, що відзначається прихильниками кави і професійними бариста в різних країнах світу.
Кавомани як і раніше ведуть дискусії на тему дати святкування Дня кави. Так, раніше основними варіантами дати святкування називали 17 квітня та 29 вересня. Втім, у 2015 році головний кавовий інститут світу – Міжнародна Кавова Організація ICO прийняла офіційне рішення про щорічне відзначення Міжнародного Дня Кави 1 жовтня.
На честь відзначення офіційного Дня кави НВ пропонує дізнатися про сучасні кавові тренди – оригінальні способи приготування популярного напою від креативних бариста.
Нітро-кава з азотом
У США набирає популярність так звана нітро-кава. Вона подається охолодженою з азотом, який додається подібно карбонізації вуглекислим газом. В результаті напій виходить щільним і пузирчатим з вершковим смаком і повітряною піною. Крім того, така технологія приготування дозволяє отримати максимальний ефект від кофеїну.
Трав’яний чай з кавою
Каскара – традиційний напій з Ємену, Болівії та Ефіопії, який був відомий ще до кави, став фаворитом бариста в різних країнах світу. Як відомо, кава виробляється з зерен – насіння, плодів кавового дерева. Зазвичай м’ясисті частини плодів викидають, однак в деяких країнах цю частину плодів, сушать і додають в трав’яний чай Каскара.
Кавовий напій, більш відомий, як чай з кофеїном, був поширений протягом століть у деяких африканських, арабських і латиноамериканських країнах. В даний час він стає все більш популярним в кав’ярнях по всій Європі, Північній Америці та Австралії.
Капучіно з яскравою піною
Професійні бариста також продовжують експериментувати з малюнками на молочній піні кавових напоїв. Ще одним популярним трендом 2016 року в кавовому мистецтві стала веселка на капучіно, майстерно створена професіоналами за допомогою харчових барвників.
Латте з куркумою
Популярним і улюбленим ранковим напоєм знаменитостей і прихильників здорового способу життя став латте з куркумою. Куркума відома як потужний протизапальний, імуномодулюючий і протираковий засіб, через що пряність все активніше використовують в приготуванні різних страв і напоїв.
У 2016 році куркума-латте став неймовірно популярним напоєм в Instagram. Фотографії «кремово-золотого» напою з насиченим відтінком регулярно публікують користувачі фотододатку, додаючи, що такий латте відмінно бадьорить, замінюючи ранкову чашку чорної кави і несе користь для здоров’я.
Джофе – кава з соком і пробіотиками
Ще один оригінальний тренд – кава з чорничним соком, тростинним цукром, антиоксидантами та пробіотиками. Такий напій дуже популярний в США. Він отримав назву «джофе» і став одним з улюблених напоїв прихильниць детокс і здорового способу життя завдяки своїм корисним властивостям.
Існує безліч варіацій на тему «джофе» – так, чорничний сік різні виробники і бариста замінюють кокосовою водою та іншими фруктовими соками.